[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
如果美國真係有晒PLAN, 想俄國慢慢輸身家,
咁烏克蘭人至少係有勝利既希望.

如果拜登係想打持久戰, 前題係美國要有足夠彈藥,
同埋歐美既經濟同政治要足夠穩定, 你望下邊樣夠先?
睇左咁耐, 都睇唔到歐美係有全盤計劃,
反而似係頭痛醫頭腳痛醫腳.
早幾日先話要2年時間先可以提升炮彈產量

依2年真係白白浪費時間
美國plan一定唔係要烏克蘭贏,收復幾多領土wfc,有個緩沖區就夠
佢只係要俄佬陰乾,無足夠資源打下場大戰,俄佬死得越多人就越好,死到維持到威嚇中國既軍力已經足夠
你講既會係PLAN B.

如果烏克蘭可以收復領土, 美國唔介意幫佢, 畢竟俾俄國佔左烏東,
等於俄國多左石油同工廠, 非美國所樂見, 而且俄佔克里米亞係威脅緊黑海.
更重要係, 如果烏克蘭可以儘快打贏, 美國唔洗顧兩條戰線.
中國攻打台灣唔會係理智之下既決定, 你講嗰種唔啱而家既中國,
中國唔會俾你嚇到唔敢打.
美國如果畀烏克蘭打爆左俄佬,最壞既結果就成個俄羅斯分裂多次,好既方向係好似以前蘇聯果陣咁,用十年時間搞掂東歐同中亞勢力平衡,唔好既話,求其一兩個國家搵伊朗同金仔做朋友,就會變多個伊斯蘭國出黎。

美國唔會畀烏克蘭輸,亦唔會畀佢大勝。最好結果係俄羅斯拖到國力衰退到還原番蘇聯時期。然後布丁狗自己收皮,佢下家即時同烏克蘭和談,然後用裁軍做籌碼換取消制裁。

歐洲方面以波羅的海國家就梗係想烏克蘭打殘俄羅斯,但始終各有各考量,如果大家一條心,開戰初期就應該直接武力介入。反正有人唔守規則在先,其他國家介入都唔係唔得,不過因為北約同聯合國有班友搞事先拖到今日咁既局面
Enter Ukrainian service 直頭用得,應該到左一段時間,始終訓練同陪署都要啲時間

白俄嗰度秒諗到獻出心臟
應該調返轉頭扮到就輸,咁對家先至敢曬冷㗎嘛
https://x.com/new27brigade/status/1752615382974882026?s=20

動真格玩"不擇手段"行徑, 弱肉強食規則的話, 以色列特工唔會輸俾任何一個極端恐怖組織

哈馬斯恐怖分子, 憑乜嘢認為鬥玩冇底線戰爭, 佢哋會有優勢?

唔止以色列, 西方世界都係一樣, 真係玩冇任何底線戰爭的話, 我驚邪惡軸心會死得好慘, D高層同領導人肯定日日睡不安寑
原來可以咁玩

Joe Biden Is Arming Greece So Greece Can Arm Ukraine—And Pro-Russia Republicans Can’t Stop Him

‘Excess defense articles’ is a powerful authority

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/01/30/joe-biden-is-arming-greece-so-greece-can-arm-ukraine-and-pro-russia-republicans-cant-stop-him
好似得以色列會夠膽咁做
如果單純只有俄國一個敵人,好有可能會咁做
但仲有台海,呢個先係美國核心利益。
美國對烏既援助係慢慢解鎖緊,真係想拖,
無必要俾F16,無必要搞援烏法案。
開戰初期係想拖死俄國,我都有咁講過,
而家已經唔係,而家係考慮緊呢場戰爭點樣完結,
至少現階段,美國並未放棄烏克蘭。
當然,呢份考慮,係講緊未來幾年既事,
佢地預左要打多幾年。但去到23年頭,
各國都仲係十五十六,唔知俾唔俾好。

你望下新聞,普京係儲緊彈藥,準備三年後反撲。
就算想拖,都要烏克蘭擋得住先有得諗,
而家要準備架啦。
一直都係,波蘭拎f16出黎,叫其他國家俾米格機
呢類行動激化落去, 最嚴重的後果 = 限制人口流動, 直接禁止敵對勢力的人民入境. 外交使節人員則嚴格限制數目同活動範圍, 一刀切地確實阻止敵對勢力特工任何滲透的可能性.

但對土地太大的國家如俄羅斯, 中國, 邊境太大冇可能睇得哂, 即使閉關鎖國亦難以防止特工滲透.
https://x.com/new27brigade/status/1752533739182379178?s=20

為防被無人機行刺總統, FSB直接熄哂當地Network

擾民, 但有效. 剩番的可疑電磁訊號, 情報機關就好易捕捉.

所以行刺一方要復古, 用番"飛鴿傳書"同約定時間的"秘密暗號"等等, 唔需要用上電磁波方式通訊?
https://twitter.com/becca_w13/status/1752524695943950702

有興趣可以上twitter search UNRWA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞