[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
你覺得美國會唔知現在情況?假定台海現在出事同埋蛾佬再增兵,美國會轉移係合理不過既事,但現在台海風險係增加,大家明就試底線,暗就佈緊局,而東亞首先出事既台灣你覺得需唔需要美軍即時救佢先?

你睇番韓國既情況,佢地其實擔憂緊金仔首先發難,而聖上係韓日出手時先抽水,所以美軍先同菲律賓搞咁多野,就係預佢地兩邊拉開救台灣既可能,美軍唔會現在放定隻航母係台海,無論點樣,都係要靠沖繩同菲律賓既註軍做第一波攻擊。

我上面講既情況,係指台海等其他地區一日無事而發生,先繼續行。

我地唔知美國會唔會暗中做緊野,而佢地都唔會畀人知佢地暗中調兵去台海,所以呢刻點都係磨死蛾佬為第一優先。
其實兩邊戰場用既彈藥唔一樣
烏俄呢邊係一戰式炮戰
太平洋呢邊一定係要靠海空軍壓制去掩護陸軍進攻
個問題就在於時機

磨死俄佬要幾耐?中共或者金仔出手又會幾時發生?
獨裁者未必按劇本行,美國依然有機會面對兩條戰線。
幾時要得掂俄國係最好?如果磨得太慢,其他戰場爆發,
對美國唔係好事。

相反,率先擊敗俄國,令其他獨裁者唔敢亂郁,
用經濟手段去慢慢拖死中俄,反而係對美國有利。
一開始美國會想拖延,但去到咁上下就要限制戰火範圍
猶其係戰火燒到中東+歐洲開始醒覺,就唔應該再拖,
普京會走去燒著全世界既火頭。

當初侵侵既對歐戰略,竟然由普京黎完成,
不得不說歷史真係諷刺....諷刺東德肥婆班柒頭。
問題係,點都係要用錢,
而且影響航路先係最大問題。
以巴造成紅海航路不穩,
台海同菲律賓(南海)造成遠東航路不穩,
俄烏導致黑海航路及糧食不穩。
影響經濟唔講住,糧食不穩會導致非洲飢荒,
造成當地動亂,缺少左非洲產品同產生難民。
而家烏克蘭頂得住,影響先無咁大。
唔好單純用軍事去睇世界大戰,
航路,貿易,石油及能源運輸,
呢啲係現代化既必要條件,
儘量唔好俾咁多個戰場同時出現,
否則個世界會好亂。
信唔信下面幾樣野:

1. 美國搞 B3W 同民主聯盟,俄國就打烏克蘭,雖然變左 long war 但仍然係輸出通脹去分化歐美陣營

2. 出 IMEC 就爆哈馬斯破壞中東,之後再有紅海事件,雖然表面係伊朗搞,但拜登唔打電話比任何人但打電話比習,即係同全世界宣布習係背後既黑手

3. 亞洲呢邊 美日韓三國同盟之後,北韓就蠢蠢欲動 (另一個睇法係佢放棄統一,搵老板脫離中共

4. 香港廿三條唔係搞愛國法例,連一國兩制示範單位都主動放棄,依家傳緊 520 會有搞作 (吹緊係封鎖台灣),再比較返 2003 年版,今年版本係動員戡亂既戒嚴條款黎,特別有幾條係針對「支持交戰國」 / 針對「反戰」

Y. 懷疑本身中俄侵想用通脹拖死歐美,但歐美死頂左兩年都差唔多拖返死左中俄,依家去到攬炒既邊緣 (雖然唔係好信可以封到台灣,同必輸,但中共打仗從來只係搞鎮反既掩飾

Z. 有人話因為拜登廢所以世界先大亂,侵響到世界就唔會亂,我好懷疑呢個講法。依家亂,係拜登主動搞冷戰 2.0效果浮現,導致獨裁陣營集體反抗,所以世界先亂。浮沙上既和平唔再存在。
會唔會暗中做緊野 X

暗中做緊乜野 O

美國肯定係為所有潛在scenarios, 做緊對應的佈局. 只不過有幾多係俾公眾同open source intelligence知道咁解.
要考量既野太多,最簡單講,盡快打到蛾佬退到出烏克蘭當然係最好,至少對北約黎講,但問題係布丁狗會唔會接受先?

就算今日烏克蘭將五十萬蛾軍打到退番莫斯科,布丁狗聽日咪又係出多五十萬過去,無日無之,佢唔會覺得自己打輸,家陣條友好似希魔咁梅毒上腦,唔會覺得自己會打輸架,只有燒到俄羅斯班高層同軍方都頂唔順,個戰局先有轉機。

中東方面有以色列頂住,再加埋火雞唔好亂搞局,其實無乜大不了,始終伊斯蘭哥布林除左搞小動作,根本無大作為,伊朗自己做幕後大佬食花生就叻,真正落場打佢打鬼得贏以色列咩。

亞洲方面,都係果句,大家都佈緊局,金仔、胰臟癌想出手,但附近太多敵對國家,無十足把握根本無勝算,無勝算佢都最多都係搞下事虛張聲勢既多,當然一陣人地stage4發作係要同歸於盡都無法,不過我覺得胰臟癌想打,但佢入面班紅二代就無人想,至少之前上書過果班紅二代一定唔會支持,真開打隨時幾個星期就畀人逼宮落台添

題外話講侵侵,呢條友想發大戰財,畀壓力共和黨,等佢順利當選本來策略無錯,但佢今次應該睇少左佢以前睇唔起既對手,輕敵就會輸,所以我雖然唔鍾意民主黨,但我覺得侵侵再做總統對美國同地球都唔係好事。
侵侵上台就會停軍援或者出賣烏克蘭?
對呢個無stand既生意佬,我唔會咁睇。

出賣烏克蘭又好,幫烏克蘭打勝仗又好,
要做一定要由我親手完成,唔俾你民主黨話事。
This is more Trump. 唔好以為佢而家阻法案,
就以為佢一定唔軍援烏克蘭。對佢黎講,
既然佢唔care,佢會以美國利益為依歸去做判斷。
所以,我認為佢最後都係會援烏,
因為幫俄佬毫無利益,歐洲而家肯自我防禦,
侵侵無必要再同歐盟嗌交。
最大既問題係,佢願意援助幾多俾烏克蘭,
同埋國會有幾大力量去推侵侵軍援。
侵侵只係支持烏克蘭吊命?定係支持佢收復領土?
呢個係最大疑問。講手段講能力,我唔懷疑侵侵,
問題係佢有幾支持。

政治就係鬥仆街既哲學,侵侵可能要求歐洲軍援多啲
美國都出但唔會好似民主黨咁出咁多,
反正俄佬要打都係打歐洲,美國未驚過。
同意你對侵侵做咁多野既睇法,但我想話今次佢未必會好似以前咁樣順利得到佢要既野,一來世界既局勢唔同左,二來係佢果班對家自己都內憂外患緊,一陣膽向惡邊生,做出超出佢預算既野,到時侵侵自己得不償失唔只美國要埋單,全球都會suffer。

同埋以前佢既成功,佢既副手們都出左好多力,但今次佢就算當選到,佢可以搵乜野人幫佢?真係諗唔到,由其係共和黨應該無乜邊個想癡埋去佢度。
1,2
好明顯

我唔認為佢會真係郁手

問題在於,北韓俾左好多炮彈普京,
中國驚北韓同俄佬聯合,所以減少援助,
挫一挫肥仔金既銳氣。你老友話中國無錢俾肥仔金,
我只同意一半。主要係唔想北韓同俄國太親近,
所以關水喉,於是肥仔金發爛渣。

23條係基於意識形態+台海戰爭準備+
共產黨寧左勿右+以自度人既偏見 等等既綜合性問題
只講任何其中一樣都會偏於一隅。

Y
通脹問題,唔需要懷疑,事實黎。
正因為歐美挨過通漲,所以俄佬先要煽動哈馬斯同胡塞
唔俾奧德薩糧食出口搞亂糧價同製造非洲糧荒,
意圖搞亂世界。

Z
將所有事推落拜登身上係最典型既以偏概全。
侵侵在位,香港就唔會推國安法同廿三條?
大家都知唔可能,天要下雨娘要嫁人,
無人阻得到。
侵侵在位,就唔會打烏克蘭?喺當時既國際局勢,
根本唔覺得烏克蘭可以贏,或者唔覺得烏軍有意志打,
侵侵會唔會阻止普京係一個大問號。
如果普京提出聯美抗中,但要求烏克蘭作為代價,
侵侵會點做?普京一開始唔係想完全吞併烏克蘭,
係想扶殖另一個親俄既傀儡政權。如果時空返返去2022,
歐洲仲係享受緊平價能源,又覺得烏克蘭只係緩衝國,
未意識到俄國危機。俄國入侵烏克蘭,歐洲先終於識驚,利用一個非北約國家去打醒歐洲,呢單買賣未必做唔過,
侵侵可能連標槍都慳返
呢點有道理,要睇埋佢個參選名單先可以做判斷。
政治無永遠敵人,當佢過晒初選,
之後點同傳統共和黨一派make deal又係另一件事
而家言之尚早。
登個問題係比人覺得美國軟弱,咁拖鳩死成個歐美。你估俄第一日攪鳩烏克蘭,奧生個時咪又攪。問題不再於侵會唔會比武器,而係再於對家夠唔夠膽瞓身落場。哈馬斯同胡塞一樣,佢地夠膽落場同有錢嗎,伊朗那有錢比,登比咗 6B 伊朗,同迫鳩咗沙地同伊朗有計傾
你冇錯,俄佬係想食烏同重回大俄年代、哈馬斯同胡塞想出吓名,但佢地夠膽落場攪場咁大龍鳳。老實講,侵個時,歐美反曬面,美國日日 BLM,歐直頭同中國眉來眼去。如果想攪大龍鳳,第三年就做野,點解唔攪,攪唔清侵個神經刀。嗱,公平講,侵連任,比對家睇穿侵低牌,重大獲都唔定
現在阿富汗、邊境、以巴、同紅海,美國咁嘅表現,你係習生唔攪台灣,老毛喺記念館跳起身開會踢你落台。
侵真係上台,一定迫烏同俄 deal (唔係講笑,可能幾個月就攪掂停火),因為佢最大目的係會攪中東同中國
全部港媒都幫俄狗炒作之前擊落運輸機單野
俄狗點會咁好死用運輸機載幾十個戰俘
係twitter上有影片講蛾軍射殺烏軍戰俘、射唔想作戰既友軍,但港媒就選擇性失明。
始終經歷過民族清洗浩劫,係唔同啲
好大機會架機運緊啲不可告人嘅嘢
俄狗要轉移視線

1)你完全忽俄羅斯同烏克蘭及美國既互動,
單純將問題歸入拜登,係一葉蔽目不見泰山。
烏東叛軍打唔掂,加上美國軍援+軍事訓練烏克蘭
令普京漸漸失去耐性,擔心烏克蘭愈黎愈親美,
於是決定直搗黃龍。呢個係烏俄美三國互動既結果。
你望下俄國佔領克里米亞,係因為2014年winter on fire
趕走左親俄既亞勞科維奇,俄國趁烏克蘭仲亂緊時發難。
明顯普京既行動係因應烏克蘭局勢而行動,
多過睇邊個係美國總統。

2)武肺期間,普京變成孤獨老人唔肯見人,
精神狀態進一步偏差。

3)你睇返開戰初期,普京以為烏克蘭唔會抵抗,
好快可以佔領基輔,扶殖傀儡政府,
自信到成個計劃完全無後手無contingency plan,
可見普京係百份百覺得閃電戰會成功,3日ko烏克蘭。
既然係咁,邊個做美國總統有咩分別?

我知有kol成日都會鬧拜登政府唔夠強勢,
將問題歸咎於拜登。希望你唔係人地講你就照單全收
乜原來中國支持緊俄國咩?
幾時既事?點解我唔知既?
呢幾日唔多得閒,大家多啲貼消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞