[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
毛澤東當年連延安都撒離過啦
俾你炸到爛晒無陸軍去佔領又有咩用?
trump當年已經同安倍講日本係武士之國

其實即係叫日本承擔返亞太既責任

當年美軍陸戰隊兵棋都係叫陸自入台灣同解手軍打巷戰

不過二戰後既日本唔覺得佢地有能力打仗,陸自APC/IFV數量仲少過新加坡陸軍
第一目標係打殘晒所有 S300/400
S300/400 擋唔到飽和攻擊
跟住出 Mig-25 打空戰
博贏嘅話 F16 肯定好快會俾
不如又係度講多次劉仲敬既睇法:
當年拿破崙戰爭陸戰主力係俄國同普魯士,就算係滑鐵盧戰役,唔計普魯士軍,英軍都只係佔一半,另一半係荷蘭同其他德意志邦國既士兵

美國應該學當年英國咁盡量用盟國既力量對付蚑蛾,當然歐盟同日本依家真係唔似準備好
呢點我認同, Trump係會為啖氣報復的人.

提督其實逐利唔可怕, 為佐啖氣同意識形態賭身家, 搞亂局的人先更大獲:

你冇辦法用經濟或者利益去同果D人或者該族群去deal, 或者講, 意識形態同意氣之爭係冇得deal, 從來只有拳頭 = 各種現實層面上的競爭, 包括戰爭在內決一勝負.
人總有情緒的, 忍住唔係好事

提督你頭先都睇到我係對Trump黨阻頭阻勢的最終結果, 而情緒大爆發啦. 爆完, 俾人一, 兩日重整心情, 對人的心情健康有好處.

最緊要係, 要自己知道同俾其他巴打知道乜嘢時候, 乜嘢說話係用理性討論講, 乜嘢說話係自己情緒發作.

同樣係發洩不滿, 熱狗, 小學雞同負責任的人分別在於負責任的人會喺情緒發作前警告其他人, 叫旁人先死開一, 二邊迴避.
https://x.com/osinttechnical/status/1758919291234079132?s=46
捷克都係買返嚟。得兩個可能性,一係塞爾維亞,一係印度/巴基斯坦
歐洲自身砲彈產能, 短期(半年-1年)內, 都係難以提升.

如果貨物供應航路被胡塞武裝block 9住, 咁點算先? 烏克籣可以喺黑海炸9俄羅斯運北韓彈藥的登陸艦, 俄羅斯, 伊朗一樣可以搵胡塞武裝同海盜中途截劫或破壞供應烏克籣彈藥的商船, 反正有事都唔係直接入伊朗與俄羅斯數.
美國根本唔係想俄佬輸 咁都唔明
美國唔想俄羅斯輸 X
Donald Trump同美國班支持俄羅斯的極右唔想俄羅斯輸 O

就算宜家心情幾唔好, 我都分得好清楚美國入面, 邊D人係烏籣的盟友, 邊D人係為佐自己的一己之私或者自己啖氣, 不惜出賣盟友的叛徒. 巴打都應該要睇清楚美國同其他國家一樣, 唔係鐵板一塊.

BTW, 短期內(預計半年到1年內, 直到美國總統大選結束), 烏克籣及歐盟, 唔好期望美國會批到新的軍援. 歐盟到其他烏克籣的盟友, 要盡力填補美國軍援的缺.

我知道係填美國空出來的缺口係好困難, 但必需要咁做: 如果烏克籣戰敗, 下一個就係歐盟的東歐各國, 歐盟同其他烏克籣盟友, 當務之急一定係盡快Ramp up彈藥生產, 唔單止係確保烏克籣彈藥持續供應, 更係為屯積武備, 準備不可避免的歐洲戰爭.

美國因為一個人的私利+私怨, 已經變得冇開戰之初般穩定與可靠. 歐洲必需要尋求自立的防務方案.
其實都唔係一個人
孤立主義係美國一直都有市場
唔係個個美國人都想管歐洲既閒事
只係未必去到班極右咁極端
咁OK, 美國唔想理舊世界的事, 咁舊世界Eventually自己管番哂.

但相對地, 美國唔再願意履行民主大佬的責任的話, 亦休想再喺歐洲發揮宜家的影響力, 並從盟友伙伴合作中取得同宜家一樣的利益與利潤. 如果呢個最終結果 = Made America shxt again係Trump同孤立主義者想要的話, Just go ahead, 利益與責任係對等的.

未來真係出現AEU歐洲軍隊的話, 美國人再冇辦法好似宜家咁, 喺舊世界賺錢, 甚至失去全球領導地位的話, 多謝Trump同孤立主義者今日種下的因啦.
到呢刻仲幻想侵上台會改為撐烏嘅人我只能講句shame on you
當年美國大學生俾北韓虐殺佢仲可以笑騎騎去同金仔握手仲吹到係偉大外交政績
呢個人根本毫無道德可言
https://twitter.com/new27brigade/status/1759048658497282457?t=KBPADUShP6Af9fCHuJul8g&s=19

俄羅斯“唔在乎”死幾多人,消耗幾多資源,佢哋只要“勝利”同隨之而來的打飛機快感,哪怕再填10倍以上的損失,呢群蠻族與獨裁者都“亳不在乎”,澤連斯基已經唔止講過一次佢哋的質就係咁。

我哋要做的,係“如何抵擋並與呢群蠻族國度長期消耗戰中取得最終勝利” = 為烏克蘭提供穩定而可持續的武器,彈藥供應。因為美國及西方盟友去年無法兌現彈藥供應承諾,間接導致阿夫迪夫卡的失陷。

今年西方世界唔好再走數。烏克蘭犧牲自己人性命捍衛歐洲安全同國際秩序,西方盟友今年唔好再失信於烏克蘭,令獨裁者的計劃成功。
仲發緊烏黑蘭終必勝利嘅千秋大夢希望呢篇The Hill嘅評論可以叫醒你回到現實世界:
The idea of total Ukrainian victory is delusional
https://thehill.com/opinion/international/4467823-the-idea-of-total-ukrainian-victory-is-delusional/
現實世界冬季戰爭你地臭閪蚑那個契大佬蘇維埃必勝利呀臭閪蚑那賤蛆
宜家北約組織最大弱點,係太依賴美國單一來源的安全保障。一旦美國好似宜家咁,內部出再嚴重黨爭,被一少部分人阻礙美國支援盟友,call of duty 4的故仔真係喺現實出現果陣,到時1d都唔好笑,亦唔好玩。

預防呢個最壞scenario 出現,歐洲係有必要建立plan b = AEU歐洲軍隊,就算美國支援無法及時到達,歐洲自身都有足夠力量,獨力面對普京與俄羅斯邪心軸心的“戰爭機器”一段時間。
所以我咪話,俾普京達成佢目標,成班俄粉喺度再一次打飛機。真係好噁心攞。

更加痛心的係,呢場戰役令烏克蘭失敗的主因先係我哋西方世界“唔爭氣”,冇辦法為烏克蘭成功防禦持續提供充足的彈藥。然後現時烏克蘭的無人機為主的戰術仍然有漏洞,俾敵人利用天氣 + 新技術隱形披風秉虛而入。導致最致阿城失守。
https://x.com/dtzuohe1/status/1758940570289078411?s=46
始終覺得俄羅斯人整體質素都仲好過某啲国家
但遺憾地與某國家一樣,清醒的人終究係少數,佢哋冇能力阻止普京與主流的賤民暴走落去。

宜家就睇3月俄羅斯總統選舉投票率與普京的得票率。

俄羅斯人自己好自為之,佢哋對俄版翼贊選舉的反應,決定佐未來歐洲戰爭爆發後,聖彼得堡同莫斯科使唔使捱兩枚核彈。
點選都係普京贏
其實冇分別
有軍權就大晒
有,差別在於“普京的獨裁與侵略戰爭,有冇足夠民意基礎”。呢一點將會決定歐洲戰爭最後俄羅斯人的命運。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞