[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
主要係錢問題
不過點都會有工嘅 我估
可以做既係再send 多啲CV, 因為而家生意好
人地有得揀, 見到長空白都會未必第一個就打俾你先
咁當然
可能你CV 仲有其他問題都未定
點寫~? 要知多啲details
唔算高喎, 睇咩位
拖offer 我一向都會Recommend 唔好拖, 接左再算
Send 咗好多份cv一d回音都冇
想問下13個月糧同12個月糧嘅分別喺邊度? 因為而家轉咗新工係用13個月糧去計, 如果第時轉返出去嘅話會唔會輸蝕咗?

Background : 轉咗新工之後喺個monthly salary其實係少過而家, 但係如果計返 year package嘅話其實就差唔多, 主要係新公司有work life balance 同0壓力
咁出完先遞信會安全好多
你遞咗信先發覺無得收嘅話,果陣已經無得補救
如果係合約寫明guarantee有13個月,咁第日轉工下家都無得唔計或者discount
明白,簽contract嗰陣時候會特別留意呢一點,唔該曬
講唔埋的, 你知而家生意好, 可能hold headcount 都未定
人地話左2 星期, 你打去追啦~
我想問既係你個13th mth salary 個條款係乜
會唔會係CV 出左事?
要睇你合約
如果係contractual 一定出13th mth 其實唔會蝕
但如果可以, 就梗係12 個月, 月月清最理想
HRBP 多數就係你見HR 個round,
正常請人都唔會完全skip HR 架嘛
唔怕既, 都係咁in, 但你預問你on the job 既野可能會少過line 問你
你見完可以再問HRBP 係咪會有下一round 見dept head
https://youtu.be/kUgPo1sPb0Y?si=74AVB5LrTGEONrGF
即係冇, 即係會有機會會俾人doscount 了
因為我多數次次去食飯都會俾tips vs 我簽左文件一定要俾加一...
你好方丈
有關辭職通知期嘅嘢想請問下
假如4月30日(嗰個月最後一日)遞信
咁一個月通知期嘅情況下
last day係應該5月29日定係5月31日?
5月29
應該唔係cv應該冇問題掛profile 唔算差,不過我嗰行係有d難搵(做strategy)
5月31
見1823上面咁寫
”如發出通知之日為一個月的最後一日,則至下個月份最後一日”
唔係,每個月最後1日遞信有特別規定,要做埋下一個最後一日先為之一個月通知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞