[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
要攻擊都係攻擊機場機會大,香港個位置空軍威脅畀海軍大。
#212 幾日前消息,我PO過。

The Original news comes from TG channel,自己評估可信度。
https://youtu.be/7OMt2HZBlO8?si=HCLzWIwT1WfHVw7I

另外,Reporting from Ukraine 今日講佐。

入侵北面的俄匪清佐,暫時情況安全。

今次俄羅斯可以成功突破,係佢哋用佐新技術:夜戰中用可以避開熱成像的“隱身披風”,避開烏軍的偵察而潛佐入去。

俄羅斯掘地道,隱形披風都用上了,下次唔知佢哋攞乜嘢新玩意出來。

但可以肯定的係:無論俄羅斯定烏克蘭,要突破目前戰線僵局,都係要靠創意 + 新技術。戰爭果然係boost up科技進步最有效方法
如果真係有隱形披風,咁樣北約就要加強軍援,否則係數量上劣勢既烏軍只會更不利
雖然烏克蘭一直冇要求,其實eventually 歐盟應該要落場的。

烏克蘭eventually 會成為歐盟一員,歐盟全體係有責任保障烏克蘭領土完整。

最後都係呢句:自由世界,係時候準備世界大戰了。唔可以再逃避。
三戰就預左啦,等威廉三世出兵
其實我concern的係: 俄羅斯的"新技術"喺邊度來的?

我唔排除有西方世界玩高達AE社的玩意 = 同時賣軍火與新技術俾俄羅斯與烏克籣做實戰測試.

到底邊個咁撚大膽, 做現實世界的AE社?
識玩高科技你估係伊朗同金仔咩?心照啦。
你想世界大戰但大把左膠唔想

歐美真係養尊處優太耐
世界大戰係獨裁者的野心, 唔係由想養尊處優的左膠來決定的.

只要一日仲存在著發大帝國夢的獨裁者與野心家, 世界大戰是不可避免.
啱呀獨裁者想打 左膠只會叫和談

好似越戰咁

上次美國死左3個

你見到美國有咩反應 你俾時間對方走

然後就冇

我見到左膠comment 話如果唔係駐軍係約旦個3個軍人根本唔會死
答返佢, 如果美國冇幫手(幫約旦軍), 約旦軍都可以死更多人, 以為班惡棍真係食齋嘅
https://x.com/Military_idv_tw/status/1754841274010755132?s=20

需要科技, 冇辦法用人海或物力補質素不足的海上, 空中戰場, 有西方世界協助的烏克籣, 不用太擔心, 俄羅斯喺黑海的海空力量, 會被一步步蠶食直到無法再對烏克籣及西方世界的運輪航路構成威脅.

剩番問題, 只係俄羅斯仲可以靠唔計人命犠性的人海戰術同不停的出奇不意去一步步蠶食的陸地戰場. 希望F16正式參戰, 烏克籣得到完整版的西方聯合戰術後, 可以抵銷俄羅斯喺陸上的人海與彈海優勢.

沒空中力量配合的歐美陸上戰術, 只係半桶水的玩意, 對住一般恐怖分子還可以, 但面對陸上完整軍事力量的大敵如俄羅斯, 好似舊年夏季烏克籣反攻, 半桶水北約機械化推進明顯擺唔平.
https://youtu.be/RnsQfw3fkpw?si=GYyeJyHxNYV4Fdeb

1月5日有消息話格拉西莫夫已經陣亡,好早前布達諾夫就話冇證據顯示佢死咗,然而有人發現格拉西莫夫最後出現嘅時間係上年12月29日,不過大家都係保持距離,唔係好似上次黑海艦隊司令咁炒車,anyway希望佢真係死撚咗
黑海艦隊司令, 邊個話炒車? 巴打你信事後俄羅斯果個疑點重重的Video conference?

而且, 自果次可疑的video conference後, 果位黑海艦隊司令同格拉西莫夫一樣, 冇再喺公眾露過面.
有邊個唔想其他國家直接出手幫烏克蘭,如果歐州團結一心點會唔贏?但係戰爭就一定有犧牲,人性又自私

例如德國咁,因為一戰二戰成日話因為受到歷史教訓唔想打仗,天然氣又一直依賴俄狗,而家仲話2040年先停止依賴,法國更加唔使講

佢哋軍援只係想烏克蘭頂哂成個俄羅斯,自己個國家安全就夠,收復失地關我撚事,唔好攻到入嚟就得,所以做志願兵嗰班真係好偉大,為咗人哋嘅國家同民主自由而努力,命就得一條,冇咗就冇咗,有幾個俾人捉去判死刑,又有個台仔因為救同伴而死,佢好朋友日本仔都死埋

其實烏克蘭對住軍事力量係世界第二嘅俄狗頂到咁耐,仲打到咁嘅戰績已經好撚勁,收到美國嘅軍備固然係有所幫助,但係最主要都係靠佢哋嘅意志,有時候諗起死咗嘅兵都會好難過,雖然我唔認識佢哋呢班無名英雄,但我成日都會為佢哋祈禱,希望佢哋都平安,走咗嘅可以上天堂
喺度講聲sorry先純粹想保持距離

因為好耐之前Mon po見大家普遍都相信炒車,我都有follow開呢單嘢,條片的確流流地,有可能之前拍定,不過見佢好似仲有個電視台訪問,所以就有啲猶豫,唔100% confirm 怕影響大家判斷

喺wiki搵到Source,如果係造假可能事先拍定咗兩條片
而且, 9月27日之後就失佐蹤, 至今未曾露過面

如果要問"格拉西莫夫喺邊"的話, 順便問埋呢位司令啦.
我反正覺得, 會唔會係蘇洛維金偷偷地回朝, 指揮最近攻勢? 只係佢唔公開露面蒲頭咁解.

我睇到俄羅斯方面的攻勢係靈活佐, 喺小隊步兵運用方面, 有D似華格納傭兵的影子. 宜家數落俄羅斯, 識用兵的人得番佢一個.
咁就好啦!最好唔好再出現
但係普京呢種人不嬲疑心好重,單嘢差啲搞到佢死,廚房佬冇幾耐就墜機,短短半年比返佢入嚟嘅可能性比較低
其實唔係,佢地係想打敗俄國。
長期軍援既支出係好恐佈。
k巴貼多啲pls,最近唔得閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞