[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
https://youtu.be/F7iSM97SeLc

5日前的舊聞, 萊茵金屬動土興建新廠, 生產更多彈藥.

就講佐喺俄羅斯"戰爭機器化"威脅面前, 歐洲唔會剩係等美國的支援坐以待斃.

BTW, 講到歐洲加大產能, 重建武備, 我從來唔擔心走到納粹陰影, 重拾武器與捍衛現代歐洲價值意志的德國, 反而係法籣西的玩膠工作態度同佢哋劣跡班班的"無限delay project schedule"記綠, 先令我最擔心.

如果德法西的第6代戰機計畫delay schedule的話, 唔使問原因肯定係法西籣果邊又膠力發作
當年丘吉爾主張對抗納綷既時候,
依然有好多人同呢篇文章既作者一樣,
不斷放負, 不斷對丘吉爾冷嘲熱諷.

就好似呢篇文章一場, 無分析, 無數據,
無論述, 只係大聲呼叫, 輸啦輸啦, 打唔贏啦.
除左佢係喺Thehill上出現, 同街邊個嬸講既野無分別.
Giotto, 五毫子唔係咁賺, 要放負都搵啲高質既文章黎.
講造假, 俄國先係老祖宗.
你睇投票率有咩意義.
當時既時空, 歐洲無真正醒覺, 大家都仲覺得係蘇聯時代既領土問題.
畢竟係前蘇聯國家, 奧巴馬肯略為支持, 已經係破天荒一大步,
好難要求更多.
算罷啦派膠巴, 而家講咩都無用, 大家心情差, 聽唔入耳.
最後我都只係講一句, let's see, 就算, 無謂拗.
提督知道就好,有d嘢唔應該喺呢個時間講。

BTW,美國黨爭係一回事,當兩黨爭執到會連盟友都受影響果陣,就係過佐底線。

結果會如我所言 = 歐洲唔會等你美國自己做嘢,呢個係自身安全猶關,等得美國軍援到時已經來不及挽回局勢,先止一下血。
#726 提督睇番小弟PO段News,入面丹麥女首相講得好清楚,都係同小弟同一個論調。佢好客氣地撓個圈講出來,避開直線抽擊美國內部黨爭過哂火。
美國有資格可以處理內部事務先批軍援
你歐洲由開波第一日開始已經冇資格話美國俾唔夠

歐盟兩大國自己一開始咪又係睇住烏克蘭死,因為烏克蘭被滅,仲有波蘭同波的三國頂
西歐永遠都係覺東歐點俾人吞併永遠唔關自己事
一個成立自稱可以媲美國既經濟體,但咁多年加埋嘅軍力居然可以廢到自衛都有問題
自己就可以只拼經濟,維護你自己門口保安就係對面海嘅責任
美國同歐盟打貿易戰,維持美國經濟優勢就係損害盟友關係,但維護歐洲和平又係美國責任
軍援出慢啲啲就係美國錯,人哋民選議員就唔使同選票交代,反而要同你歐洲人交代先

歐盟打手k巴自己講完有冇笑呀?
德國試過問法國攞由二戰開始計咁多年既戰機研發數據;西班牙又嘈過負責既部分太少

英日意果面第六代機計劃都有啲問題

https://www.facebook.com/100064860454078/posts/820908066747868/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
又唔好話人地歐盟打手, 你去其他社交媒體望下,
今次共和黨真係激嬲好多支持烏克蘭既人.
而且西歐(主要係德國)真係有心雄起, 慢還慢,
佢真係會做.

老實講, 我一樣嬲, 但嬲完, 要諗下到底共和黨想點,
係咪簡單一句極右親俄就完事? 一句孤立主義就解釋到?
現實係眾由多個原因構成, 好少會係單一原因.
鬧共和黨, 鬧侵侵, 可以, 但請唔好放棄思考,
願各位共勉之.
>>歐洲唔會等你美國自己做嘢
呢個正係侵侵既期望. 我地唔同意係一件事,
但佢唔覺得自己做錯.
我唔認為侵的期望係呢樣嘢:因為長遠而言,對美國軍火商,到喺歐洲的利益與影響力係有負面影響。

侵期望的,只係歐洲承擔番更多軍費,宜家局勢,歐洲趨勢唔係承擔更多軍費咁簡單,係直接Eventually唔使你美國再理舊世界的事,冇佐美國都冇問題果隻(當然呢個Eventually,會係十幾廿年後先會睇到的果,只要美國跟住呢幾年黨爭持續激化,搞亂哂對盟友援助計劃的話),歐洲防務歐洲人自己in-house搞番哂。
我唔覺得有乜嘢問題,Eventually六代戰機係乜都得的多用途戰機,同時滿足日本對制空,與英,意對地打擊的要求 = F22 + F35進化版,再搭配忠誠僚機運用的“多用途空中作戰平台”。

變循環發動機,應該變成6代戰機的標準配置。
歐洲絕對可以in House搞掂返
不過亦可以保證社會福利大削,然後歐洲民眾又會再嘈過
真係做到就好.

但必須要先實現政制改革, 歐盟主席要有足夠大既權力,
否則各國各有盤算, 係無可能真正防務自主.
我諗無血既教訓係唔可能實現.
俄烏已經係全面嘅消耗戰 人同裝備既量兩樣烏軍都唔夠蛾。 伊朗同支那呢兩個蛾後台幫唔少。 我覺得已經變咗兩伊戰爭咁拖住

如果侵上台烏一定俾出賣。 我估烏要諗吓奇招例如殺普京。 絕D 用false flag 拖美帝落水
https://twitter.com/new27brigade/status/1759488209409790327?t=9B1p5fQAnc9-KgVA50VWNw&s=19

死咁少?烏克蘭彈藥不足下都24小時殺1300。

換成彈藥,補給足夠的烏軍,或者係歐盟/北約落場的話,恐怕俄羅斯24小時內陣亡數字最少再 x 3以上喎
血的教訓方面唔使擔心,Trump的老友普京好快就會幫手推一把

阿夫迪夫卡之勝,會令普京心雄佐,覺得佢宜家呢套係work的。之後就會一再重覆。
冇血的教訓,歐盟大約要用十幾廿年,擺脫防務上對美國的依賴。

如果普京心雄佐真係全面入侵歐洲,咁歐盟改革,建立AEU歐洲軍隊,只需要短短幾年就搞得掂。
點解提督你會覺得“歐洲軍隊”係一件好事?

呢樣嘢出現,會直接令美國喺歐洲影響力大幅減弱,同時損害美國商家,軍火商利益。

除非美國國策大轉變,決定全盤唔理歐洲,專心經營亞太區域對抗中共同開拓太空領域,否則美國唔繼續同歐洲維持現有的緊密同盟關係,對美國自身點睇都係百害無一利。

但Trump的生意佬想法,肯定唔係想逼到歐洲最終喺防務上完全飛起美國,只係想歐洲多投資落國防,分擔美國的負擔而已。
唔係太遲

而係俄羅斯心雄想乘勝追擊,要空天軍冒險深入腹地,結果遭到預先部署的防空系統打擊。

喺阿夫迪夫卡失陷前,果d防空系統冇辦法推到咁前,保護阿夫迪夫卡免受空襲。
每次俄狗有少少甜頭,美國佬就會俾啲靚少少嘅武器

300KM ATACMS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞