[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
我都會忙,唔得閒睇消息,
問兩句啫,唔洗串我下話...@@
香港始終有個昂船洲蟹軍基地
落南海除左海南就係香港最近
啲海上民兵漁船大飛匿入各避風塘
一旦開打美軍除時射兩飛tomahawk黎
不過打仗最驚唔係比美軍炸
而係隨時比蟹軍行軍法統治
戰時一句捉內奸用當街鎗決咩人都大條道理
未計隨時發軍票強徵民產
其實烏克蘭喺大反攻時間都幾乎冇增長過土地,場仗係咪已經打唔到落去

我認同烏克蘭喺呢兩年係好勁,而家俄狗差唔多死40萬兵,但係烏克蘭都有好多人犧牲,再加上歐洲都出現唔少唔想援助烏克蘭嘅聲音

個人覺得其實唔可以將所有責任怪喺共和黨身上,烏克蘭一直都存在貪污問題,共和黨嘅立場唔係話唔援助,而係要確保啲錢用得其所先批

拜登廢,任內緬甸軍政府掌權、塔利班重新掌權阿富汗、俄烏戰爭、以巴衝突、北韓又頻頻發射導彈

如果Trump重新掌權,佢好可能會做中間人要求俄烏停戰,但係咁對烏克蘭都好不利

唔使驚喎, 120%會, 更仆街的嘢, 中共都應該做得出. 強徵民產, 軍票真係好小兒科

只有我哋想唔到, 冇中共做唔到的滅絕人性行徑.
痴撚線
想要喺俄佬手上奪回土地,要有壓倒性既力量。
而家戰術上同情報上既advance,
令烏軍以低戰損殺傷俄軍,但無法令俄軍兵敗如山倒。
希望第時南方軍區見勢色唔對玩東南互保躺平
學下蛾空天軍dum波鐘揸流灘
不過就算無蟹軍壓迫
深圳河以北班生蕃見天下大亂落黎做世界
夾埋三萬黑警將香港黎巴嫩化
無論點計假如開波嘅話
我r爆頭都諗唔到香港可以有辦法善終
呢d野要睇香港人德性如何
但真心唔樂觀
Ukraine war: Two French volunteers killed in Russian drone strike - Macron confirms

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-68182613
https://twitter.com/sentdefender/status/1753534832515105199?t=3oqm2C-kbiBJFayRajaD0w&s=19

見到有其他人comment

話拜登都係始終唔夠膽炸伊朗

話成個星期先炸 一早可以轉移嘅地方
呢個狀況應該會維持好長時間,只能夠繼續等軍援,希望有生之年見到烏克蘭勝利
唔係冇價值,
香港附近位置係福建同海南島側翼,
南通南海,東向巴士海峽,
海軍出唔出到藍水都睇呢度防空防艦能力強唔強。
另外海路又直通廣州,香港守唔住廣州就冇野出到海,其實都係戰略要地。
https://twitter.com/new27brigade/status/1753698602734821857?t=dDC0VbydLFuEQBSjPWf4jw&s=19

其實我幾認同依D攻擊

第一 分散俄軍防空系統

第二 減少俄收入來源

第三 等俄仔感受本土攻擊恐懼
咁遠,只能用無人機去炸
但對無大陸領土既外國而言,
香港係無法防禦由北方陸軍既攻擊,不打也罷。
呢d應該係別動隊或者反打軍做
其實叫唐超自己炸自己都會照做,條友乜都敢唔洗諗
所以香港受到嘅戰火
一係西方聯軍對機場港口嘅外科手術轟炸
一係蟹軍屠殺平民嘅偽旗行動用黎嫁禍西方
最差嘅就係北方流民南下燒殺搶掠
對香港人慘烈程度由上至下加深
當然,國際禁運令到糧食燃料短缺
同埋蟹軍軍法統治呢啲係最低消費
剩係海空禁運已經跪左係度
700萬人既食物供應點解決
中國仲有無物流同物資供應
到時好似上海封城咁攞住午餐肉有蝦條
反而我唔係好驚支那人會走落香港
到時香港斷糧人口只會外流
正路係去深山偏鄉有水有食物又相對安全
不過支那出名盲山同兩腳羊就閣下自理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞