[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
Oei講得冇錯: 英國自身真係有好多小毛病, 無法乜嘢area都係

我幫客做house maintenance, 深深體會到英國local做嘢膠起來, 可以有幾離譜

英國local好兩極化: 專業起來好專業, 膠起來可以好膠.
Force news呢集summary, 好值得睇:
https://youtu.be/P0i-Dk5RLr0

有一點好重要: 即使係精銳, 專業軍隊, 都唔可以同敵人的scale差太多. 當人數比例差超過某個臨界點, 例如1:5到1:7時, 步兵數量的暴力將會主導戰術結果.
承上military scaling的議題, 我關注的係: UK army的reserve capacity太低了

一旦歐戰喺呢兩, 三年來爆發, 英國冇足夠的預備兵力, 好似以色列咁迅速scale up軍隊規模(我稱之為稱爆兵海), 迎接大規模戰爭的兵力需求.

唔止英國, 除佐東歐各國, 西歐的reserve兵力應該都係嚴重不足.
~400支伊朗彈道導彈
https://www.reuters.com/world/iran-sends-russia-hundreds-ballistic-missiles-sources-say-2024-02-21/
可能之前ATACMS傳聞係因為呢單
邪惡軸心, 真係傾盡全力幫俄羅斯 (中共借北韓, 伊朗做hubs, 不斷幫俄羅斯同普京輸血).

中東, 烏克籣戰爭有connect的跡象, 佢哋歐戰/三戰全面爆發, 似乎又近了一步.

然後, 睇下伊朗死對頭以色列會採取乜嘢行動: 上次炸完油管, 今次唔知會點樣再搞伊朗一下.
所以我話, 歐盟要做到制度改革軍事化, 係好難既一件事.
基本人口金字塔已經出晒事. 一係你玩美國嗰招, unlimited air strike,
但只限野戰.
入到城鎮就冇得咁玩, 比著我的話, 城鎮戰就直接丟滅絕令將城市剷成平地.

冇計, 呢個先係對付俄羅斯玩同你每個城鎮都玩斯大林格勒式, 堆屍防禦死守最佳方法. 係好殘忍, 不過亦係對我方士兵死傷最低的方法.

我哋冇戰錘40K小說果種可以以一敵萬, 只需要一個單位就可以輕易消滅上萬以上規模的凡人部隊的星際戰士甚至基因原體 (如字面意義的, 一人就可以無雙).
另外, 我認為呢個係"彈海戰術", 同人海戰術一樣, 旨在消耗烏克籣與西方世界的各種備用彈藥.

呢場消耗戰, 西方世界真係要認真地Ramp up各類型的彈藥生產速度. 呢場戰爭, 將會係邪心軸心與西方世界, 比拼誰能源源不絕地供應彈藥.
以色列到今日依然唔肯批準歐美轉讓以色列有份研發嘅武器比烏克蘭
但三叉戟係美國維護,英美要用隨機抽嚟用

導彈出問題一係美國維護不足,一係佢特登俾壞嘅英國用
好癲
個價完全係劏水魚
https://x.com/front_ukrainian/status/1760351085204472168?s=20

火雞踏實D, 衡量自己的能力, 先玩5代.

不過6代機標準, 對火雞來講太嚴荷, 除佐先進國家, 應該冇人舞得掂6代戰機的spec, 邪惡軸心都冇呢個能力.

目前邪惡軸心可以取得優勢地方, 都喺可以用低技術, 物量與人海補技術與科技落後, 帝皇萬歲督戰隊可以暴力解決大部分conscripts問題的地面戰場上.
荷蘭首相將會就任北約秘書長
應該會繼續對俄狗強硬
2014年MH17之仇
其實北約立場好明確
但聯合國仲係古特雷斯條撚樣揸旗
Reuters篇文,所謂消息來源都冇得核實,所以係篇文近收尾戴咗頭盔:
"White House national security spokesperson John Kirby said in early January the United States was concerned that Russia was close to acquiring short-range ballistic weapons from Iran, in addition to missiles already sourced from North Korea.
A U.S. official told Reuters that Washington had seen evidence of talks actively advancing but no indication yet of deliveries having taken place."
唔係喎我睇大陸啲人話咩一俄換十烏, 咩烏克蘭死咗幾十萬人喇喎已經
https://x.com/Military_idv_tw/status/1760540793968984295?s=20

呢D只係黑暗世界的"冰山一角". 更多醠痴線的嘢, 表面世界係唔會知道.

喺烏克籣的北韓導彈全是歐美製零件, 俄羅斯有Starlink用等等, 全部都係黑暗/地下世界運作的結果.

"多極世界化"其中一個影響, 就係黑暗世界的交易愈來愈頻密同"表面化".
所以提督你冇發現,自從哈馬斯恐襲之後,文明世界愈來愈唔理聯合國咩?

只有邪惡軸心仲想揸住聯合國枝雞毛當令箭,搾乾其所剩無幾的價值。當連喺聯合國剩餘的左膠集團都失去利用價值果陣,就係聯合國正式瓦解之時。

兩年俄烏戰爭,與哈馬斯恐襲的結果,就係將聯合國“空洞化”:西方自由世界將焦點與行動集中喺歐盟,北約的決議。邪惡軸心集團就去莫斯科,北京搵地球兩個最大邪惡集團的老大。
咁其實左膠/泛左派繼續堅定挺巴, 而且我覺得多咗否定以色列嘅左派, 咁佢地又係進一步反西方+以色列
我又問呢啲問題, 當
1. 有挺巴(arab)話要以色列停手(支持停火)
2. 當有人話「咁哈馬斯亦都可以停手」
3. 而其他人(尤其自稱左派)反應係「2. 呢條友支持genocide, 我覺得大家應該unfriend/block佢」
大家覺得我應該畀咩反應?
講緊Trudeau咁撚廢都有提過停火係要雙方維持, 暗示咗信唔過哈馬斯真係跟停火, 咁我覺得停火只係空廢命題
我諗我真係咁回應又會被當支持genocide
genocide呢粒字過咗半年都係瘋狂濫用, 我唔可以視而不見暴行, 但係喺結論上挺巴/同情加沙人嘅人, 似乎發咗癲半年
我補充返一點
1. 如果我唔識你, 就算
2. 如果我識你, 你係穆民或arab, ok咁係你嘅宗教/民族情結. 我昔日講嗰條Abkhaz, 我都唔可能期望佢會好中意Georgians, 係血仇, 人地殺佢親人, 佢入俄軍殺返Georgian係"expected", 唔到我出聲
3. 如果我「識」你而你只係個左派/外國人走去撐2. 呢班人, 我會覺得你有病.
左派會唔會話支持哈馬斯反cup? 佢地唔敢講出口啫. 件事越係非黑即白, 外人就更加唔應該企任何一邊.
我承認以色列, 同人地唔承認, 係有分別
我承認只係唔去define, 唔去judge, 承認同埋認唔認國界根本唔關我事
而挺巴派有邊個真係支持兩國解決, 而明明兩國解決就係唯一方案?
The moral obligation is now on the left. Only Zionists deny the existence of Palestine, but so many on the left, not even being in that religion and that ethnic group, is so eager to simply deny the existence of Israel.
連登可能有一群忽然榮譽猶太人, 咁左派應該有一堆榮譽arab/islamist.
首先同情加沙巴人的左翼,冇將“巴勒斯坦人”同“哈馬斯恐怖組織”兩者分開,成日都混為一談。一日左翼同巴人唔將兩者分開,一日都冇辦法繼續討論落去。

哈馬斯宜家失去對加沙地帶的統治,佢哋變佐四處躲避以色列報復與消滅的流寇。

呢班流寇的高層,將會喺本月26日到莫斯科搵普京求救。
我真係學呢個post成日有人提嘅某個kol咁, 我都要加扣分制
1. 上述都講, arab同我熟我咪keep, 佢狂spam我都係忍下就算, 唔係我冇同情心, 而係好撚煩, 但係好撚煩都係fd, 算
2. 如果冇咁熟留嚟做乜
3. 唔熟都或者可以留, 對方有提過下港人(我係港人), 或者都可以忍下
其實連marxist我都有加扣分制, 港人嘅話忍得就忍, 最少係港人

我近日感悟係港人唔會唔知港人咩事, 國際marxist就未必喇.
冇話唔可以又做marxist又反北約, 反美, 支持伊朗北韓俄佬古巴
唔願意“面對現實”,咪用任何手段去“試圖改變現實”攞,只要你願意承受,而且受得起該手段後果的話:

最極端,激烈的例子 = 宜家普京,用戰爭的勝負解決問題同矛盾。

其實以哈戰爭本質亦係差唔多 = 哈馬斯選擇用恐怖襲擊解決問題,以色列的回答 = 直接將哈馬斯根據地連根拔起。

哈馬斯“技不如人”,俾以色列趕出加薩,宜家走去搵原本搧動佢哋恐襲的普京求救。有乜好講

我對左膠亦係一樣態度:廢話就少講d,用現實世界的“實力”證明你哋的主張係正確,唔好剩係識得躲喺網上出一張嘴,仲要spread propaganda or disinformation。

班左膠咁支持哈馬斯,咪捐錢俾佢哋,甚至不惜犯法做“聖戰分子”攞
可以架,我更支持唔好剩係網上出張嘴話支持,真係落場支持俄中伊朗北韓邪惡軸心。

最好人都搬埋過去呢d邪惡國度,唔係點算能上“身體力行”,“知行合一”。

最仆街的係“反美係工作,留美係生活”的偽Marxist。宜家的左翼,十個有九個半都係呢類人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞