[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

998 回覆
22 Like 34 Dislike
keep 住in 啦
互通你都要見架, 都未有offer...
Hi方丈 啱啱返新工收到第一個月嘅糧單,有個item係tax gross up 想問下係咩意思
但我主要想等bonus先走...
53 to 70

花紅出開4個月 會無曬
對方仲願意遷就我而改到六點我收工之後 咁樣實際上都叫幾正面? <-- 唔indicative,你唔知佢係專登留低見你定係本身收得夜

我答咗係本身咁啱都拎咗呢日假處理吓進修嘅嘢 咁樣答會唔會出事? <-- 我會選擇唔講咁多處理咩野,佢問落去你進修有咩搞你就要繼續講大話落去,不過佢當時無問就應該係完咗
一份11月contract 19k
一份perm 多1k
AL醫療wfh都有
同公司部門唔同post
係咪點都揀perm?
唔明點解contract 同perm個價爭咁少 正常唔係contract 價應該高過perm?
謝謝解答
唉 in過過5份都唔請。。。我cv明明都幾靚仔
今朝先收到銀行reject 我已經有frd refer我架啦
繼續努力 唔係你唔得
係真係請人保守咗
邊間 咩位
一個post大把人嚟in Fd refer唔一定請
in你個個又唔係佢
1. 咁你點答~?
2. 有second in 就即係正面for sure
3. 唔會出事
你係香港~?
咁應該冇衝突?
未有工/ 有冇得升/ 未出bonus 都唔會走住
咁咪一路R 升一路business as usual..
咁你本身係paymix 唔靚, 你加返哂係老底嘛...
同左保險公司傾未?
我啱啱答左~
你中意邊個function 多啲?
如果perm 人工又高啲, 又同部門, 又係perm
除非你個contract 個職能同scope 好好, 否則都係perm
你個friend 唔係高層既話.. 其實唔係好大用
可能唔係你問題, 係人地比你見得更好姐....
到時一年夠就裸辭再搵都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞