[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
搭單問,如果份工有雙糧,如果我依家辭職,做到11月唔做,雙糧點計?合約無寫明會按比例咁計,但勞工法可唔可以迫佢按比例比?

另外,如果係公司炒我,佢除咗要賠一個月,會唔會按比例賠埋雙糧?

利申:勁撚想辭職,上年12月入職,本身諗住點到捱埋新年拎埋雙糧先辭,唔想蝕

但feel到自己捱唔到,就黎爆鳩個八婆

勞工法會唔會保障雙糧按比例咁計,係唔係一定要做足一年先比,一辭就無,哪怕只差一日先夠一年?
其實爭一兩千蚊搞到無左份工好撚無謂

除非你根本唔想做果份工就當我無講過
其實佢都冇話過佢俾offer 你既又...佢話positive 姐...
你可以問負責SM 個HR, follow up 下個application status
你係彈性工作/ 排更?
唔係太好, 因為你做咁短就走而帶來既負面影響好有可能會比正面影響多
可以, 但冇必要, 因為多數係commercial world 大家都唔會做多餘既野
仲要放工先俾信, 即係要人OT handle 你...
after lunch time 就好做啦...
你遲一日resign 係咪唔係太可行...?
要睇合約, 佢係講明13 個月糧/ 雙糧?

有冇細字細則話做到中間會冇? 個名真係叫雙糧定係就咁講叫bonus?
又唔係既, 真係想做但又覺得蝕左 都會好煎熬,
所以佢地先會問人點搞返掂姐
問一聲, 處理得好既都可能唔會冇左offer
STILL need to update them
因為你要早過人地拎approval
但係你update 人, 人地就更有可能consider 其他人, 因為知你貴
不過都好過咩offer 都出哂, 咩internal 文件都簽哂
之後你先反口

其實呢, 有時可以係見唔到有啱既, 咁啱等到你咪快手
但你入左之後, 又有其他
咁唔會唔見埋架喎
又或者internal 咁啱有referral 又未定
終於收到公司解僱信,話做到年尾就要完permanent role,其實唔意外,之前都係依度問公司財政有問題好唔好搵工,試下apply job但未有合適既offer,依家有個選擇係出年可以轉part time basis,我暫時想要依個choice

1. part time basis計糧有乜需要注意?理論上係計working days?
2. 若果我搵多1份part time job,算唔算係dual employment?若果算有無法律責任?
3. 若果我做2份part time jobs,let say咁既模式做咗1年,之後再搵full time job,可以點叫價?
Hello 方方 我係方方訂閱fans 如果就黎30歲 cv 上兩份工都係半年/9個月 第一份有
剛剛有份臨時工offer唔知做唔做好
內容ok 上司個vibe 有啲唔知夾唔夾
又唔想做一陣走咗去 但依家經濟又差 怕再拖搵唔到工 已有半年空白期
即日要回覆🥲謝謝
1. 問清楚係點計,唔好assume佢會點計
2. 睇清楚合約條款,一般part-time job就唔會阻你做其他工,當然最終係跟你同公司嘅agreement
3. part-time job(s)嘅人工對full time job無咩參考價值,你依家full time人工反而有d參考價值
自由身就做住先
多謝 我都會take左先
你如果係patreon 朋友仔, IG 搵我啊~~
你如果空白就唔洗諗, 去啦
做住搵都得架嘛
1. part time basis計糧有乜需要注意?理論上係計working days?
>> 要同你公司傾, 可以係hourly rate 都得, 冇理論上既計法的, 同埋小心小心會冇左賠償, 因為你係轉part time, 咁佢就唔係lay off, 提定你

2. 若果我搵多1份part time job,算唔算係dual employment?若果算有無法律責任?
>>正常應該冇問題, 講明係part time

3. 若果我做2份part time jobs,let say咁既模式做咗1年,之後再搵full time job,可以點叫價?
>> 跟你想搵個份工個市價去叫
係咪CV 出左事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞