[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
新工祝好!!
係香港
除咗本身份糧同依個item之外,今個月份糧仲有d咩items?
仲有個fixed allowance,呢個係講offer個陣就有講到會有
而tax gross up係無講到,份約又唔太見到,雖然唔係扣錢,但係都想知道清楚啲
咁值唔值得轉?
咁不如直接問hr
暫時睇唔出點解會出比你
Contract都算 得19k都幾閪
幾多年經驗?多過3年唔建議
得一年經驗 職場新人
同埋contract 嗰份ao位
收到 唔該曬ching
一年經驗19k算好好
大把多你幾年經驗連19k都冇
我做左幾年一直都係合約工,都係得18k ,我辭職後公司請新replacement 居然夠膽死開16-17k , 無醫療+無OT 錢+ 無約滿酬金, 但係要瘋狂OT,係垃圾secondment contract 做到12月31日。
講漏左,我做個份 無WFH, WFH 就係8/9/10號風球+星期六日OT 獨享。
我上一份都係咁 得16 無任何醫療 雖然contract 預咗 但連sl都係no pay
做咩咁睇唔開做secondment ?
每次續約有幾多錢人工加?
做咗幾耐?邊行
因為CV 爛無咩人請,我次次都係無人同我續約/ 自己辭職就,我加人工係不過係不停轉工 only 。
我SL 要跟勞工法例,得法定假期做滿3個月先有錢, 上星期四8號風球,我係公司早走1個鐘返屋企,比公司扣左1個鐘錢。 8號風球都要WFH ,唔做一樣比人扣錢。
其實如果花紅唔係固定花紅,轉工可以換到老底高咗,其實最主要幫到你嘅係再下次轉工嘅時候,人哋就唔可以再Discount 你嘅現職人工

但係你呢個case,點解人哋肯出咁高底薪請你,根據已有嘅資訊,最主要因為佢係公司細咗… 而唔一定係你個工種本身喺市場上面食開呢個價

所以如果你已經有足夠大公司嘅Exposure 同埋新公司又唔係細到傻咗,都有返咁上下名,同埋你唔係本身underpaid… 其實可以轉,因為三成加幅都唔少,同埋你本身個老底花紅比例唔係特別靚
少出呢個item,所以我都想睇吓你會唔會問返自己公司HR,然後可以同大家分享吓,唔好意思呀,答你唔到
正常係兩間
如果佢冇再問 就唔好再喺呢個話題上面同佢補充,費事得到unnecessary extra attention 喇…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞