[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
歐洲自己懶做
孤鳩寒就孤鳩寒啦,烏克蘭打撚到無彈又係美國錯,歐洲幾十年唔囤貨又係美國錯,歐洲依家先識加大產能去填補缺口又係美國錯

成個歐洲一向最落力整新軍備同定時練兵個件叫英國佬,其他個啲咁耐都係歐式嘴炮先行
明明係想慳錢外判俾美國
最大問題係和平時期送錢俾俄羅斯洗
對俄聯邦只有一個解決方法: 解散
>英國佬
平行時空?近10-20年MoD DE&S炒撚哂車喎
全部西歐國家defence procurement都係一擔擔
https://x.com/new27brigade/status/1757437611885600777?s=20
烏克籣決定佐, 喺阿夫迪夫卡同俄羅斯一齊鬥加增援.

睇過一D分析: 烏克籣其實係唔缺"人力資源"同兵源, 問題只係喺人力資源的"使用效率"上, 兵力輪調上效率與俄羅斯相比, 只係50步(俄羅斯)與100步(烏克籣)的分別.
聽聞俄狗上左前線就無假放
相對烏克蘭仲有得輪流休息
一切言之尚早.

第一, 佢未必選到.
第二, 佢選到之後一樣可以改變立場.

BTW, 逼歐洲自強, 係佢一貫既諗法黎,
應該唔會變. 我既睇法係, 可以軍援烏克蘭,
但要求歐盟/北約成員國承擔部份費用.
咁大動作?

BTW, 有冇新聞講?
係, 所以佢哋要加埋"督戰隊". 呢種係唔當士兵係人的做法:
https://x.com/NiKiTa_32156/status/1757070456623141371?s=20
拒絕戰鬥就吊死.

但對俄羅斯人呢D"賤民"來講, 督戰隊幾有效, 就如遊戲/小說"戰錘40K"的世界一樣: 將凡人當成"零件"不斷投入戰場. 只不過小說係整個銀河系的人類1萬年間不斷對抗著異形, 外星人與超自然力量 = 亞空間的惡魔, 而非單純人類之間的內鬥.

雖然我認為普京某程度上, 已經貫輸緊俄羅斯人"生活喺西方自由世界的人類, 其實同異形, 外星人冇乜分別, 佢哋都係威脅著俄羅斯帝國的敵人"的瘋狂思維.
但當歐洲"自強"到唔使再需要"新世界"果陣, 係唔係Trump同美國想要的嘢?

Trump有冇想過, 歐洲其實係有能力去達到以上的"自強"水準. 今次俾Trump玩到咁大獲, 我係歐洲人都會俾美國內鬥激到, 喺歐洲防務上慢慢Build up番一套唔太需要依靠美國, 歐盟可以自立自主, 自給自足的國防體系.
總之, 繼續觀察

但現實世界真係向"高達00", 三強爭霸的方向走的話, 就一D都唔好玩.
其實美國真係無義務幫歐洲
特別係歐洲本身都放軟手腳想freeride
而德法係咁既情況下又想扮大佬
咁放返俾佢地自己搞都係好合理

只係過程中犧牲左烏克蘭
令俄狗壯大左
到底值唔值得

定係由得歐洲做扶唔起既阿富汗/阿斗

老實講
2%國防預算咁少都唔俾
鼓油都唔出要人地出雞
咁既同盟根本豬隊友
唔怪得美國人會屌鬼
巴打講的嘢, 全部係2022年前的歐洲人想法.

經過兩年的俄烏戰爭, 加埋自12月以來美國內鬥遲遲未能解決, 不斷拖延軍援導致烏克籣苦戰, 阿夫迪夫卡陷入困境. 唔少歐洲人民都開始意識到要"重新武裝", 自力更生去面對俄羅斯呢個威脅.

冇人保證將來普京進一步入侵歐洲時, 一洋之隔的美國會唔會又突然好似呢幾個月咁, 因為黨爭甚至某D人物的偏見, 導致美國的支援遲到. 歐盟各國增加更多國防預算, 甚至建立只專於歐洲各國的新軍事架構AEU"歐洲軍隊", 係宜家的歐洲民意, 大勢所趨.

一係就唔好搞 = Outsource, 唔係就In-house自己搞番哂, 同北美合作的軍事同盟, 一個北約已經足夠. 喺北約framework之外歐盟再自行重建武備, 萬一美國內部出現類似宜家的問題時, 都唔會影響戰時歐洲整體的自我防衛力量.
痴撚線普京真係冇人性
吓, 巴打第1日認識獨裁者?

冇人性, 將人當成"零件"咁用, 係佢哋其中一種重要特徵喎.
為咗攞到烏克蘭犧牲40萬人,然後而家先得嗰17%土地

佢都71歲啦!根本到佢死嗰一日都冇可能完全佔領
我每日都希望佢快啲死佢一日唔死就永遠都唔會打完
為左大蘇聯帝國既妄想就死左幾十萬人
呢d人有無假放真係小事到不能再小
巴打你唔好理

總之普京本人, 仲有俄羅斯人民"爽翻天", 有得為"戰勝西方世界"打飛機高潮就夠

巴打一D都"唔理解"獨裁者, 仲有賤民的思維係點的
有冇人發現而家香港多左俄羅斯人過黎?
https://lih.kg/3627297

人哋啲賤民先冇咁蠢精神上支持
目前為止烏克蘭戰場仲係依賴美國軍援過半
仲要咁大個歐美加埋都會缺貨
到歐洲真係接返手接得住先好講
相對地, 只要有得"繼續爽", 普京同俄羅斯人可以不得地滿足於"勝利" = 掠奪土地, 恢復蘇聯/俄羅斯帝國夢, 即使再犠牲多10倍, 甚至100倍唔係問題.

佢哋只會有一個情況先會認為"有問題" = 普京打輸仗, 俾烏克籣攞番哂失去的領土.

我哋宜家自由世界, 變對的係獨裁者 + 被極端民族主義洗哂腦的賤民的威脅, 自由世界人民上一次面對咁麻煩的組合, 叫做納綷德國.
啲歐洲國家成日想當冇事發生

心諗又唔係打我
但係攞返晒所有領土需要好多資源同軍援,而家只係足夠抵禦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞