[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

999 回覆
22 Like 34 Dislike
自己係屋企prep定點樣用英文答常見嘅interview問題,最好就開口講
你準備得越足,臨場驚嘅野就會越少
role 差唔多
公司名同scope細左
title 差唔多
咁轉嘅原因係咩?

會唔會考慮r sign on bonus而唔係加落人工
銀行有sign on bonus?
hr完全無offer過
轉工係 新地方international d

可以去外國training
同埋想加人工
學多d野
你explore一樣全新嘅野會唔會大機會過糾纏一樣佢turn down咗你嘅野
反正你嘅concern係收少咗次bonus
如果係test, 可能會俾啲report 你執下咁, 其實都係excel 機會多過寫文
英文就係死練既事, 因為做得多, 做得慣, 有練過就唔會咁淆
CV 多係肯定, big 4 生意都咁好, 何況其他firm...
花紅會冇左, 其實多數唔係公司會考慮既野
即係間店舖賣野俾你, 會唔會蝕本做唔住, 你as 一個客, 你唔會考慮的
所以你要係叫價個時加埋入去, 公司俾唔起就pass.

policy 太高批唔到係真
因為好多時offer proposal 都會show 你previous salary
如果個difference 太大, HR 都會俾人cue 的
所以先問你會唔會做夠一年
到時出左去, 又唔啱, 返黎都有solid exp 唔洗當FG 咁再黎過
點解冇, 佢夠想要你就可以有
但都提提你, 31% 已經唔少... (唔知你本身有幾underpaid)
正常過20% 都要有少少原因,
而你冇左花紅可能已經係人地拎approval 既justification
唔會, 問下咋嘛
唔係叫你同佢講 " 而家老笠, 唔加我走"
而係問下佢, 點先有得升有得加
唔係好有攻擊性姐
上一份工係contract工 因為想轉perm所以搵左第二份perm走
但係做落三個月發現份perm伏伏地 依家想再搵過第二份
咁份伏perm應唔應該寫落CV? Interview應該照直講定直接話份contract完左之後一直搵緊工所以空左三個月?
如果做三個月走比到reason 會唔會好啲?例如覺得做既野同想像既不符合 有好多唔value add既重複工作所以走 謝謝
如果佢升咗你,你想唔想留一段時間,say半年?
原地升係好,但係太快走你阻止唔到人地諗你升咗做唔掂

如果你係積極搵緊工有就會走,我會建議順其自然,唔駛特別搏表現,亦都唔駛reject升
未有offer梗係要keep住搵
一黎佢地無誘因要互通,二黎互通咗咁又點,搵工點會搵一份
in general解空白期會易過解做3個月走
空白期你咬住personal needs,佢唔buy都無得challenge 你,但係你解點解咁快走,佢大把位諗係咪你有問題或者fail probation
而且你點保証份新工會符合你想像?你解完點解走順帶話咗比人知見緊果份都唔啱你咪仲衰
升還升, 走還走, 兩件事黎
一日未resign 都唔洗reject 公司既正面offer 啊 (除非會搞到你notice period)
你如果升左, 就用新人工叫價
同埋最少都坐返3 個月先走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞