[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
預左啦
⚡️House Speaker Johnson says Ukraine aid, border deal likely to be split.

Speaker of the U.S. House of Representatives, Mike Johnson, reportedly said President Biden's national security proposal that combines aid for Ukraine with border policy reform would likely be split up.

係就快啲投啦

https://x.com/kyivindependent/status/1752859958457082224?s=46&t=6_n_h_oUL41eq3AkCYnNiQ
港媒完全冇討論價值
https://twitter.com/BBCWorld/status/1753007123900801446
歐盟500億援烏方案已經通過
所以我一直都話犧牲烏軍一代去換取止戰
唉,唔通烏黑蘭人命同歐美人命比較係完全expendible.
如果真係咁都還好
我覺得拜登政府之前係無計劃
仲衰過犧牲烏克蘭人
北洋艦隊就差唔多
同意,現在香港中文報導基本上可以不理
全部可以假設為有目的文宣
本來普里哥津就係一大變數
華格納亂兵一進莫斯科,肯定係一場內戰,有望出現一戰後期沙俄出事撒軍
可惜,條友唔知做乜柒被招安,之後重被謀殺
用左咁大損失,佔領區重係冇大變化,都反映俄佬好吃力
俄羅斯未來二十至三十年都唔會威脅到北約同美國
同當年對付納粹德國一樣,當年英國mi6後來決定不再勉強組織行刺希特拉,蠢人掌權不妨由得佢繼續錯落去,如果希特拉早死換上鄧尼茲,當時的盟國反而未必咁易應付到
依家都係,波蘭咁出力撐當然都有為自已動機,前線留在烏克蘭總好過自已要抗俄衛國,國際政治難道百分百純公義咩,維護自已國家利益之餘重為到公義已經唔錯了
人性弱點, 普里戈津都有, 呢個弱點令佢真係蠢到接受招安.

不過睇到普里戈津的下場, "假如仲有下次", 普京就唔會咁好彩了, 普京必需120%確保類似的叛變, 唔會再出現.

BTW, 喺對內鎮壓同監控方面, FSB作為普京最忠誠的爪牙, 又真係發揮到其應有的功能.
鄧尼茨... 不過德國海軍有可能過譽
https://x.com/Military_idv_tw/status/1753042688822407420?s=20

交鋒過程, 就是"黑暗世界"的事了. 當中細節, 可能永遠都不會完全解密, 大家等日後荷里活改篇電影吧
佢唔係唔知做乜柒被招安
而係高估咗自己嘅號召力
太少部隊跟機
行到去莫斯科門口計過數唔夠力攻陷莫斯科
於是諗住plan b保命扮愛國同國防部揸手
如果夠多人一齊作反佢點會咁樣收手
詳情係點, 我真係唔知啦.

不過現代社會要"起兵謀反", 難度真係比之前大好多, 除佐社會仲停喺部落階段的國家如中東, 非洲, 緬甸外, "國家化"概念比較深入的地方起兵作反近乎冇可能.
問題係點 end game 先?你拖住,一個個火頭係咁爆
恐怕我地有生之年都唔會解密,反制招數當然唔可以公開
所以烏克蘭都冇馬上聲援或者高調反攻,就係唔知條友想點
其他火頭只係小事,只要美國佬肯郁手,
唔會有咩問題,只係睇台海南海會唔會爆。
呢個問題提督你問習近平吧~

但可能連佢本人都答唔到你
其實好多分析都睇到,佢愈陷入困局就會愈搞更多野既人。

所以當內政外交愈來愈差,台海南海出事既機會就愈高
你地臭閪蚑那人命

(支援俄羅斯)傳一支中国人「大部隊開拔」 烏克蘭 有志願兵縮沙向中国大使館求助被拒
https://lih.kg/3615681
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞