[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
bro you are right
最近無啥時間睇消息貼消息,請大家貼多啲
Schumer面對現實唔再搞綑挷方案,咁援烏筆預算或者有轉機:
https://www.politico.com/news/2024/02/07/schumer-presses-forward-with-plan-b-as-gop-leaders-reel-00140087
https://x.com/new27brigade/status/1755170956644098182?s=20

個人意見: 跟據俄羅斯一貫行事模式, 似乎俄羅斯喺阿夫迪夫卡呢幾日的偷雞, 冇大家想像中咁順利 (最少低於普京個人期待). 如果唔係普京唔會咁樣再射飛彈狂轟濫炸.

https://x.com/new27brigade/status/1755230088227131523?s=20

一如上次, 當中有北韓的短程彈道飛彈. 當制裁到完全孤立時, 被孤立者相對的亦再冇嘢好輸, 除非好似以色列對付哈馬斯咁, 直接將敵人連根拔起 = 玩番國際秩序前的滅人國/政權模式, 否則野蠻國家係唔會驚.

反正俄羅斯, 北韓宜家都唔承認烏克籣的存在, "對唔承認存在者"理論上係做乜都得, 唯一限制就係現實實力上有冇本事滅人國, 同承唔承受到喺國際秩序下滅人國的後果咁解.
https://twitter.com/new27brigade/status/1755452954520531266?t=9mI7Q_z5g1MUEHfxcbTP0w&s=19

這單新聞有趣的地方係:班被制裁國家之間點樣迴避美國及歐盟制裁 = 用番最古老的黃金來交易,玩番金本位。不過點樣將“黑金”洗白,就係第二個topic。

宜家明白點解中國死攬金磚集團,仲要拉埋伊朗加入啦
https://twitter.com/ChuckPfarrer/status/1755339968908533908?t=IWiEYyJuYIY_glEBXlCh8Q&s=19

阿卡迪夫卡最新戰報:唔樂觀,俄羅斯同烏克蘭持續urban fighting 。

舊年巴赫穆特的情況,今年又再重覆一次,我心想夠未呀?同一招唔理任何損失,暴力硬搌可以俾俄羅斯兩年間得米兩次?我真係講哂粗口攞

係唔係西方世界想再講俾大家一個壞榜樣:獨裁者不計代價,真係可以喺呢個世界為所欲為?用絕對的暴力奪取佢哋想要的嘢?
https://twitter.com/ChuckPfarrer/status/1754919225074892989?t=M_3IJWO-g9qDRlBdJm1N7A&s=19

另一單我覺得值得PO過來的:Russia's information warfare。

俄羅斯FSB點以資訊戰去spread pro Russia propaganda。
冇辦法

幾個因素

烏 太遲轉防守 冇足夠 trench. 155炮彈欠缺 天氣影響 drone 偵察 同 fpv 攻擊

俄 不計死傷 無論人同戰車 有數量優勢

加上戰術比之前靈活 用 underpipe
仲有將新技術 = 對熱成像的隱形披風投入實戰.

呢D嘢全都喺西方世界意料之外.

就好似銀英傳阿姆力扎會戰咁, 同盟軍估唔到帝國軍會有新技術 = 指向性傑服粒子投入實戰, 後方地雷區被快速突破一樣. 阿夫迪夫卡的"死亡谷"被突破, 都係差唔多的故仔.
應該咁講, 宜家我哋其實同身處二戰初期歐洲戰場差唔多的絕望時刻.

當時整個歐洲大陸淪陷納粹德國之手, 盟軍只剩番英國一海之隔與之抗衡, 希特拉如日中天.

如果你身處喺1939-1940年的時空, 同當時的人講納綷德國5年後會戰敗, 大英協國與盟軍最終會勝利, 法國最終會光復的話, 當時D人只會當你係發神經.

歷史的勝利者, 係願意為自己相信的事/信念, 堅持戰鬥到最後一口氣的人.

2023年, 係西方世界太輕敵大意, 低估俄羅斯/普京為自己相信的帝國夢戰鬥到底的決意. 加上最重要的心障 = "唔想將衝突擴大", 導致烏克籣宜家陷入苦戰.

"唔想將衝突擴大"的心魔, 變成另一種形式的appasement policy, 事實卻是: 衝突擴大與否, 從來都係獨裁者與民族主義帝國的野心, 而非西方自由世界陣營決定. 自由世界人民唯一可以做的, 就係好似當年二戰的先賢一樣, 再次攞起武器, 隨時準備打柒俄中呢類野蠻帝國.
Elon mask想做現實世界的AE社啊

同時賣服務俾俄羅斯與烏克蘭。
依家個港大校長張翔係美國果時咪係做依方面既研究
壞消息中的其中一單好事, 但阿夫迪夫卡整體形勢始終唔樂觀.
https://x.com/UKikaski/status/1755359806922117132?s=20

這一戰局變化, 係西方世界對烏克籣軍事援助開始出現停滯, 導致烏克籣開始出現徵兵問題的後果, 烏軍前線開始缺人, 連帶士氣亦受影響.
https://x.com/new27brigade/status/1755553836696314315?s=20

就算無人機再多, 到最後要固守陣地或作最後攻堅, 始終需要"步兵", 而且係"大量步兵", 這最重要的原則短期內都唔會變(人類仲未發展到Terminator機械人步兵咁黑科技).

俄羅斯深明陸軍的"最基本原則", 只要堆到足夠倍數的兵力 + 有"最基本的後勤支援", 哪怕係砲灰都好, 就可以防止戰線崩潰之餘, 仲可以反守為攻, 好似2023年中到2024年頭烏克籣防線有急轉直下的趨勢.

目前看Reporting from Ukraine的數據, 俄羅斯部署兵力:

巴赫穆特 = 約10萬.
Holivka = 約8萬, 為向北巴赫穆特, 或向南阿卡迪夫卡一線支援的預備兵力.
阿卡迪夫卡 = 約4萬, 正在進攻攻城戰.

俄羅斯與普京, 完全唔在乎打一個又一個的"史大林格勒", 因為佢哋民族本來就係如此"賤民", 只要最後"打贏仗", 即使犠牲幾百萬人都亳不在乎的.

對於佢哋來講, 人命與裝備根本算唔上係"代價", 所謂"沉重人命與裝備代價", 只要最後打得贏, 用暴力壓倒西方世界支持的烏克籣就係"值得". 之後呢個"賤民帝國", 會用一模一樣的"勝利方程式"全面入侵東歐, 只係為佐"以暴力, 武力奪取佢哋想要的嘢".
論"步兵人數對比"喺現在地面的重要性, 其中一個例子係海灣戰爭: 面對當時伊拉克百萬之數的陸軍, 多國聯軍其實亦有重員接近百萬之數的地面部隊.

儘管聯軍步兵質數遠高於伊拉克陸軍, 雙方地面部隊真正對陣時, 地面步兵比例其實都保持喺1:1左右. 並冇出現俄10:烏1咁極端的數量差距.

就陸軍, 地面戰而言. 只要維持到最基本的後勤, "數量暴力"仍然發揮到一定作用. 喺雙方科技樹, 士氣差唔多=雙方都有戰意, 亦無甚重大戰術錯誤情況下, 冇所謂"以少勝多"呢回事.

其實美軍喺2戰, 除佐科技能力外, 爆兵海玩物量與人力優勢佢同前蘇聯一樣係專家.
最後阿夫迪夫卡的失陷(應該係無可避免, 只係睇可以維持幾耐, 好似馬林卡咁), 元兇固然係侵略者俄羅斯與普京啦, 但西方世界對烏克籣軍援的遲滯, 特別係美國共和黨為佐黨爭與選票玩嘢, 拖延對烏克籣的軍援, 亦要付上一定責任.

今次係打破軍援的支持上, 歐盟解決"叛徒"的手法, 比美國迅速得多. 我個人認為美國對烏克籣軍援拖延做成的傷害, 將會成為歐盟各國的一條刺: 歐盟各國會懷疑美國自己的"大局觀"夠唔夠? 處理問題上識唔識得分輕重?

甚至更激進D, 會開始認為"美國唔理舊世界, 要佢哋自己自行解決問題". 如果呢種想法持續發酵, 擴大, 最後終會導致歐盟與美國分道揚鑣. 呢個結果正係"邪惡軸心"想要的.

我宜家睇到, 歐盟與美國最終變成雙方"面佐佐"的理由, 亦係世界由"美國為首的國際秩序", 走到如高達00一樣的"三強(歐盟=AEU, 美國=Union, 俄中=人革聯)分立"局勢歷史的重要一幕:

空想/沙盤推演未來"歷史":
====================================
點解由過去歐盟脫變成的AEU, 與美國承繼聯合國遺產的Union, 喺300年後高達00中關係會咁疏離? 其中一個導火線就係現我哋身處呢個時空中, 美國對烏克籣的軍援拖延, 最終引致AEU前身的歐盟, 對Union前身的美國不信任.
對宜家俄中的"邪惡軸心"而言, 最理想, 有能力實現到的情況, 就係將聯合國玩爛, 最後自行瓦解後, 變成如高達00般"三強分立"的局面. 這是宜家普京, 習近平可以做到的最可行的長期勢力戰的策略:

超越冷戰的程度=不時發生如今次俄烏戰爭的規模的相對局部性戰爭, 卻又未去到二戰果種, 雙方全面戰爭的情況.

中間再夾雜如Dubai等中東佬, 周旋於各大勢力之間, 做唔見得光的交易的"死之商人". 令"邪惡軸心"得以維持, 並發展出自己的經濟生態圈, 同歐盟繼承者AEU, 與接收現在被玩爛哂的聯合國遺產的美國 > Union, 三者分庭抗禮.

直到300年後無端端殺出天人搞局
https://x.com/new27brigade/status/1755635824237179353?s=20

正式公布了.

由瑟爾斯基上將接任係好事: 佢係前蘇聯軍校出身, 由瑟爾斯基上將應付俄羅斯恢復前蘇聯式"人海, 物量戰術"會得心應手D.
我回咗帶sor
但Syrskyi譯名真係有啲翹口, 好怕呢個塞字
港粵去讀嘅話Сирський 比較似斯斯基
syr(俄/烏)嘅話聽落似芝士...
之前都有啲軍頭係俄裔, 今次呢個直頭Vladimir(好近莫斯科)老鄉
結果10日後。。。

cls呢幾日啲俄佬MAGA bot多到我懷疑Elon Musk有份spam

Tucker Carlson撞正總統初選+軍援法案嗰陣採訪普京一定唔係偶然,成班極右同Elon打J射曬成個公海真係好嘔心
烏軍最慘係做被動嗰個,冇戰場主導權就打唔出成績,冇成績外國就想唔俾軍援,冇軍援就冇主動權無限loop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞