[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
又唔係咁講
鄰近既波蘭同波的三國係屌晒鬼
你見佢地雖然窮俾軍援都好盡力
反而係因為能源俾人揸住春袋既國家比較投鼠忌器
德法平時扮大佬
出左事就成碌柒咁先難睇
仆佢個街,又令我諗返起啲頭盔
歐洲咁多國家, 除非歐盟有重大既政治改革,
否則根本唔可能話追就追. 制度決定左歐盟係緩慢.

阿侵唔係傻, 佢只係要逼歐盟自強, 但唔係要製造敵人.
歐洲要自強都要靠美國, 不過歐盟要出多啲錢, 平衡返條數.
咁阿侵呢啲生意佬自然會識DO援烏.

如果仲想玩高科技壓制, 玩代理人戰爭, 點都要靠美國.
如果要短時間內擺脫美國, 結果就係要殺入烏克蘭打俄佬,
呢個係歐盟最壞既打算黎.

所以, 中二病要適可而止.
唔好成日拎人革聯嗰啲黎吹
Trump當年都話過日本係武士之國,即係叫日本承擔返亞太區既防禦責任
歐蛾依家都只係無電用無暖氣用啫

西伯利亞,高加索同遠東啲賤民先要去做肥田料
係就好
英國唔見有呢個討論
提督話歐洲制度緩慢的話?我有保留。

歐洲做嘢的style係:

1. 除非唔做,一下佐決心就做到盡。
2. 歐洲唔係行agile style 的project management = 邊做邊修正,一路做一路加嘢上去。而係一開始就set佐終極目標,然後喺preparation stage做到好足,之後就一下爆去goal度。

歐洲所謂的“慢”,係預備階段時間太耐,paper work 太多,build up directive要時間。但做哂前置準備後,好快就會完成。提督你冇留意歐洲d支援下下都係突然之間“爆哂”出來咩?人哋背後buil up directive,paperwork preparation果陣,唔會講出來的。

論官僚問題的話,全世界都有,唔單止係歐洲的問題,英美系統都唔少。
仲有,幾大口都好,作為公眾政治人物的Trump,有d嘢唔講得就係唔講得,e.g:變相鼓勵俄羅斯攻擊北約成員國。

呢d叫“政治倫理”,Trump再Out of the box,違反基本政治倫理,係會引來其他人反彈的。我哋唔係“公眾人物”,喺連登再中二病都冇問題,但Trump冇呢個權利,因為佢係“前總統”。
最後,世上唔係只有“朋友”同“敵人”。朋友與敵人中間有好多唔同層次的關係。

我係話因為Trump + 美國極右喺俄烏戰爭立場與影響美國援助歐洲穩定性關係。長遠會導致歐洲與美國疏遠。疏遠唔等於係敵人,只係未來關係上,再唔會好似宜家咁緊密的盟友關係。

高達00 Union同AEU之間,遠未去到“敵人”的關係,只係互相良性競爭的對手。反而人革聯更接近“敵人,敵對勢力”關係。
歐洲做嘢效率唔輸美國例子:

喺援助烏克蘭上,歐盟只用2個月唔到時間,就搞掂阻頭阻勢的奧爾班,通過佐對烏克蘭的援助。

同時間美國呢?由12月搞到宜家,都仲未擺得平阻頭阻勢的Trump派Republicans。快三個月先搞掂Senate,仲有House果關唔知搞幾耐。
劉仲敬講過:
美國應該學拿破崙戰爭既英國咁,用盟友(歐洲,日本同印度)對付蚑蛾,之後將美洲之外既地球留俾佢地;自己就全力發展太空
睇高達咩
外太空
你地臭閪蚑那啲神舟乜號天宮物號係
星網已經顯示低軌道設備既戰略重要性
下 歐洲做野真係慢喎
就好似 ETIAS 一早拍左板 到呢家都未開始
Btw EU 法案通過後有 24 個月緩衝
你要佢下定決心, 十年啦.
援烏議題係無法相比.
歐洲受俄國威脅, 美國無.
所以我咪話,歐洲做嘢的快慢,在乎自身“危機感”。

當被強鄰威脅時,歐盟做嘢都可以好efficient:援烏bill如此,自立門戶地重整武備,重拾武裝亦如是。
歐盟幾時狠下決心自力更新的問題,叫佢哋問下普京幾時揮軍入侵歐洲啦
所以侵侵想加速, 減少對烏軍援.
到時歐洲過度反應,“跳佐去另一個極端”果陣,我就真係笑佐出來,歐洲有好急速咁由一個極端跳去另一個極端的歷史架

Trump自以為的“高招”,到頭來變成做柒嘢果陣,佢喺將來歷史上的評價就衰過胡佛。

不過,商人出身的佢,會喺政治上做呢類Think out of the box的“冒險”行徑,一d都唔出奇。商業世界成日都會有呢類大膽,甚至接近“賭撚”的行徑,Trump只係將business的一套手法搬佐過去politics 咁解。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞