我就係港大Ocamp非禮案俾人拉嗰個鄧皓然(3)

995 回覆
271 Like 11 Dislike
成單嘢就係臭閪、黑警同律政司癲埋一齊既誣告case
女權特徵
對女性有利既野唔理 包括父權下享受既福利
我意思就係
因為當事人可能係唔清醒
咁咪信晒A講嘅野

即係
無端端有個朋友走過黎同我講我被摸,
如果我100%清醒而根本feel唔到有人掂,
咁我最多話提防下,
唔會玩到上差館,又落口供又剩

會信對方信到十足十,
通常係因為自己果時頭腦不清醒(訓咗/暈咗/hi咗野)
我明白係要講返個官無採納到cctv影到原po10pm先到呢個係不在場證據
而係因為特徵太普遍,疑點利益歸於被告
但判咗無罪仲話唔代表無做過
咁同佢哋所講嘅理性、法治(無罪推定)有所違背
都係班雙重標準嘅人
未必單純隊草
可能成堆人隊到半醉

有條karen同女事主講有人抽你水
班童黨諗住幫朋友出頭,又或意識唔清醒所以盲從附和
點知玩大左出埋重案

班友怕奶野所以屈得更堅定
由班所謂證人話自己無注意時間我就唔信班友
我意思係
無端端有個朋友走過黎同我講我被摸,
如果我100%清醒而根本feel唔到有人掂,
咁我最多話提防下,
唔會玩到上差館,又落口供又剩

會信對方信到十足十,
通常係因為自己果時頭腦不清醒(訓咗/暈咗/hi咗野)
判撚左喇傻閪attention seeker
被人侵犯唔舉報得?
就算唔講關唔關隊草事,幫唔到被告證明都合理,個場人多,你見唔到佢可以只係你留意唔到,尤其當有人聲稱喺現場見到佢,你好難可以好有把握咁話佢係真係唔喺現場,除非當時你有刻意揾過佢。
push
巴打你假設左佢地係理性

三姑六婆既談話可能係只要有個人講︰「睇黎係啱先果個kam撚然仔做架啦」
佢地自然就會信哂
跟住再諗返比人摸 又有kam撚走入黎 唔忿氣都會走去報警
財政對於鄧同學嚟講似乎係燃眉之急
有冇諗過搞眾籌?至少比我地幫到你先
咁宜家有不在場證據
姐係好大程度班女人堆砌諗出嚟 又係咪有比人侵犯既事實
講多兩句就無中生有到啦 有妄想症搵精神科please
件事如果唔關ocamp事同埋冇ig post 可能新聞都唔會報
係ocamp發生令公眾曄然香港最高學府既ocamp原來咁淫賤 (佢地既感覺)
都係 以呢種邏輯
只要曾經被人告性罪行 一生都被扣帽子 一個未能入罪但不代表無做嘅帽子
不在場證據果個point應該唔駛再拗
cctv 10點係冇意思
因為冇人知幾時玩火車捐山窿
究竟嗰兩條女係邊個?
冇理由咁都搵唔到佢哋

求其咁屈鳩人好好玩呀?係咪唔使負責任先
雖然第一次睇覺得有無搞錯,個男仔有哂不在場證據都可以屈佢非禮。但睇埋其他報導又覺得個女仔唔錯哂

https://channelchk.com/即時熱話/港大二年級生被控護理學院迎新營非禮-事主認玩遊戲時基於群眾壓力伸出手臂-沒有口頭表示反感#google_vignette

第一單話disco night女仔比人掃腰掃胸,呢個男被告有不在場證據,而且個官都話同場有很多差不多形象的人,單靠幾秒時間認錯唔出奇,所以唔夠證據入

但第二單男被告確實有參與。分享自己性經驗時,在女生的手臂外側(近腋下近胸部位置)打圈示意自己以前如何觸碰女人的胸部。之後躺下頭部又靠近女生的臀部。玩問答game時又問女生有沒有扑過嘢同會唔會想3P。

最後雖然沒判成非禮而判成襲擊有點奇怪,但其實男被告做過的事很有性騷擾成分,言語行為有性暗示成分,真的會對人產生不安的感覺。

你唔可以話條女成日夜蒲,就等於佢性開放可以忍受其他人的性騷擾,呢一點我覺得男方係有錯,但未至於錯到要承擔咁多負評。

各傳媒都好有問題,未審先判,篇篇報導都貼相同開全名。個男被告係衰把口,但又未至於衰到殺人老強咁,應該留返啲生存空間比人

見到上面大家群情洶湧咁罵,我覺得大家冷靜下,煽動其他人公審原告唔係一個好提議。不如諗下有咩方法幫到版主好過。例如安撫版主心情、積極面對、完成學業。如果有經濟困難,睇下有無人願意幫下。
而家都仲未有嗰兩條仆街個IG,呢單嘢肯定好快沉底
非禮係真 唔係在誣告
今次只係捉錯人
真兇仲逍遙法外緊
或者醉咗
技安式各打五十大板好型呀🥰🥰🥰🥰
你係好charm嘅香港男人?
應該話係因為第二單講性話題同摸手臂先令佢俾人覺得第一單關佢事

而第二單佢篇文多少算認左,唔算屈佢,只係法律上唔算普通襲擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞