[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
果個hr 係歐州,line manager係香港,但我冇個line manager既contact, 同埋好似呢啲follow up應該問hr 先岩
咁可以email
因為有得揀最好揀打電話, 等人地難啲dodge 你姐
冇既話, email 都可以啊
一放完假返工就追人?定最好都留啲時間比佢跟返啲野先?
其實唔洗怕的, 係咪都好, 你追人做野, 都係煩到人架啦
你自己做野都唔中意俾人追
但係你冇得又唔想等到心焦, 又唔想追會打搞到人, 但又想早啲有result
冇咁多野怕既, email 一個姐
人地唔得閒都自然會ignore 你的
你如果怕既, 咪俾多1, 2 日, 可能你都未搵佢, 佢都已經搵左你先呢
姐係你都會建議我即使title低啲都可以考慮一下呢個OFF位?
因為我唔知你係邊行, 但係你自己都知係細公司做,
就算title 啱, 其實學既野好少, 有水份
如果人工唔洗減, 但係可以去一條闊啲既跑道
其實唔係唔值得試
當新公司係跳板, 做一年左右, 食哂啲經驗再搵過份大公司AM
因為你而家係原地升manager 都好, 你下一份都係會俾人challenge
當然, 你可以咩都唔Take 繼續搵其他AM
1. 我係咪只可以繼續等對方回覆,應唔應該再wts/打電話問吓hr ?因為我都要覆另一個offer
>> 可以再追佢, 唔怕既, 係咪都會煩到佢架啦, 煩到但係目的達到就OK
不過你都可以accept 左下家再追佢

2. 對方公司會唔會因為我還價而收返offer?
>> 有可能, 因為拎過哂approval 都少煩, 好多Cand 既話其實佢冇咩必要捨易取難

3. 間公司係大公司黎,會唔會純粹係要耐啲時間review 我個 package?
>>會要行過approval flow, 但多數話左幾時reply 都會真做

>>>> 你有冇諗過打返去問status, 同埋如果佢就係唔+500 你肯唔肯做?
唔怕, 你俾時間人做野係好, 但係都睇返你自己status,
你而家係有下家係到等緊你
你chur 啲都要架啦
你打返去問啦, 人地聽先啦
如果人地話未得, 你都可以再追追
say no 你就可以問返, 咁你yes 佢得唔得
你都識讀起碼要等到下個禮拜先有消息
感謝方丈
因為你要改價錢,佢要重新再攞approval,所以個status係由出咗offer變番做處理中

既然佢都講明有排等,你不如accept咗另一份再等
方丈你好,本身計晒日期番一下份工,最尾個幾日放埋Annual Leave,但公司通知唔比放Annual Leave,如果我點都要某一日離職可以點做?可唔可以話buyout某幾日?

例如我上月13號遞信,正常last day係12號,但我一定要10號走,可以點做 ? 感謝
如果上一份工作證明用中文出,對家HR會唔會容易screen走(普通文職)
Short notice係咪幾多日都得?一日,一星期都無問題?
我都唔知個HR 個原文係咩啦, 但係你如果話得佢係offer 左俾你
就應該唔係你諗多左既
只係價錢唔同左, 人地要批過哂姐
你咁唔係buy out, 係short notice
冇問題的, 賠錢大哂
公司搞鳩大家姐... 因為啲假佢都要折現俾返你的
可能會蝕左好少好少錢(多數都係幾廿蚊幾百蚊出入, 唔爭得多)
但係冇大蝕, 可以話俾公司知你short notice
唔會, 因為screening 唔洗睇reference letter, 99% 都只係睇CV
你attach 左係CV?
係, 你個Case 就2 日
有offer果份約佢遲幾日先開始返
未出offer果份就打電話問下status,email人地可以已讀不回,電話就點都要講d野,你會攞到多d線索
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞