[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
想問如果收到offer 傾幾時返得工,但之前報咗課程某啲日子夜晚先上堂。想問下可唔可以一開始同HR講某幾日唔方便OT ? 會唔會印象唔好?
咁你可以直講, 同入面個culture 唔啱/
佢答應左你俾你做既野, 結果係冇/
份工好困身請唔到假見工,
所以你quit 左再搵
你可以早啲問定先
因為唔係一定要俾你既文件黎
早啲問定, 隔日追下會好啲
好似話冇的...
依個只有你知.. 因為個個人唔同
牌面2 邊都差唔多, 我係你我會要份多野學又人工高既
因為你話本地firm 都係大公司
唔係好明你問題, 但我估你意思係,
headhunter 係咪會hold 哂啲job 俾自己啲friend
答案係唔會
佢地配到人入去就有錢收, 好少有人自己唔食都要死命留job 俾啲 friend...
成個interview頂多15分鐘,我應該得5分鐘問
聽話 守compliance 細心 係重點,方丈有無建議點樣觀察/問

>> 咁我會建議你問一個最簡短既scenario question, 比如你而家有XX 情況, A, B, C 講既野都唔同, 你會點跟? or

如果我講既同你認知既唔同, 你會點跟 etc, 你就會見到佢大約係有幾聽話 or

你可以問下佢 佢有幾自主, 如果佢好自主, 即係唔會太聽話

你時間太短, 你好難問完再verify, 所以人地問個陣再聽真啲啦
逢紅必放長假去旅行.. 咁只要你唔批就得
但其實請又有咩問題.... 我都會請, 係打工仔都會請...
可以, 唔怕的, 你可以問定OT 情況
再講你個case 佢知
幾個月即係大約幾長左右~?
咁你都可以拎返嘛...
咁唔應該
因為太短, 你有哩份工既好處都好大機會多唔過你要解話既壞處
正常係, 你可以問下你個邊負責同你對口個HR 個Status
同事黎, 問得架~
即係冇心答你, 唔會通風俾你
咁你當衰左, 繼續搵其他咁等啦....
如果你唔係好想要份工既咪由佢
不過如果你自由身唔洗請假, 其實又冇咩所謂既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞