我就係港大Ocamp非禮案俾人拉嗰個鄧皓然(3)

995 回覆
271 Like 11 Dislike
Push
無端端大乜撚嘢麻
唔好以為男仔就無事
外國兄弟會都照玩死人

呢啲野真係要靠常識同讀空氣,知咩時候要收手
Push
一開始唔知
但第二日見到鄧生睇佢身型同打扮覺得似係所以認定係鄧生

但原來案發時有三個同樣打扮既人,所以唔排除有認錯可能(但有人既證供係認為雖然有人打扮相似,但唔會認錯人,只係呢個證供只係證明事主有出現係現場,唔係指有睇到佢摸人)

好似話到左第二日因為得鄧生著粉紅色衫,同當晚個犯人著既衫一樣,但我懷疑個件係camp入面一人一件個種o camp tee,只係鄧生第二日仲著緊,其他人就換左落黎
當初ig有爆料po
有參加者話聞到大麻味

不過我想補番其實都有可能係飲醉咗酒
根本投稿ig嗰兩個人都未必係女事主或朋友A
有冇女事主資料?
睇返爆出黎果d
草係房game之後先隊
仲要唔知關唔關女事主間房事

Push
想問下應該點負責任?
Push
被告自己咪組爸
戴翻個頭盔先
會唔會本身被告係kam撚又唔係靚仔,房game問人stage幾又強逼掂手,咁啱玩火車捐山窿見到個金毛仔毛手毛腳個frd就以為係佢

Btw咁大個位有cam影到佢出入無cam影住佢地玩
唔係現場,禁大條證據唔攞出嚟打?
個官結案講確定唔到邊個係犯人,冇講過件事冇發生。
20歲毒撚以為咁就食到女都好正常
(唔係話佢啱 唔好屌我)
可以係當被摸A果個(非原樓主)有摸其他人
其實根本應該ban左o camp
俾人告國安法啦傻閪
佢話佢自己唔係現場,但冇證據,所以咪告佢,但友都係鬼鬼地。
Push
會死就唔會出post la
可以係中間食飯休息有啲人自己去咗廁所/戶外隊

其實仲有另一個更大可能性係飲咗酒
Push
//或者我地compare下P case同D case
P case:
1. 案發時間有機會係9點半至9點9 但無確鑿證據證明案發時間係幾點(主觀判斷 猜測 記憶);
2. 有兩個PW話自己係案發現場見到被告:星島(呢個有limitation 案發現場見到被告=/案發「時」見到被告);
3. PW A(victim嘅朋友) 無見到被告嘅五官 只有背影 金頭髮 身高 呢啲特徵

D case:
1. 案發時唔係現場;
2. CCTV影到話佢10點先入campsite(客觀事實)

咁樣對比P同D case如果我地接受P case (2)個兩個PW嘅講法 有兩個可能性:
(A)即使我地接受被告曾經係現場出現 都可以係案發後 事後 非禮事件發生後先出現 被告必然脫罪;
(B) 被告係案發時的確係案發現場,P case (1)嘅主觀判斷應被推翻,基於CCTV嘅時間顯示被告10點先進入campsite,案發時間必然為10點後,被告有可能被定罪,亦有可能脫罪,depends on PW嘅identification

個官決定信納P case (2)嘅講法 信納可能性B
亦即係話 CCTV顯示佢10點先進入campsite係無證罪價值 因為P case (2) & 可能性B嘅講法已被接納 唔存在一個可能性係信納P case (2) 但同時接納被告嘅不在場證據 只能二擇其一
我地唔係個官 我地唔知證人係庭上作供嘅表現係點 官一定有耳聞目睹嘅優勢 所以我地唯有接受被告其實係無不在場證據
應該係話 有 但time frame 唔啱 所以佢嘅不在場證據唔係一個successful defence

最後佢甩係因為identification 太general 唔係因為有alibi 個官係接受 案發時被告係有出現係案發現場 而亦肯定現場真係有非禮事件發生
但因為benefit of doubt 個identification 太general 定罪唔安穩 所以被告甩身//
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞