[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
問下無妨,不過佢唔想講或者答完等如無答就唔好追問落去

極端情況我可以buyout自己

但如果話想面試約放工或者食飯時間咁應該估到咩事
啱啱專科degree fresh grad, 依家做緊嘅post 係high dip 位(我嗰行做嘅field係頭兩三年多數只可做住先儲experience) ,做咗兩個月覺得好大workload 好stress ,依家我都唔知點算,同老細做完supervision 仲話嚟緊加多啲workload ,留低定走好

如果你無返工,有d時間唔得閒唔出奇,但係淨係得lunch time同夜晚先得閒就有奇怪
老細要求好高 啲文件要改嚟改去 我只係小薯 但有啲文件要直接搵佢簽 所以好戰戰兢兢咁 日日都好焦慮無左份糧係第二種焦慮
[member]想補問一下 如果我自己請AL去 CV唔提現職 interview問到 我就話休息/自學下 咁做會唔會有機會background check查到/有咩後果?因為我都跳得有啲密 [/member]
工程?
會唔會考慮下quit 前同老細傾下, 可能佢覺你做得OK 呢?
簽左A 先, 返住等都得架
B 十畫未有一撇喎...
你會唔會有再上一份工既reference?
sorry 啊 又出左trip
其實冇咩要prep 架啦, 啲野又唔係唔識做,
最主要係夠sincere 就OK
再打去追~
方丈想請問一下,上個禮拜二in咗final in(有hr同dept head),佢冇講幾時會有消息
今日星期三我send咗follow up email比個hr,但都冇reply,係咪代表gg?
我見佢之前嘅interview invitation email有direct,應唔應該打過去?同埋幾時打好?
本身打電話俾我interview嘅時候問我個bottom
之後發覺interview嗰陣所講嘅工作內容有少少唔同
如果有Offer嗰陣想提返高少少個salary可以點講say 想加0.5-1k
唔一定, 其實見唔成可以係你問題
都可以係咁啱人地好過你/ 同你咁上下但平過你
你已經見左好多次都衰左?
定係個別事件?
佢炒你有冇野賠先?
如果係成間公司都有炒人, 又有錢收
我多數會recommend 唔好蝕俾公司
香港生意好好, 就真係唔係秘密黎既...
已經衰左3次
所以要開始搵定喇
有既話就走, 冇既就等佢賠, 因為你都唔係好多其他option
如果係follow up email, 唔reply 都唔係反常野
因為都係一個查詢
如果唔係要你, 其實佢冇咩incentive 去滿足你既要求嘛
唔係個個都會是問必回...
cold call 都唔係個個會聽哂再答佢 "我唔買樓喇唔該" 嘛...
其實主要係睇邊個account manager 同埋payroll manager
間間都有好有唔好
其實呢, 就好似遇到租霸, 細公司冇HR 最好就係俾左佢, 當黑仔就算
因為呢,
其實你地可以要extend 佢notice, 搞佢reference
要佢去特定地方睇醫生等等

好多搞員工既方法, 不過唔係到講, 唔想spread 哩啲方法
我未咁做過, 但全部都係聽過同埋合法既
但問題係好易得不償失
比如佢去返奴記搞你地, 又或者上網開名數臭你地等等
你地manage 哩啲個cost 仲
講左一百次...其實佢地都係sales
信佢地真係會"幫candidate"
就等於信sales 唔係賣野, 係想幫人...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞