[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
彈藥應該真係北韓做。

不過,做彈藥既機械邊度黎?
當中機械工具既消耗品又邊度黎?
呢個問題應該心裏有數。
一係開過另一個新post?
冇辦法, 民主政體就係咁

但提督你亦講過: 一旦民主政體主流民意凝聚出共識, 之後爆發出來的潛力會遠超人革聯這樣的獨裁聯盟.

除非邪惡軸心可以洗腦洗到好似戰錘40K人類帝國咁, 令人將普京, 習近平變成如戰錘人類帝皇般的存在, 當成神咁信仰 + 真係將西方世界妖魔化到成非消滅不可的異形, 邪惡的異端(In their point of view, 普世價值觀=邪惡, 異端), 否則呢類體制, 係不可能拎出同西方民主世界一樣的凝聚力同戰意的.

甚至相關的技術勞工喺邊度來?

我唔信單靠北韓自己, 可以提供到足夠數目的合格技工去兩/三班制, 007全速運轉兵工廠生產彈藥.
民主體制潛力好強,絕對高過獨裁政府,
但要達成一致民意係好難。
如果講生產技術,其實北韓係有,
只係qc有問題。
牧巴不如新過另一個新post,班友好煩。
開完,喺呢度貼link,然後即貼多啲新聞,
唔好俾班友有機會搞事。
算啦,當我無講過。下次都係唔好咁早開。
我係講緊"生產能量/速度". 技術北韓係有, 但佢有冇咁多技工去007全速運轉, 喺短時間內生產大量砲彈同彈藥先?

北韓技工就係得咁多, 如果要meet普京的目標 = 2025年時一年生產400萬發152mm, 我唔認為單靠北韓的技工, 可以達到呢個目標.
呢d野其實不外乎機器材料工人
如果本身已經有技術要複製生產線唔難
工人技術唔係咁高要求
你無番一定水平既技術。生產出黎既武器良率就愈低,隨時大批用唔到要報廢。工人就畀人炮決。

布丁狗想同實際得唔得差好遠,佢成日都想點想點啦,有邊樣成事?
https://x.com/Military_idv_tw/status/1764593730361909583?s=20

宜家先發現, 會唔會遲佐D?

呢度一早講佐, 中共背後支持俄羅斯繼續侵略戰爭.
https://x.com/new27brigade/status/1764690130449883239?s=20

明顯北約軍事指揮, 參謀階層, 好清楚知道俾俄羅斯咁玩人海戰術硬爆落去唔係辦法.

目前地面戰, Manpower/地面落隊, 最少都要超過某比例先有得打. 唔應該依靠"以少勝多"呢類奇術.
意料之外, 但又情理之中.
畢竟當日利比亞、伊斯蘭國, 法國都快過歐盟甚至美國.
俾返啲分阿馬克龍
賣錢既野, 愈快愈好, 良率由得佢.
反正俄佬點都要買
我自己就憂啦,條友任何時間都用利益行先,呢個時候對歐盟同烏克蘭只會趁火打劫
https://twitter.com/new27brigade/status/1764861390228234627?t=KEuhIYrf86Ex9xH8N88Hrg&s=19

提督,連埋呢單一齊睇。

自阿夫迪夫卡陷落後,北約開始做嘢。佢哋都知道唔可以再俾俄羅斯咁樣take advance落去。

目前我唯二擔心的weak point:1是俄羅斯 + 中共對西方世界的持續滲透與認知作戰。2是俄羅斯持續喺地面戰上不計犧牲代價的人海砲灰戰術,死戰到底。

希望唔好俾我開口講中呢個預測:eventually 呢場會擴日持久,以年為單位的戰爭結束果陣,俄羅斯的真正陣亡人數,將會超越二戰時死亡人數(二戰蘇聯總陣亡約860萬人)。

但記住呢個野蠻國家的邏輯或思維:即使死全國1半以上人口都好,只要最終取得戰爭勝利,為了“俄羅斯帝國的榮耀,打敗西方世界”,一切代價與犧牲都係值得的。
聯合國小組證哈馬斯涉性侵輪姦暴行 以色列召回大使 抗議太遲發表報告
https://lih.kg/3643145

大家大可以用google doc諗好一set想寫嘅嘢, 一嘢貼齊新post#2-#25回覆, 明嘅就明
要睇歐洲夠唔夠快自立
補充返之前漏左既軍事力量
減少依賴美國
咁侵自然少個理由發作
啲人成日話俄軍唔介意死人.
我地必須問, 俄軍既兵源主要來自邊度?
好多,有來自中亞,非洲,南美,甚至最近連中國來的“志願軍”都有。

提督,呢個世界為佐幾分錢甘願做賭撚的亡命之徒,特別係來自第三世界的,比你我想像中多好多。

另一方面提督你亦講過,目前的制裁,仲未好有辦法地阻截俄羅斯的war financing 能力:俄羅斯國土坐擁的巨大天然資源,能源,黃金,鑽石,就係佢敢正面同歐美制裁叫板的本錢。

如Oei呢類只做正路生意的人,唔願意認同一個殘忍現實:呢個世界黑暗市場,華爾街之狼,死之商人之流多的是,為佐錢犧牲人格,亦係“人性”之一。佢自己唔做唔緊要,獨裁者總會喺黑暗世界搵到願意,而且有實力做呢d嘢的“買辦”。

當連喺美國的日本“極道”,都有能力取得軍用的核原料原石時,就知道“黑暗世界”遠比我哋想像中的更有實力。而呢單新聞,只不過係“冰山一角”。

普京的“多極世界”,其中一個重要影響就係唔會理歐美制裁的“黑暗世界”交易,變得更頻密與公開化。慢慢地間接打臉與動搖美國的金融,經濟主導地位。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞