[毒品戰爭] 列治文安全注射屋背後既中共全球戰略,利用香港加拿大向北美輸出芬太尼毒品,毒禍全世界既「新鴉片戰爭」

79 回覆
100 Like 30 Dislike
最近加拿大發生左列治文安全注射屋事件,一個吸毒既社區議題超過千人參與。雖然最後BC省政府決定左唔會設立注射屋,因為not enough data to support,但追查背後就隱藏住一個有中共手指模、利用香港黑幫同金融洗黑錢制造芬太尼全球毒禍既「新鴉片戰爭」。除此之外大量既利益集團、左癌意識形態既政府響問題上面上下其手,制造左一個威脅北美既全球毒禍。

呢個唔係單純一個社區既問題,而係背後一個巨大既毒品戰爭,美國一直強調要同中國傾、制裁輸出既企業,但美國犯下一個嚴重錯誤,佢一直以為毒品係由墨西哥流入,將防線放響南部。最近兩大毒員家族其中一個已宣布配合美國唔再生產芬太尼毒品,但依家最大既問題係不設防既加拿大邊境,令美國束手無策。

本來呢場只係中美角力既一場暗戰,但去到今日加拿大都香港卷入呢場新鴉片戰爭之中。過往我地不斷提及認知作戰。但假如芬太尼之戰同樣係超限戰既一部份 (包括左我地經常提及既認知作戰、心戰同法律戰),影響西方年輕人既武器除左 Tiktok,另一樣就係輸出芬太尼,亦係呢篇文章希望同大家深入介紹「新鴉片戰爭」既呢個概念:

CREDIT:
https://www.youtube.com/live/VTQgMIzaS-E?si=whgbqjE5ma0pWcmm
(由於呢篇文係 95% 甚至排序都係 copy from 城寨,目的係只係留返文字版、補返新聞連結與及我認為有用既連結同加返少少註解落去方便大家理解同研究呢場新鴉片戰爭,如果你睇到呢篇文,唔該幫手 click 入去 count 返 view,感謝!)

由於係將一個鐘頭既節目整合極長,呢度會提供 TOC:
1. 中國參與呢場戰爭既誘因
2. 美國濫用芬太尼止痛藥既背景
3. 香港響芬太尼輸出既角色
4. 中共如何武器化芬太尼
5. 左癌點樣協助中共
6. 真左膠還是利益集團既食物鏈?
7. 點解加拿大成為毒品輸出國
8. 點解北美洲成為新鴉片戰爭既突破點?
9. 社魯多政府既意識形態
10. 中共既如意算盤
11. 香港人(& 華人)既角色
2. 美國濫用芬太尼止病藥既背景

楊森(Dr. Paul Janssen)係芬太尼(fentanyl)既發明者,因此楊森製藥亦係全球最早生產同販售鴉片類止痛藥既藥商。依家有部份 OD 既人唔係單純為左追求快感既癮君子,可能只係純粹係止痛藥既受害者,例如癌症手術後往往會處方止痛藥,其中廣泛被使用既就係芬太尼止痛貼,由皮膚滲入,令病人忘卻左佢係末期癌症病人既感覺,因為佢有一種興奮既感覺,每朝貼上就可以開心咁生活,有尊嚴咁行完人生既最後一程,某程度上係一種福音。

但美國 90 年代末,美國普渡製藥 生產一種強力止痛藥 (芬太尼)。當時美國需要止痛藥,藥廠研發,收買醫生,副作用被隱瞞,開始就有醫生處方濫發呢類止痛藥既問題,於是好多人就拎左芬太尼作為精神科藥物使用。由於當年中國能夠合法出口,而美國亦無監管,又有藥廠既背書,就形成左一個合法既原材料貿易。直至 10 年發覺,點解 OD 既人都係食芬太尼而死,先開始動員上黎去應對呢個問題。但由於食物鍊已經建立,各個利益集團、藥廠、醫療集團、醫生與及家屬而遲遲未能解決整個芬太尼濫用問題。

美國收緊芬太尼入口後,中共睇準破壞敵後既機會,繼續用合法出口既名義,輸出到墨西哥,再由墨西哥合成輸入北美。墨西哥販毒集團只需要用17,000 USD / KG ,由中國買,再由香港寄去美國,再由一個當地每月 330 USD 既制毒工廠工人壓成藥院,就可以用 27,000 USD出售比北美既電車幫分銷,去到使用者手上既價錢亦只係 45 USD 一粒,成本低,利益大,制作簡單,加上市場風行,美國亦難以阻攔。更出現喪屍街既情況:

https://youtu.be/xmfrvs24NmY?si=iKzXjcVIbwBRjXWr

而美國民主黨同加拿大自由黨兩大左膠陣營控制既西岸,例如溫哥華、西雅圖 同 三藩市 都出現左類似既情況,成為左重災區。正正因為美國有市場、中國有產品,就成為左中共輸出毒品制造西降東升既機會。當然仲因為容易生產,中間有大量既產業鍊響兩者中間,一個簡單既出租單位已經可以變成大型既制毒工廠,係一新既毒品貿易形態、新既洗黑錢形態、新既參與者同戰爭。諷刺既係,聯合國仍然停留響阿富汗今年種左幾多鴉片,未有管制芬太尼,完全脫節。
4. 中共如何武器化芬太尼

芬太尼一旦普及其實不堪設想,而中共又係點樣將芬太尼武器化呢?一係荼毒年青人令一個國家失去未來,其二係將佢作為一種外交談判既籌碼。中美之間有關芬太尼既談判始於2019 年,當時雖然反販運措施既約束,但未有減少毒害。因為中國遵守承諾既動機只係避免「被視為毒品國」,佢既供應商仍然向墨西哥毒品組織銷售唔受管制既芬太尼前體原材料:

VOA:美國政府報告:中國不再是芬太尼主要輸出國但商家仍銷售非管制前體材料
https://www.voacantonese.com/a/us-china-opioid-20220208/6433886.html

而中國對美國既態度係,傾可以,但必須同其它問題捆綁,例如關稅、台海、南海、中美必須回復常態云云。響先前世界報提及既Monnet教授就認為呢個唔係中共超限戰既手段。但我地就認為,中共故意既不作為,就客觀咁變成一種勒索西方既工具。好似美國用左廿幾三十年既時間去不停談判應對伊朗朝鮮既擁核問題,芬太尼輸出就成為左中國既「核彈勒索」,即「毒品勒索」。

中共只要容讓企業合法生產,對輸出、出口同走私隻眼開隻眼閉,實際上已經係縱容緊芬太尼響全球氾濫,再通過呢個全球氾濫,變成佢突破西方外交圍堵既武器,中美地緣政治上既「新鴉片戰爭」。

注射屋事件表面睇落好似一個列治文社區事件,但實際上背後有一個巨大既全球毒品滲透網絡。當問題無辦法由外交解決,只能夠通過加拿大本土主動發動一場反對毒品既運動先能夠解決呢場全球毒禍。現時問題仍處於早期階段,但當原材料既供應不斷增加,加上制毒過程非常簡單,上癮後難以戒除,又極容易散播,響社會上快速滲透,只餘下徹底阻截一途。

5. 左癌點樣協助中共

Harm Reduction 、注射屋並唔能夠解決問題,因為佢地只係減慢同將問題擴散。事實上議題響加拿大主流傳媒偏離左成為「挽救生命」既問題,而唔係「毒品禍害」同「地緣政治」既問題,忽視左「源頭」先係解決問題既重要性。

芬太尼麻煩既地方,一個細細既出租房已經可以成為制毒工場,5噸已經足夠供應比全美國一年既份量,通過香港或者大陸既小型郵包就可以承擔走私既工作。但我地重新睇返加拿大既對策,就有例如以下既問題,

一、加拿大響小型郵包既檢查非常寬鬆;
二、加拿大裁撤左港口既警察,荒謬到響碼頭搵到架被偷既車準備送出國,都無能力執法;
三、加拿大推廣緊2.5 gram 以下芬太尼非刑事化

基本上成個國家既氣氛係比左癌同左膠政府騎劫左,甚至主流傳媒散播一種瘋狂既論述,係嚴厲執法會打死更多人,而重判毒犯就唔乎合人權,同時又增加監獄開支云云,因此高壓政策係無用。洗腦論述下,解決問題既方法係比佢地合法吸毒,唔好一個人食可能 OD 既份量,最好派醫生睇住佢地吸食既過程同份量 (即係安全注射屋),咁佢地就唔會死啦。

久而久之,呢種論述就將吸食芬太尼變成左一種 life style ,而接受左使用芬太尼,成為一種「藥物文化」。而加拿大左膠政府總理杜魯多,亦因此被好多加拿大人戲稱為「道友多」。

6. 真左膠還是利益集團既食物鏈?

問題重新回到美國 90 年代 普渡製藥鼓勵銷售芬太尼藥物,都係處方止痛既藥用作用。但社魯多政府仆街既地方,係將佢用政策同文宣包裝成為一種文化,去掩飾背後一個巨大既利益集團同食物鍊。當呢個藥物既利潤咁高既時候,後面到底有幾多醫療集團同藥廠涉及到呢個芬太尼既生產同貿易。

然後列治文事件中,亦同時被人查出動議既議員曾經比一個生產大麻既企業,依家改名 LUCY 既藥業集團聘用為顧問,而呢個集團最主要就係生產用於治療上癮後既精神問題既精神藥物LSD,係一種迷幻藥。正正因為藥廠利益集團,表面上係抗毒,但後面係一條巨大由政府 funding 既 food chain,造成左加拿大禁之不絕既問題。

相反既係美國三藩市已經主動起訴呢類藥廠,但加拿大則走向 2.5 gram 以下非刑事化,等佢地唔好逃避,唔好覺得自己係社會既害蟲,所以先識得主動求助。咁下一步,政府就可以聯同藥廠為呢班上癮既道友提供處方既芬太尼比佢,咁到就成為左一條巨大既食物鏈:

政府政策普及芬太尼 > 道友上癮成為客源 > 藥廠接受政府資源處方藥物 > 供應至OD

而犧牲既係乜呢?係一個社會未來既集體死亡,係一個中共勒索全球既機會。甚至香港同香港黑幫係涉及其中,令無辜既香港人被 hijack 成為左加拿大左膠白婆口中既「來自香港」同「滾回香港」論。(不過呢度唔會討論種族問題,因為咁就會跌入中共設下既論述陷阱)
7. 點解加拿大成為毒品輸出國

最後回到最核心既問題,點解加拿大會成為芬太尼戰爭中既轉口、分銷,甚至生產國?呢度要從美加邊境理解,因為美加之間有一條幾千公里長無王管既邊境:

SOURCE: https://www.thedailybeast.com/trump-is-freaking-out-about-the-wrong-border-killer-fentanyl-is-coming-from-canada

上圖可見基本上每個城市都有大量既倉庫,禁之不絕,加上毒品本身極小型,美國不設防,加拿大又唔執法,毒品就沿沿不絕咁由中國輸入加拿大,再由加拿大進入美國:

SOURCE: https://comptroller.texas.gov/economy/fiscal-notes/2023/jan/fentanyl.php

核彈掉落去一個城市,所有人立即氣化還好,但毒品往往係禍延幾代,家庭毀滅、人際關系毀滅、事業毀滅,下一代同上一代人都會一齊被摧毀,係最少禍延三代。加拿大2019 年由 zero tolerance改為將毒品非刑事化,實際上係種下嚴重禍根,造成深遠影響。

再加上左癌搶佔道德高地既議論文化 (e.g. Not in my backyard 、市長指責反對者為馬戲團) 與及非我族類既 cancel culture,與及利益集團、食物鏈上既各種持份者,就將加拿大推向一個更大既深淵,因為整個禁毒政策就係為左滿足呢條食物鏈而存在,只要呢個產業鏈容許被存在,必然會捲土重來。

禁毒政策存在住大量既問題,相反響芬太尼毒禍最大既時間,為一個無出現 OD 死亡既社區引入安全注射屋,用意何在?社魯多背後既 hidden agenda 係乜野?BC 省衛生官員點解要推動呢樣野?聯邦政府點樣配合?harm reduction 背後既利益輸送係點樣?

客觀事實造成既係,芬太尼既需求不斷增加,而中國則不斷咁無限量供應,用郵寄方式越過海關,滲透到整個社會。輸出芬太尼可以用二十年既時間,通過大量輸出毒品將一整個國家慢慢沉淪,大幅消耗衛生資源。核彈氣化係一迅間既事,但芬太尼呢,首先變成喪屍、甩牙、再出現精神病、家人離棄變成露宿者,整個社會都要付出代價,虛耗一個國家既資源,毀滅整個國家既未來。

今日加拿大每一分鐘,都有人成為芬太尼既使用者,每一刻都有人因為 OD 而喪命,就係大愛包容既左膠造成既結果。非刑事化政策出現後,OD 既數目有升無減,harm reduction 亦未真正解決同改善毒品泛濫既問題,相反造成左毒品既泛濫,出現大量年輕人甚至15歲就 OD 死。真正要問題問題係,點解普通既高中生非常容易就可以買到芬太尼?點解學校會有人賣比佢?真正要追究既唔係阻止安全屋既人,而係社魯多政府。

8. 點解北美洲成為新鴉片戰爭既突破點?

過往第一次第二次鴉片戰爭,本身只有中國既權貴食主要產至新疆西藏同雲南既土煙鴉片,係貴野黎。當時英國人同中國進行貿易需要買茶葉、絲綢、瓷器但就未有商品可以傾銷去中國,做成貿易易差既問題。後來佢地諗到可以響印度孟買種鴉片,呢種鴉片唔止平,仲純度高,又比土煙藥效更強,慢慢洋煙就打敗左土煙,推廣到全國上下。

而今日芬太尼都有相似既地方,正正因為藥效勁,成本低,慢慢由少數既濫用既人逐步擴大,擴大到一個地步到今日既規模,再加上社魯多政府將佢非刑事化,為合法化鋪路。呢個唔係單係加拿大既問題,而係全球英聯邦國家共同面對緊既問題,因為英、澳、紐都有woke 同左膠既問題,如果唔正確認知加拿大今日既禍害,就會重複今日加拿大毒禍既悲劇。因此必須要將加拿大既真實情況揭露出黎。

可悲既係加拿大既主流媒體都係認同同為 harm reduction 既政策背書,將今次列治文安全注射屋既反對者標簽為一班無同情心,只係一心希望 not in my backyard既刁民。市長亦唔尊重反對者,甚至發表演說指責同侮辱當日果班有理有據出黎反駁既人係一班馬戲團。

點解北美洲係傾銷芬太尼既大本營,而唔係歐洲呢?好多社會學學者分析指出,因為傳統歐洲社會仍然有傳統既家庭同教會既社會聯系同參與既組織響入面。但相對既係北美係一個相對孤單既社會,由於社魯多政府係社會主義既意識形態,實際上孤立同原子化左每個人,從而將權力交予政府。

教會、家庭、朋輩、擁有一個社會身份先係唔會吸毒既主因。當一個人被原子化同孤立,遇上工作同學業上唔如意既時候,就會選擇逃避,而逃避既方法好多時候就係毒品。過往毒品唔容易獲得,因為佢都係犯法既地下野,有好高既門攬先能夠取得,但社魯多政府主動將毒品非刑事化將佢地面化就幫中共響北美打開左一道地獄之門。
9. 社魯多政府既意識形態

因此,要解決呢個問題唔係去整注射屋,而係要否定社魯多呢種意識形態,因為社魯多政府其實係一直上下其手咁去否定家庭,教會呢類概念,將所有佢地既功能轉移比政府先係最大既問題來源。例如學校十六歲變性唔需要通知家長,一個仔女既性別,學校有權知道而家長無權知道,已經顯示出佢背後既意識形態。正正因為呢種意識形態,令西方既人與人之間既隔膜更大。響性別認同甚至性傾向甚至變性問題上,父母同子女之間往往產生嚴重既對立意識,政府唔係將雙方既矛盾減低,而係以保護個人權利既名義為子女既個人權利無限充權,否定家庭既概念。

同樣情況都出現響上面講既吸毒問題,吸毒唔緊要,由政府黎為你充權,比埋地方你安全咁吸食毒品。你想變性,可以,仲會幫你將家長鎖響手術室外,由你自己去決定變唔變性既問題。呢個就係成個加拿大自由黨同左癌政府所灌輸既意識形態。美國左膠政府都未瘋狂到呢個地步,而加拿大政府係走得更前,其中走得最前既就係西岸既溫哥華。今日溫哥華,明日全世界。

呢種包裝成「進步」既意識形態,係向世界擴張緊,因為世界各地既左癌佢地互相抄襲互相影響。利用大量社會學既理論同名詞去將唔合理既事合理化,將所有既原來屬於常識既野顛覆過黎。將一切既問題都歸究於係社會既錯,將傳統既教會同家庭描述為壓迫既關系,將吸毒係個人 Life Style 既問題,而政府應該維護你吸毒既權益,呢個就係左膠政府既論述,極端荒謬同違反常識。(按:其實中共政府都響香港搞緊,只係香港人醒水從來無跟機,但仍需時刻提防同警惕,請睇:https://lih.kg/1301960 )

正正當一個社會將佢既權力交比政府同埋一個以進步主義價值觀執政既政府時,就出現左上述呢個巨大既社會危機,一個西方社會既道德危機。佢會同你講唔需要相信你既父母長輩,父母一定係壓迫、拒絕同阻礙你行使你既個人權利 (e.g. 吸毒 / 變性),甚至由政府立法去保護呢個權利。呢個行為實際上係將家庭概念打散,政府唔係推動接納子女既選擇,而係用政府既權力將子女自絕於父母,否定人同人之間既關系。

而政府去到呢刻就唔再管佢,再當一個人被原子化同孤立,遇上工作同學業上唔如意既時候,同樣係權利一部份既毒品,就成為左佢尋找平靜既方法。跟住政府再成立大量唔同既組織去處理使用毒品既社會問題,建立大量既 NGO 去協助上癮者,其中一種甚至係免費提供毒品,甚至入校院教授點樣安全吸食毒品,形成一個龐大既利益集團同產業鍊。
10. 中共既如意算盤

今日成個加洲已經淪陷,假如加拿大人唔選擇自救,響中共無限量供應下,利用加拿大、溫哥華進入美國。當墨西哥兩大製毒集團都配合美國政府政策,宣布唔再制造芬太尼藥物。美加呢條過千公里不設防既邊境,就成為左中共輸出毒品既關鍵武器。

社魯多既政策實際上係配合緊中共,假如即將來臨既大選唔將呢種左癌政權趕落台,加拿大就會響芬太尼戰爭既供應鍊上淪陷,虛耗整個國家既醫療系統,國家既資源唔再投放響創新、鼓勵企業發展、或者投放響教育入面培育更優秀既人材、強化軍隊執行維持和平任務。而係響毒品既禍害上面無限虛耗,或者無錯咁樣可以短暫救到個別既生命,但同樣道德、社會問題,點解其它既癌症病人就又享受唔到新藥物既福利而傾斜響毒品供應上面?

整個與毒品友善政策,正正係導致吸毒者 OD 數目上升,禍延整個北美。而社魯多政府係響芬太尼攻勢下採取一個倒行逆施既政策,到轉問一個問題係,點解一個政府會容許咁既事發生??現時加拿大 NGO 唔係提倡戒毒,而係將毒品非刑事化既數目由 2.5g 進一步放寬到 5g。假如加拿大唔終止呢個毒品友善政策,三年後加拿大會更進一步開放,由 2.5g 升到 5g,甚至令加拿大成為全球第一個合法吸食呢種高濃度高純度毒品既地方。

假如列治文取得成功,就會全國推行,呢個就係社魯多左癌既幻想。毛澤東幻想中既社會主義天堂,係一個按需分配,無階級,人人平等,雖然達成既手段好荒謬,亦好烏托邦,但始終追求既係一個最終人人平等既社會。但社魯多幻想既社會係,一種左膠進步主義既社會,所有家庭、教會、學校等既權力關系都推倒從來,所有權力關系都被拋棄,乜都唔要,令每一個人成為一個孤獨既個體,當人無任何野可以依賴,咁佢地只能依賴政府,政府就可以隨心所欲咁用個人名義推行任何既政策。今日西班牙已經開始有芬太尼入侵既問題,好快亦會到達英國。
11. 香港人(& 華人)既角色

點解列治文反應咁激烈?原因好簡單,因為華人社會同北歐人一樣係以家庭既關系構成,有一個同子女互相尊重,好清晰既責任關系,包括左同引導子女明辨事理、對錯,與及週末一齊享受家庭日等等既家庭關系,正正因為呢種傳統既家庭關系先係可以對抗到芬太尼既原因,而唔係歧視任何一位芬太尼既使用者。

相反應該用華人自身既經驗,指出問題既根本,與及點解華人密切既家庭同社區關系下,社區既參與同身份認同,能夠避免到芬太尼毒害既問題,隔絕甚至從吸毒社區中抽離出黎,而唔係好似左癌一方面進一步咁將毒品蔓延開黎既同時,孤立每一個人令佢地意識唔到吸毒問題既禍害,最終 OD 死亡,往往去到子女因為吸毒死亡父母先痛哭,再將依靠左膠政府既 harm reduction 又進一步將毒害蔓延,悲劇不斷重複,擴散到整個社區。

假如每一個人都放棄左抵抗毒品蔓延既責任,將佢交比政府,最終整個社會響毒品問題上只會永劫輪迴。對芬太尼宣戰既除左最終目的地美國,其實加拿大人都應該挺身而出,否則響整個毒品地緣政治下,必然被攬炒。再者大量既芬太尼制作工廠響全國建立緊,唔單止傾銷美國,仲響城市與城市之間蔓延緊,整個毒禍正在蠶食加拿大同入侵全世界。

中共輸出原材料,加拿大本土制作,再分銷到整個加拿大社會,然後利益集團同政客利用左膠價值上下其手,敢問下一代同世界正在受到乜野既威脅?假如家庭、教會、社區唔動員起上黎,呢場戰役就已經未戰先降,而一輸係輸整整三代人,將世界拱手相讓比中國,進入真正既「東升西降」。
出英文同法文版俾加拿大人睇
呢篇主要比香港人睇,如果要比加拿大人睇,要有人改下個邏輯先,因為唔可以直接攻擊左膠呢個概念,要更多多人去研究再用數據去反駁
從來毒品問題唔只涉及吸毒者咁簡單,而係社會,家庭,社區,治安,邊境,法律,醫療等等 涉及好多範疇既問題。係唔知點解突然提出對家庭,治安既憂慮就俾人話冷血,然後變左二元對立。
直接攻擊左膠係會俾人cancel架,成班玻璃心要好小心
幫推
無錯,所以要用數據去輔助,目標要清晰,唔好跌入論述陷阱。
左癌係咁,道德高地係佢地既盾,cancel culture 係佢地既劍。

咪撚信城寨,佢都係抄鳩 BBC 講 EU 毒犯點洗黑錢,跟住自已想當然補白、屌那媽,中共洗撚用黃金去 Dubai 同 UA 洗白,咁撚大個香港同澳門喺到,其實好多年前本地報過中共點洗
https://www.youtube.com/watch?v=Z93NuFF62dA
香港黑幫去加拿大販毒咁堅?
睇到一半唔明個位係

化學品唔同植物
明明有lab就可以自己整,
點解俾咁貴輸入中圃貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞