[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
師兄,建議你勸勸烏黑蘭儘快停用俄奸Elon Musk個Star Link系統,容乜易將啲烏軍情報直送俄軍。
難聽啲講就係... 烏方只可以儘量爭取可以爭取嘅盟友, 唔民主嘅都要求
之前已經靠沙地土耳其嚟談判, 而家就會咁, Azerbaijan國力都好有限
差唔多好似話同Moldova(開戰時已經支持)合作
我對總加速師既燈力 絕不懷疑,佢點諗點做 最終都係對佢不利 。但對烏克蘭有幾好幾壞就唔知。
阿瓦迪夫卡淪陷之後俄佬繼續西推
應該離淪陷仲有段時間
我既睇法相反。權力之所令人腐化,
係因為有特權可以牟利,但唔適用於侵侵,
因為阿侵嗰四年貼錢買爛壽就有,牟條毛,
佢唔憤氣多過腐化。如果你話佢睇澤仔唔順眼,
有心報復,我反而覺得有可能。
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1707658422.A.EF7.html
https://twitter.com/KoloradskayaTla/status/1755496538845893027
阿瓦迪夫卡守軍:只能說情況很糟,描述細節是沒有意義的,因為它意味著幫助敵人。正如我在去年11月所推測的那樣,俄國人可能會在今年2月佔領阿瓦迪夫卡。原因有很多,從我們去年初對局勢的誤判(指2023年初失去北方多個外圍村落與陣地卻沒有積極奪回),到現在嚴重缺乏砲彈,誰知道美國和歐盟婊了我們(指美國軍援持續卡關與歐盟砲彈產量未達標),而現在我們的主要任務是避免被包圍

Andrew直播重點:

1.Andrew不喜歡瑟爾斯基,但也沒有像DefMon等人那麼厭惡,他說瑟爾斯基在軍中評價很兩極,儘管大多數的陸軍單位都相當討厭他,但也有少數很崇拜的,而扎盧日內則較普遍受到大眾喜愛,甚至到不分黨派的程度,但Andrew無法推測總司令換人後局勢會更糟或反而獲得改善

2.Andrew認為烏軍去年年初以來一直沒有積極奪回阿瓦迪夫卡北方失去的克拉斯諾霍里夫卡、Vesele與卡米安卡等村落以及周遭陣地,其實就算是已經半放棄了,因為北郊的防禦是最薄弱的

3.Andrew認為現階段烏軍與俄軍玩城鎮絞肉戰是玩不贏的,基本上城區被入侵太多就已經算淪陷了,剩下的只是垃圾時間,以目前資源能重新奪回的機率微乎其微

4.Andrew認為烏軍最好應該慢慢撤出阿瓦迪夫卡城區,只留焦炭廠做掩護撤退與牽制,因為焦炭廠的銅牆鐵壁相對比較難以突破,他估計如果只守焦炭廠應該也能拖延數周讓後方的防線準備更周全

5.Andrew認為烏軍很可能還是會像在巴哈姆特一樣,堅守阿瓦迪夫卡到最後一刻

將阿瓦迪夫卡嘅失守全盤怪罪共和黨極右並不理智,呢樣嘢係連烏克蘭前綫守軍都認同嘅,實際上決定阿瓦迪夫卡一役成敗嘅因素並非只有美國軍援持續卡關一個,而且阿瓦迪夫卡本身戰略價值唔大,對呢座小城失守耿耿於懷為免太目光短淺,請K巴冷靜同停止中二病。
https://twitter.com/new27brigade/status/1758841422386778443?t=DSgjMThx0oS7w-2I9_ltvA&s=19

阿夫迪夫卡戰役完結了。

https://twitter.com/new27brigade/status/1758873809552322901?t=IMg3bXy4ktG4cneC2zg1Tw&s=19

所幸烏軍能成功撤離,保存實力。

而家我只能用當年默克阿瑟上將撤離菲律賓時之誓言勉之:他日必會重返此地,奪回失去的一切。

賽後檢討,睇我有冇時間與心情做一個個人小結。宜家我俾Trump黨對烏克蘭的背叛最終導致呢個結果,搞到心情極差。

問我呢一刻感受的話:宜家我真係對Trump“恨之入骨”,就係佢,令普京的計劃得逞,喺西方世界面前再次“耀武揚威”。

Donald Trump,睇到呢個結果,幫你好朋友普京達成目標,你開心啦!我宜家心底真係憎到你呢條自私精死呀!
https://twitter.com/KyivIndependent/status/1758845010340950423
https://twitter.com/front_ukrainian/status/1758847463652262108
澤倫斯基在慕尼黑安全會議演說時表示,他不認為美國國會推遲批准對烏克蘭的軍援是「背叛」的行為,而美國副總統賀錦麗則補充說有一個"A計劃",她確信援助問題將可在國會順利獲得通過,但沒透露具體時間

澤倫斯基在慕尼黑安全會議上演說表示,請人們在詢問烏克蘭戰爭何時能結束之前,先問問自己為什麼普丁仍然可以持續這場戰爭
希望如此,但跟去年失去巴赫穆特一樣:同樣的招數,再次被普京得米,呢一年來我哋學到乜嘢教訓?

厚巴你PO的文章同樣講佐啦:其中一個重要的誤算,就係美國同歐盟喺砲彈產量未達標。呢點西方世界難辭其過。

厚巴,宜家我心情極差。呢2日“任何幫Trump黨講嘢”的理由,恕我冇辦法聽入耳。要講的話請遲d再討論,你哋自便。

最後,我講過無數次,自己睇嘢角度係從Zero line出生入死的士兵們出發:我哋盡最大努力,喺Zero line戰到最後1槍1彈,因為後面的支援無法持續而最後功敗垂成,不得不又一次屈辱地被迫撤退。厚巴你答我,呢筆帳要搵邊個算?
澤連斯基,喺安全會議的公開場合,當然要講“識大體”的話啦!比著我企喺公開場合,接受各國記者訪問,我都唔會公開指責美國背叛盟友。事實亦唔係美國全體背叛,只係“一個人”同佢朋黨左頭左勢咁解。呢點我好清楚。

至於烏克蘭到歐盟心底真正想法,冇人會知。
佢地會做最後既抵抗,不求死守,
但求多殺傷敵人
又,我唔認為目前全球經濟體系下,有辦法“完全切斷”普京的War financing 能力。

喺需要西方世界高技術的領域,如海軍,空中戰場,制裁係有效地阻止普京擴張,呢半年黑海糧食走廊得以維持,就係明證。

但陸地戰場,呢兩年已經證明佐:傳統的“人數優勢”,“地雷陣”等簡單,低技術的攻防戰術仍然係有效的(有效=達到戰術效果,背後付出幾多人命,資源獨裁者與俄羅斯賤民They don't fxxking care,唔使我哋專登為呢班賤民勞心),而且低技術的裝備,俄羅斯同邪惡軸心伙伴,有能力自行補充。
係,宜家只能夠咁做。

活下去,只要烏克蘭同盟友堅持打到底的話,將來總會有報呢一戰之仇的機會。

請記著當年默克阿瑟上將,由菲律賓撤退時的誓言。
美國可以靠自己打返個太平洋返黎
歐洲佬可以靠乜
靠美國囉

成個歐洲食咗幾十年白粉,打到門口先知自己廢,只係出軍備唔洗你死人,但係連一個俄羅斯都頂唔到
https://twitter.com/new27brigade/status/1758885942994321770?t=bSXrEOZBtuWCXfv8zbfWzg&s=19

遲來的砲彈,總比冇來的好。

唉,自由世界總係咁:唔見棺材唔流眼淚,明明可以easy mode開局,係都要非得挑戰高難度,唔打hell mode就會死咁
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1758866017378615683?t=QdKHpxHHwSEeASsWsKW18g&s=19

好遺憾,我唔係澤連斯基,亦講唔出呢d大體,以大局為重的說話。

佢“能人所不能”,我真係做唔出。

幾周內交付
咁都幾肯定個倉喺大西洋兩岸,點解而家先出貨?

咪就係有咪有人唔想俾錢,但又想側側膊人哋會出貨
其實我覺得烏軍可以賭一鋪 用海量無人機直攻 Moscow / Crimea
巴打又犯左非黑即白既道理. 我幾時講過我支持Donald Trump?
我講過, 我對佢能力無懷疑, 但對佢有幾支持烏克蘭就好有保留.

我講咁多野, 係因為好多巴打既分析都流於感情用事.
你以為我唔嬲? 個TOPIC寫咩你無睇? 問題係, 宣洩情緒無好處,
總要有人用另一角度去講野. 硬幣永遠有兩面, 就睇你用咩角度去睇.
我既習慣係, 當所有人都用同一個角度睇, 我就要用另一面去睇.
當你習慣多角度思考, 會明白多好多野, 當然, 明白唔等於認同.

呢種多角度思考去評論侵, 好容易俾人當係侵粉.
想當初我一樣俾人當係登粉, 就係源於呢種思考方式.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞