[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
未過試用期返工好焦慮辭唔辭職好 但係之前空白期左半年
每一次面試之後,面試官叫我返去等消息,然而等極都沒回覆,是否意味著個人溝通技巧未符合要求被人foul走
焦慮嘅源頭係咩?
辭職好簡單,不過無咗份糧會唔會仲焦慮?
唔請一個人嘅原因有好多,唔一定係溝通技巧有問題
可以係你無問題,但其他人更好
可以係你無問題,但公司嘅原因唔fill個位
可以係你溝通技巧無問題,但係有其他問題
亦都可以係同時間有好多個原因出現
我會返住A等b
除非A係冇B都唔會做
搵住下份等
hello方丈,如果收到風 我下年年頭會比人炒,我應該係佢炒我之前resign定等佢炒我算? thanks
Senior level 搵左半年都搵唔到

個市真係咁差?
咁可以即刻搵工,搵到就走,唔駛等
個市差係事實
Thank you 唉 依家市道咁差,好驚又要搵成年先搵到工
想知HR係咪通常都唔覆candidate email
8月尾Apply咗份工一開始好smooth
apply嗰個星期就1st in 到九月頭final in 完

早兩日send email問下個process不過一直都冇人覆定係其實已經俾人reject咗
方丈你好

屋企人開咗間公司仔,剛剛開始規模仲係好細
無HR,亦無相關經驗,想請教以下問題:

早排請了個員工但對方態度唔太好,做嘢都麻麻哋
幾番勸導後都無改善
所以按合約比一個月通知辭退佢,屋企人都係好聲好氣
但之後員工整個notice period 每日都朝早話唔舒服請假
直到last day先出現,無任何醫生紙
想請問依個情況其實HR/公司做法最好係點?
知道連續4日請病假又有醫生紙應該比4/5 糧
雖然佢無任何醫生紙唔使出一至五糧
但都要比六、日糧佢,即佢返一日工就有八、九日糧
有諗過係咪其實無醫生紙又請咁多日病假可以算曠工
但最後都出晒糧比佢,不過想知其實最好做法係點(應該早啲問病假紙?),唔該晒方丈,辛苦晒!
啲agent真係日日打過嚟都算 有個當初講到幾理想 話會幫我send application比公司 咁我見隔咗一個星期都冇晒聲氣 都諗住冇㗎嗱 自己apply同一份仲快過佢有消息 仲要隔咗兩個禮拜仲問我呢排點 搵到工未當然自己途中都係咁send cv 而家都已經有offer 諗唔明呢啲agent做緊咩
Hello 方方
請問而家份工做咗幾個月 之前個份做咗一年
如果想繼續搵工 CV唔寫而家份工有冇問題?
如果佢問到 我完全唔提而家返緊呢份工 話休息當gap會唔會有咩後果?定你建議我直接話返咗三四個月。
如果收到新工offer 可唔可以counter自己公司多5% 如果公司肯 再同新工個邊要多呢5%?
方丈你好

因為識人,所以得到一個見工機會 (朋友係其中一round interviewer)
依家見完final round GM大概一星期,有少少心急
想搵個朋友收下風睇下正唔正面
但會唔會因為佢都曾經係interviewer之一而我唔應該咁chur?
HR有講今星期尾會有消息,不過我另外有啲機會proceed緊,想早啲知道唔好浪費咗

感謝
你會唔會要一個月通知期?
要嘅話其實都估到咩事
唔駛嘅話唔講都唔緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞