[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
用1939年嚟翻譯一下
卡爾森不但批評美國對 波蘭 的立場還稱美國認為 波蘭走廊 應該 屬波蘭 的觀點是「瘋狂的」。
#485 business is business。同樣地politics is politics。

政治世界的倫理,唔可以隨便應用business 做deal的手段,例如開天殺價,落地還錢。

政治就係政治,商業就係商業,各有其獨特的基本原則。
歷史中,上一個將business的行事原則應用喺政治,公共行政上的嘗試/實驗,叫做東印度公司。

結果東印度公司搞出佐乜嘢屎出來,最終要本國政府出手執手尾,巴打們自己睇番歷史啦
呢個世界都係講利益
俄佬2014入侵克里米亞個陣
美國仲係黑馬揸旗、拜登做副總統
咪又係隻眼開隻眼閉
唔通黑馬又通俄咩?

而家場戰爭完全見唔到盡頭
仲值唔值得美帝繼續不停燒錢
由美國人自己決定到值唔值
k巴.....外交上玩business mode,
同行政上玩business mode,係兩個概念。
只要讀過二戰史,就知唔可以軍息養奸。
但現實係太少人認真讀歷史。
冇計, 民主國家體制就係咁: 唔見棺材唔會流眼淚. 所以每逄遇上大戰, 民主國家都係無可避免地hell mode開局

但一見到棺材後, 民主國家上電速度就可以快得好驚人. 呢個亦係民主制度的優勢 = 國家同政權真係反映佐人民的"集體意志".
如果只有波蘭, 立陶宛, 拉脫維亞, 愛沙尼亞, 一定好快.
如果真係要出兵烏克蘭, 除左切膚之痛既呢幾個國家,
其他真係肯出人? 德國或者會, 咁西班牙肯嗎? 葡萄牙肯嗎?
歐盟既制度唔改, 歐盟主席既權力唔能夠主導戰爭,
係唔會有大改變. 但暫時未睇到呢個可能性.
除非, 烏克蘭真係徹底被擊敗, 咁歐盟個政制先有可能大變.

廿年後我估唔到, 至少喺可見將來依然要靠美國.
邏輯問題呢
一方面讚美俄羅斯不斷生產軍備全民就業商業火紅國家經濟實力越打越強, 所以制裁冇用支援武器都冇用
一方面反對歐美繼續花錢支援烏克蘭認為D錢變做武器響戰場消失消耗歐美國家政府預算對社會經濟實際冇益
俄毛要贏盡, 所以得出俄羅斯生產軍火=對經濟好, 歐美生產軍火=對經濟唔好既奇怪結論
聽得多真係會弱智.
因為俄毛假設獨裁國家入面d人民,為佐“戰爭機器”全民生產武器,唔理日常民生生產建設,基礎民生維護與經濟發展都冇問題。

簡單來講:獨裁國家的賤民,會甘願長期成為戰爭機器的零件,為佐打贏仗長期食草都在所不計。自由世界的人民就嬌生慣養,對經濟發展影響少少都會嘈政府。
#512 如果所有獨裁國家入面的人,都係北韓人民果款,某程度上俄毛係有point。

但俄羅斯人民再賤民思維,我都未覺得佢哋墜落到去北韓人的水平,雖然佢哋正在向呢個方向行緊。
Let's see,你講呢個point,Yes or no。

但真係有民意推動果陣,歐盟可以變得好快。

點樣可以令歐盟短期內有咁快的改變?一是如提督所言烏克蘭因美國拖延軍援被擊敗,二是普京真如波蘭之前所言,喺未來兩到三年內入侵歐洲。

兩者都好睇俄羅斯自身,如當年納粹德國喺1939年前做的事 = 將成個國家“戰爭機器化”去到乜嘢程度。
我睇唔出, 西歐既人可以有咁大民意.
東歐係有, 睇得出, 但東歐力量同人口都唔高,
得波蘭可以一戰, 波羅的海三國人口太少,
南斯拉夫都係, 多人嗰個遍遍係塞爾維亞
呢d舊式防禦工事如果無戰壕同地雷唔會好有效
都係一發炮彈唔得就兩發
對鳥都未死夠一百萬,打多兩三個國家都無問題,起碼死二千萬人先諗下
普丁狗近排不斷放風想影響美國大選,甚至講埋之前想和談既廢話,明顯係緩兵之計,佢咁做一係想增兵,一係就前線有大事發生想拖延時間。
https://youtu.be/rp_p6Rb7pqk?si=zS19HJYe7l5pcvQy

唔記得有冇post過

教學式進攻
Bakhmut 2.0正在上演,烏軍仲係用返Bakhmut 1.0同一個導演:
https://www.youtube.com/watch?v=KozlzF5-NMQ
https://www.youtube.com/watch?v=qf6Qy8Vy7WM
美國肯過個法案未
等衆議院開戲
我地身處外地,好難明白細節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞