[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
方丈,急急地想請問您
我辭左依家係通知期得返一星期就走得,但呢兩日見左份工,我同左line manger 講在職,通知期一個月減左年假應該兩個星期返到(博佢快啲請我),後邊hr都安排左準備下星期見,依家諗諗下佢出得offer我都走左,會check 到我離職時間。咁樣係唔係對方會覺得我有問題例如誠信問題?定就算check 到都唔理無野架?應唔應該下星期見hr時講話啱啱辭左?

感謝方丈回覆
方丈你好!
啱啱畢業8月頭入職,係自己中意嘅field但唔係負責自己有興趣嘅area,諗住試下先,到依家覺得真係唔適合,完全無興趣,成個office workload 大到成日OT,收咗風出面環境都無咁大workload, stress到同人講起都喊,攰到無晒自己生活,好想走 唯一好係老板同事算係傾得埋
睇job as 見到有啲心動想apply,係同樣的field但係自己中意做嘅area。無任何負擔下,我應唔應該依家走?同埋我做得3個月係咪唔同人講自己返過呢份工好啲?
感謝!
唔怕既
到時佢問你先答就OK
你唔洗主動提
但佢問你notice 你可以話negotiable 因為你有假
無任何負擔下,我應唔應該依家走?
>> 其實我覺得你可以搵到先轉既又

同埋我做得3個月係咪唔同人講自己返過呢份工好啲?
>> 係, 如果你quit 左就係, 未quit 就因為你可能會有notice 就冇得唔講
Thanks
方方你好啊
岩岩收到offer 有sign on bonus
但要鎖2年
2年內走就要pro rata俾番
想問2年算唔算比較長

如果想改短d係咪通常難搞

利申3年經
bonus ard 100K
你學歷同英文如何~?
如果冇直接證據既唔會太有用
因為大部份都係空口講白話
如果全條team 都頂佢唔順
然後佢係一個Work bully 單挑你地所有人既話
(但其實說話難聽somehow 唔係罪, 比如sales 摔數都唔會太溫柔)
投訴一個HR 已經覺得有嫌疑既人
好似會易過你地砌佢leak 你地contract 咁喎
長, 因為多數都係一年貨仔...
但都要睇你人工既
比如100k 係你一個月人工/ 三個月人工
都已經唔同, 係比例問題
用轉工心態做
4 年都加辛不加薪, 都仲唔走?
有通知金就redun
搵日約佢食lunch 直接問
而家又年尾, 你公司有冇year end review?
兩樣都會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞