[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
收到你 thank you
我搭單想問我依家呢份工係計時薪ge , 一個鐘$90 ,食飯同放假無錢,但係要份工要返全職,咁我轉新工應該開幾多錢?
應該包埋OT 錢嗎? 我OT 1個鐘都係$90 ,依家一個月大約OT 40個鐘咁上下。
如果一條team對上有2個m grade走咗 對落又請咗一堆新既人 成team人好似restructure咁 係咪見到咁既情況唔好join好過
方丈,請教下如何得體地reject offer?

事原本身份工幾穩定,最近有間公司approach,同HR傾完就再同我新position 個reporting manager傾。

本身我都係當練下interview skill同掌握下市場動態,點知最後佢地俾到個offer我。個offer內容唔重要,想請教下點樣去reject佢地,人地會舒服d,又唔會令人覺得我玩嘢?(我認我衰仔。。。)
有禮貌地,sayno已經得啦
轉出去同升M兩者之間你覺得邊樣重要d?
公司轉左senior level probation policy
由我請翻嚟個時睇三個月變五個月
但份約仲係寫三個月
咁算唔算有衝突
interview果陣講聲
如果你依家係搵full time,不如簡單d話你想轉full time job
簡單直接有禮就得
有d位要做衰人都無辦法
咁依家繼續搵,唔駛專登等升
你唔走會比較大機會快d上M
不過你上咗M先轉出去,一黎升咗就要坐一陣先,二黎你到時可能好難搵below manager嘅位轉出去嘅機會反而少咗
係big 4上咗M先轉出去都唔係好罕見,不過你唔係非M不可就不如出咗去先再上
依家市場上中高層嘅hiring普遍同好謹慎
thx 咁又想問下 如果果間公司有一啲優勢係大多數同行冇而佢有 咁去對比其他同行又可唔可以接受
大公司就無乜所謂喇
唔夠人用/收唔夠cv叫多個人黎in啫

要職果啲另計
你咁講嘅目的係咩?對爭取interviewer揀你有咩幫助?
大公司好揀擇
Interview都幾round 又多人報
話入就入就唔會咁多人屌觀塘老母
升乜M ,月入2萬 對我已經好夠。 這些錢不賺也罷。
其實都唔到你揀
因為你唔係唔想轉, 係未有 offer
所以keep 住搵啦
我覺得早轉好啲, 好過M 左, 嗰個人工仲難係出面搵
interview 個時
冇明文限制, 但有實際限制
因為哩啲位, 你年過30/ 40
你唔會夠啲後生仔女爭...
馬拉松都冇話路人唔參加得... 好少好少好少有機會嬴姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞