[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
而家班maga傻仔未話navalny係cia agent用黎破壞俄羅斯嘅民主囉
殺得好咁話喎
https://lihkg.com/thread/3629720/page/1
宜家再唔將左膠趕盡殺絕嘅話,以西方國家為主嘅自由世界將會岌岌可危。
1. 其實我攻擊左膠都有好幾年, 亦都一定關於(喺連登)講會犯法嘅內容, 佢地大把為人詬病嘅嘢
2. 但係呢篇文好似放大咗「左膠」嘅影響力
好多liberal其實都係窮撚, 亦都冇動機要幫咩境外勢力
反至我想highlight係左膠/嬉皮士嘅作風同華人/最新近嚟嘅港人移民確實係大相逕庭, 係一班冇乜共同語言嘅人嚟, 但都只係咁多, 未去到亦唔會去到你死我亡嘅關係
佢挺巴又好, 挺recretional drug又好, 冇話要柴香港人嘅台
至於該名activist pro-drug態度似係氣急敗壞, 亦都可以以為港人反drug或者港人引入fentanyl
港人反drug亦都只係主流意見, 講真邊有正常人任何族會大大聲話smoke crack好, 咪發神經啦
個個睇breaking bad唔係認同販毒丫嘛, 只係話精彩啫, 冇人真係當一個kingpin係英雄
亦都唔一定係關於(喺連登)講會犯法嘅內容
可能呢班hippies乜9都唔知, 純粹亂屌
除咗希望烏克蘭收復失地希望俄羅斯同白羅可以有民主嘅一日

普京一日唔死,烏克蘭就只有一直打落去,白羅亦都冇可能推翻盧卡申科,希望有一日可以見到呢兩支旗升起,衷心好想向全世界嘅民主鬥士致敬

見到納瓦爾尼死,莫名其妙覺得好難受

極權系統下,政治立場差唔多的政敵,先係獨裁者“重點打擊”對象呀!因為一個唔小心,佢哋會搶佐自己枝政治光譜的領導大旗。

呢d人先最威脅到獨裁者自身權力。
呢班左膠真係毀滅世界
其實都係, hitler都有打擊右派, 剩低右派變哂yes men, 只係史觀方面少講
連線麥克風去追蹤無人機
去返一戰後既防空系統
終於忙完....應該會多返時間上黎.
https://euromaidanpress.com/2024/02/15/military-russian-troops-outnumber-ukrainian-forces-seven-to-one-in-avdiivka-direction/

阿夫迪夫卡,俄羅斯用7倍優勢地面兵力壓過去。

加上烏軍守軍開始彈藥不足,撤退重整防線係正確決定。

我再講一次:即使係用北約式空中優勢,喺地面進攻與防守上都唔會比敵人兵力少,更唔會出現誇張到1:7的outnumber情況,現實世界唔係無雙遊戲,更加唔係戰錘40K世界 = 一個邪神或者基因原體就可以單人匹馬滅哂敵人全軍。

喺陸上戰爭,唔好產生“人數差距”不是重要因素之一的錯覺,冇一個軍事家會將“以少勝多”當成常態
參考兩伊戰爭.
兩伊戰爭,雙方未去到咁過分的攻方人數差距喎

講緊1 vs 7以上。上年巴赫穆特,烏軍守軍都係呢個人數比下被屈機迫著撤退。

下下都咁俾俄羅斯人海屈機,搞唔掂喎。
其實我係認同你既講法....所以話參考兩伊戰爭.
https://twitter.com/new27brigade/status/1758507404667527220?t=XZCY58ccNA9SuUH9AMLM4g&s=19

繼法國之後,德國都做嘢。

歐洲各國開始唔等美國,開始盡自己努力各自支援烏克蘭打落去。

但我始終認為支援方向太側重無人機器與創新技術。海軍與空中係科技主導一切,但陸上戰場始終火砲的質+量,士兵的數量差係好緊要。

BTW,希望將來的戰局變化,烏軍表現會將小弟“數量差距不能過大”的主張打臉,我亦好樂於睇到烏軍喺長遠以較少但精銳兵力,戰勝俄羅斯的人海戰術。但短期內我睇唔到俄烏地面戰場,會有任何新技術或新戰術,足以彌補陸上高達7到10倍兵力差距。
睇烏克蘭能唔能夠改善其資源調配效率。

烏克蘭其實唔缺兵力,缺的係輪調效率上不及西方先進管理部隊。

今次烏克蘭阿夫迪夫卡之失,主因係“打到冇彈”,俄羅斯不停堆人海,遺憾地真係可以填到烏軍冇哂彈藥先。

同時間西方世界喺傳統火砲彈藥供應上,冇辦法Ramp up到滿足烏克蘭的每日最低消耗,加上美國內部黨爭令最大援助國無法持續支援烏克蘭。西方世界,特別係美國(係呀!我係指責Trump同班極右)對阿夫迪夫卡之失,要負相當大責任。
呢啲你無得講架啦, 烏克蘭本來就係俄系打法,
好彩2014之後有美軍訓練過, 否則仲大獲.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞