[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
估唔到俄軍會玩埋隧道
薛斯基?
都得嘅
сир 呢粒字實在太入腦, 已經記得
一直都有呢個玩意。

烏克籣封佐出口,係俄羅斯用火砲聲掩護下打通番缺口。

另外北要死亡谷,就係俄羅斯乘大雪多雲無人機無法有效偵察,加上用上防熱成像儀的“隱形披風”,成功偷渡越過烏軍防線。

兩邊都係俄羅斯用奇招偷襲得米,取得突破。

當人喺戰場上時,就會用盡所有古靈精怪的招數去完成任務,因為唔係咁就根本冇辦法喺咁激烈的戰場生存落去。

BTW,我始終好concern,俄羅斯的“新技術”喺邊度來?或者邊d西方國家公司做佐叛徒,提供呢類技術俾俄佬?
好耐冇入黎
想問下新將軍係咩background
美國同歐盟都知個問題係選舉到,之前歐洲各國大選一樣有軍援延誤既事發生,不過當時分散晒所以唔覺。現在係軍援最大供應商美國畀trump條友搞到烏克蘭無軍援,唔關美國本身既事。

同埋我點都要霸講,trump呢個人由始至終都係個人利益主義,佢唔會希望普丁被打敗,亦唔會想烏克蘭打贏,因為美國(佢)無得益,世人只會知係澤連斯基打贏蛾佬,所以佢上位會寧可烏克蘭被佔領,然後佢出手問蛾囉番烏克蘭部份領土黎證明自己點威。

如果係和平時期,佢做總統對世界未必係壞事,但現在已經係瀕臨世界大戰既邊緣,呢個人再上位只會令混亂既局面更亂。
所以因為呢條友對烏克蘭與歐盟的成見,而美國自身冇好好地去制衡呢類人,最後如我所講:歐盟自己會自救,同美國呢位大佬開始有心結。

呢個心結唔解的話,最終就演變成高達00 AEU與Union 般的冷淡關係 = 未至於好似同人革聯咁敵對,但唔會再係宜家咁樣的盟友,合作伙伴關係般親密攞
Vladimir出世, 入過蘇軍, 揀入烏軍, 對上一次戰功係Kharkiv保衛戰
真係太不利,波蘭應該係最親美嘅歐盟國家,今日直接屌柒佢

https://x.com/donaldtusk/status/1755487973997457772?s=46&t=6_n_h_oUL41eq3AkCYnNiQ
共和黨同台灣國民黨就黎無分別
講歐洲,其實係好多歐洲人同官員嘅諗法。冇得屈民主黨破壞盟友關係

講選舉,共和黨唔好彩,8百萬波蘭裔美國人咁啱住晒喺北面同中部嘅搖擺州
最少係槍口方向問題上。共和黨真係不知所謂呢

就算現在美國左膠當道,共和黨唔盡力維持國家核心價值,反而走去怪力亂神,你當歐洲班友盲?何況聯邦制下,各州長有責任做好既人口編制,教育新移民既措施去增加自己既選民,而唔係一咪靠屌對家。
從來都唔係你地所想既NPC盟友
唔係你地所理解既世界規則

呢個世界唔係遊戲
角色唔係任你操縱既NPC
可以做毫無邏輯既野
例如角色加哂體質,做人肉盾

每個國家係係諗自己
都有自己小算盤,小心思
想最大化自己利益

中俄歐美4個大勢力
本質係陷入左一個複雜既多方賽局
並唔係你地以為既美歐vs中俄 雙方賽局
好多人係一直搞錯呢發生咩事

馬克龍上年訪問中國既爭議 好多人都唔記得
https://www.rfa.org/cantonese/news/fr-macron-04092023150956.html
馬克龍機上向記者拋出歐洲「戰略自主論」,稱歐洲面臨的「巨大風險」是「被拖入不屬於自己的危機」。他說台灣問題不屬於歐洲的危機,因此無意捲入台海問題。

歐洲人需要覺醒,不應按照別人選擇的步伐走,首要任務不是去順應其他國家的議程。馬克龍籲歐洲不要成為美中對抗的「附庸」,應減少對美國的依賴。他構想打造歐洲成為與美、中並駕齊驅的「第三極」。

[url]https://www.politico.eu/article/europe-warming-up-to-macrons-strategic
-autonomy-push-says-charles-michel/[/url]
Charles Michel: Europe warming up to Macron’s ‘strategic autonomy’ push away from US

Michel suggested that the French politician’s position was not isolated among EU leaders. While Macron spoke as the French president, his views reflect a growing shift among EU leaders, Michel said.

馬克龍講呢番話係23年4月
呢個時間到達係咩
係烏軍發動大反攻前
親烏方最樂觀既時間

果陣盧比奧有一個回應,算係講得好明白
https://www.ntdtv.com/b5/2023/04/10/a103687526.html

佛州共和黨參議員盧比奧(Marco Rubio)敦促歐洲國家「迅速」澄清馬克龍是代表歐洲發言還是只代表法國發言。

盧比奧在一份視頻聲明中說:「我們需要問歐洲,他是否代表他們說話,因為我們現在正大量參與烏克蘭事務,我們在歐洲戰爭上花費了大量納稅人的錢。」

「我支持這一點,因為我認為與我們的盟友結盟符合美國的國家利益」,盧比奧說,「但如果我們盟友的立場,如果事實上馬克龍代表整個歐洲,他們現在的立場是他們不會在台灣問題上在美中之間選邊站,那麼也許我們也不應該選邊站?」

盧比奧強調說:「也許我們應該說我們將把重點放在台灣和中國(共)構成的威脅上,你們自己處理烏克蘭問題?」

我拋磚引玉講個思路
如果無左一個有一定實力既俄羅斯係度
歐洲國家既安全問題徹底被解決
美國勢力係歐洲既存在會唔會變得尷尬

到時美國有咩條件可以叫得旭班歐洲人
去配合對付中國,點確保班人唔會過橋抽板

就連你地眼中既澤聖亦係玩緊呢套野
澤倫斯基:拜習會對烏克蘭是件好事
https://www.rti.org.tw/news/view/id/2186949

聯合國人權理事會新疆辯論案棄權 烏克蘭似反悔印度有考量
https://www.cna.com.tw/news/aopl/202210080003.aspx

先棄權,後來夠票就轉支持
扎盧日內一走
烏軍敗局已定
twitter 好多網民 對putin 好感度直線上升

biden 選戰呢鋪大獲
такер карлсон в бункері путіна
tucker carlson在普京碉堡中
唔係我作㗎, 烏媒講㗎, 咩叫做bunker大家心照啦, hiputler呀
畀多個標題啦
трампіст карлсон взяв інтерв'ю у путіна
trumpist carlson訪問普京, 都係烏媒反應

以前trump彈劾案就話佢施壓叫澤連斯基幫手對付拜登父子, 而家carlson作為trump派大將親自喺俄京「訪京」...烏人唔屌柒trump派至奇呀
早幾日咪搵到堆扮係支持Texit嘅俄佬account

古靈精怪嘅英文grammar同埋講warm water port

即刻穿煲
我覺得成件事最搞笑係普京自己都講埋出口侵略烏克蘭唔係單純因為北約東擴

好多侵粉俄粉只係睇面嗰浸覺得佢花成個鐘講故好似好熟歷史咁,
但只要諗深少少就會發現佢一輪嘴講呢啲其實只係想justify自己入侵烏克蘭=實現俄烏一體論理想嘅帝國主義思維
之後啲咩北約東擴廣場革命美國太woke嗰啲基本上都係講來講去三幅被,除咗畀fans打飛機之外毫無新意

然後Tucker Carlson就成隻死狗咁聽個中二病阿伯吹兩個鐘水
睇見某啲極右嫌普京說教味濃到好似自己最憎嘅左癌woke就覺得好好笑
https://twitter.com/new27brigade/status/1755786196704485578?t=hToTPt3e9TGw09mtLlsLyw&s=19

對認知作戰的經驗談。大家可以參考一下。

BTW,漠視真相的國家,最後就會如俄羅斯,中國一樣:只有講大話,欺騙先係真的。

但更遺憾的係呢d土地的人,they don't fxxking care about 真相。
將歐美視為一體,係因為佢地既執政政府對烏立場一致,
而唔係將世界簡單二分。歐美之間有分岐,呢個係事實,
歐洲應該自己睇返防務,亦係事實。
就算美國放棄烏克蘭,歐美頂多係緊張,但唔係敵人,
彼此防禦重心有別,歐美經貿依然緊密,
無論歐美之間如何盤算,侵侵再上台同歐盟鬧翻都好,
呢層關係都唔會變,生意依然會照做,戰略上依然係一體
用共產黨既邏輯,歐美之間並非敵我矛盾,
相反歐俄就係敵我矛盾,美中都係。
真係要講盤算,歐盟自己內部矛盾仲大,
不過無講咁解。

將歐美視為一體,係為左對應中俄,
而唔係真係將歐美當係同一舊野。
睇人講野,麻煩睇埋前文後理,莫要斷章取義。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞