[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
其實個位唔急要人已經係大部份既解釋
仲等一個月? 今日好打過去啦
方丈,我想問關於糧單問題,想知D.P.P這個是咩意思?另外我想問假設公司習慣1月會出13個月糧,但我12月尾通知公司做到出年1月,咁仲可唔可以拎到13個月糧?
香港好好架, 係新加坡生意唔好姐
其實係架, 想搵搵唔到好辛苦, 我真係明, 我都試過
但係都係要堅持
因為唔做更加搵唔到
多謝你
我依加係正面同焦慮中間 唉
等佢問先
自己準備定中英文答案
唔駛寫,等佢問先解
你份cv focus返你嘅經驗同資歷好過將recruiter嘅注意力帶去空白期
唔寫,一個月就走仲衰
無做野兩三個月無咩大不了
咁你個幾年係做左啲咩?
因為我怕你過唔到screening 個part , 未必有機會去同人解...
習慣1月會出13個月糧 即係唔係contractual...?
DPP 簡寫黎... 到到叫法都會有啲分別, 我估唔到啊...
可以考慮下, 去明白自己既焦慮來源
再拆開睇下啲焦慮係咪合理, 有幾多係臆測
再睇下有咩做可以減少哩啲令你焦慮既factor
比如覺得自己讀得唔夠書會輸俾人所以好焦慮, 就去讀書
源頭減壓
亦都唔好再俾自己有咁多secondary 焦慮, 接受自己係正常人就係會淆
比如 "點解我會因為依件事而咁焦慮 我咁廢", focus 係件事本身
聽上去唔係太算, 因為佢係話要有standard
同埋, 最重要係, 如果啲同事都係有病假紙, 其實佢冇得say no
本身做唔到既野, 佢9 up 左都唔會做到...
如果你得一個月, 99.99% 時間我都會叫你唔好放
https://youtu.be/4lFcQw9Airg?si=e4OW6E8JPmcMYFyh
係合約有寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞