[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
歐洲盟友的安全, 歐洲人的性命, 唔係俾大西洋彼岸的兩黨做爭選票的籌碼
我好早已經講過, 所有獨裁者都唔會主動兩線作戰.
KGB出身既普京更加唔會.
你呢句說話有個前題, 就係歐洲已經傾盡全力去鞏固自身防務.
顯然, 而家仲係懶懶閒, 離真正全力仲差好遠.
Let's see

PO 705 #777 的說話, 小弟會記錄在案
又唔算, 有冇入去睇我PO DW箂茵金屬新廠房的報道?

唔可以叫懶懶閒, 由舊年開始已經做緊, 只係他媽的歐洲羅馬法法規同各地的法律問題, 直到最近先可以正式動土起新廠房.

果個節目入面講到, 搞增產彈藥相關的法律問題, 都要半年-九個月的時間.
另外, 我亦留意緊英國有冇增建彈藥兵工廠, 生產線相關的資訊.
https://twitter.com/new27brigade/status/1759604081776366015?t=wWTXX4IcY-ffiKTk3lfodA&s=19

如果依單係真

唔係大龍鳳

會影響進行反間計/投誠
一日唔斬首個老大,呢d指揮官算得乜
我反而覺得歐洲政府太膠成日鳩搞d大公司
強制ban油車同USB真心on撚鳩
同埋人口質素愈來愈差愈來愈多no go zone
歐洲都享受左good time太耐
而家good time>weak man>hard time>strong man
哩d真係天理循環
其實計工業力量歐盟肯定唔弱
問題係無一個國家帶頭做戰時動員
要知道軍工生產其實好大部分都可以由私人公司完成
生產線按圖出貨就得
政府本身只係出錢而無生產力
電子零件-intel/GF
戰車-各大車廠
空軍-波音
之前話直接係烏克蘭設廠係邊間?
有幾間,BAE與萊茵金屬都分別喺烏克蘭開設兵工廠。

我係想睇下英國本土有冇增設production line boost up彈藥生產。

宜家進入長期消耗戰,俄烏雙方的彈藥,一定係倒水咁燒。真係要鬥生產彈藥的話。西方世界的產能,冇理由輸俾邪惡軸心。

我個人希望,西方供應俾烏克蘭的155mm彈藥,足夠烏克蘭每日打2萬發以上砲彈。人哋對面用北韓劣質砲彈 +。俄羅斯boost up佐的生產力,可以維持每日打5-6萬發。

唔好剩係講FPV無人機:阿夫迪夫卡的失敗,始於惡劣天氣下無人機無法有效偵測,俾敵人從東北面搵到突破口。如果當時仲有足夠火砲,係有可能將敵人迫退,不至於短時間內陷落。
係,俄羅斯其實已經變相“戰時動員”狀態,只係普京條撚樣無公開宣布,喺國內“粉飾太平”,扮猶有餘力咁解。

如果唔係啟動“戰時生產”狀態,俄羅斯邊可能1年內生產200萬發砲彈,仲要2025-2026年加到每年400萬發。貫徹蘇式“彈海洗地”,再人海硬碾敵人的簡單暴力卻有效的陸軍戰術。
https://twitter.com/front_ukrainian/status/1759521977734213784?t=H_dOII7bpoKjo4JCebpR0g&s=19

俄烏雙方都係差唔多步兵戰術:攻擊時用SOF等精銳尖兵打頭陣突襲,確保position後,一般步兵再跟上進攻。
https://youtu.be/VNTC0H1zWwI?si=5QNjRGzvlI5gpn1K

Reporting from Ukraine,尋日對阿夫迪夫卡之戰小結。

我個人對純戰術層面的立場始終冇變:唔理有幾多犧牲同人命,裝備損失,總之可以達成任務目標的戰術就係成功的戰術。其他乜嘢對社會勞動力,長遠經濟傷害,能唔能夠持續消耗等等,通通都唔係Tactical Level,完成objective需要想的事。

總之成功完成任務目標,就係戰術或一場戰役上的勝利。慘勝都係叫做“贏”,That's all。

前蘇聯,俄羅斯的戰爭,有邊場唔係堆積無數屍體下達成目標?呢場只不過係俄羅斯戰爭史中,再添一筆新的“慘勝”記錄而已。
我甚至極端地認為,呢幾日阿夫迪夫卡市區的血腥戰鬥激烈程度,先係真正的“戰爭”,俄烏雙方交火的密度高到連上載戰鬥實況的時間都冇。

俄羅斯每前進1m,都堆疊幾個屍體。可想而知當時俄匪的人肉衝鋒有幾瘋狂。呢種唔要命的瘋狂推進,我想就算係北約士兵,正常都只能邊戰邊退,盡量後撤時殺多一個就一個。

唔正常的話,就同佢哋鬥瘋狂,鬥唔要命。一寸不讓地鬥海鬥堆屍。不過現代北約同烏克蘭肯定唔會用呢種同歸於盡的打法。
地面戰幾難打可以參考返韓戰,越戰,阿富汗。仲有加沙,以色列軍備人力有壓倒性優勢,打咗四個月都未完。
布丁狗呢排想搞芬蘭
世界己經一分為二架啦
普京要自殺好多方式, 直接核彈會方便快捷, 唔需要兩面作戰.
如果普京用咁既方式自掘墳墓, 咁都俾我燈中,
我自認傻閪又有咩所謂
佢要自殺都要身邊既人陪佢先有用
問題係, 歐盟要雄起, 邊個帶頭? 邊個指揮?
以前肯定係美國做頭, 如果無美國, 邊個做?
(英國脫左歐)

歐盟既政制改革必須實現, 先有得打.
加沙係城市戰點同野戰比?
南北韓最大問題係美國政府無意志去打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞