[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
做事 X
嘴砲 O

宜家的左膠已非上世紀的左翼,除佐喺鏡頭前搏閃光燈同網上How dare You外,宜家d左膠有乜嘢實際的建樹去改變社會?

以前的左翼,代表踏實工作,為社會默默貢獻的勞動階層,宜家的左膠變成乜嘢款?
最近加拿大列治文市搞注射屋單野,
劉世良日日開火講左膠搞文革, 有興趣可以聽下.
咁多個入面劉世良講左膠講到最到肉.
但我再次講或者提醒, 例如香港或者烏克蘭嘅左派, 當然唔係指被禁烏政黨嗰班親俄派, 都仍然比歐美極左清醒好多
唔係我特登defend左翼, 而係真係有差別
有啲左派我會由頭屌到落腳, 有啲我仍然忍到
左派的敗類 = 左膠,唔該真正左翼採取行動,自己清理門戶。

外人,非左翼唔一定有義務,幫真正的左派指出並清除敗類。最後搞到要外人幫忙清洗左派光譜入面的壞分子的話,以後左翼唔使再抬起頭出來混。

同樣邏輯亦適用於右翼/右派,總之自身政治光譜入面的敗類,麻煩佢哋自行處理。
左派傳統係鬧左派最大聲
https://twitter.com/new27brigade/status/1761400361221562479?t=1XGMcDpPMgmoZ2p8lXtXUg&s=19

JAS-39係明智選擇。唔好將所有希望都放喺F16身上。

美國班極右下一個目標,一定係令烏克蘭得到F16都無所用。

如果烏克蘭有另外再派人訓練駕駛歐洲雙風,咁就更理想。
https://x.com/new27brigade/status/1761413370849497470?s=20

砲彈, 砲彈, 更多的砲彈!

只要烏克籣有持續不斷旳砲彈供應, 就有足夠的火力抵抗敵人, 穩住目前的戰線.

我個人的目標/期望之前已經講佐: 令烏克籣持續平均每日射1萬發155mm 砲彈. 而砲彈的每年開銷, 小弟都粗略計佐: 1年12 billion歐羅, 歐盟現時的GDP, 絕對夠應付有餘.

以上仲未計英國加入長期砲彈供應同盟的話, 可以提供更多.

剩低的就係烏克籣本身人力調配, 輪換效率的問題.
https://x.com/new27brigade/status/1761785459154559268?s=20

3.1萬 VS 40萬, 如果這數字可靠, 差唔多10倍以上交換比. 超過蘇芬的冬季戰爭.

呢場俄羅斯的全面入侵, 如果冇意外, 就係因二戰以來俄羅斯傷亡最慘重的戰爭.

不過, 仲係殺得遠遠唔夠多, 對付俄羅斯呢種瘋狂將人當零件不得推去死的帝國, 睇來要攞GW戰錘40K的宇宙觀出來先搞得掂: 宜家的俄羅斯 = 披著人類外皮的人類之敵, 喺烏克籣上唔投降的俄匪, 要一個不留地殺光殺淨.

視俄匪如戰錘40K的綠皮獸人, 泰倫蟲族就差唔多啦, 反正俄羅斯亦係用呢種意識形態睇西方世界的人, 難道宜家的俄羅斯主流, 會認為我哋西方世界同異星人, 異形有分別? 就算有, 分別都只係大家聽得明對方講乜咁解, 除佐戰爭, 再冇其他交集.

剩係等佢哋無以為繼自行撤退的話, 個人認為太消極.
https://x.com/Military_idv_tw/status/1761544012522258805?s=20

令我幾驚訝: 製造火藥的關化工原料, 俄羅斯竟然要由"敵對勢力"入口!?

咁基本, 理論上應該好簡單的化學原料, 俄羅斯冇理由自己無法自行批量生產喎? 俄佬自己的化學工業應該冇咁弱.
呢個死亡數, 係唔包受傷後無法作戰既人, 包括殘廢以及PTSD.
3萬人死, 我相信殘廢, 失踪及PTSD既總數無返七八萬都無可能,
只高不低.

俄軍唔重視士兵, 受傷本來應該可以救, 但都唔救,
死亡率先會特別高.
可能係自家生產趕唔上使用速度
40萬未計傷殘等.
31000?呢個數字只有澤仔同連登仔會信囉。
唔救等佢死可以減輕政府負擔同長期開支
好岩俄佬做野思維,反而對佢有利
生死不明唔計入去, 麻煩你認真啲睇
提督睇戰錘40K的人類帝國,俄羅斯宜家打法,同戰錘世界觀下的人類帝國冇乜分別:

俄羅斯conscript, 傭兵 = 凡人輔助軍,星界軍,主要作用都係不停地堆屍填線。

俄羅斯正規部隊,特種部隊 = 阿斯塔特,其他人類帝國的精銳單位。

差在俄羅斯人民未將普京“神皇”化:因為俄羅斯人“神格化”的對象,係其斯拉夫民族主義而非普京一個人。
有可能。

2025-2026,俄羅斯一年要生產400萬發152mm目標的話。就算佢哋工廠可以開turbo,007不間斷生產,原材料供應亦未必跟得上。

總之,現實世界要持續全力運轉“戰爭機器”,唔單止錢問題,仲有係來唔來得及大量生產各類戰爭資源。

戰錘40K世界有各類STC黑科技,完全唔使擔心各種原材料同快速生產,工廠機器等問題。但我哋現實世界冇咁方便,高度自動化的玩意。
最大分別咪就係北約坦克被擊毀,乘員可以安全逃生;蛾系坦克被擊毀,乘員就變灰囉
俄羅斯 = 戰錘40K的人類帝國, 最唔缺的就係人零件

死一組坦克駕駛員? 唔緊要, 後面有10組駕駛員補上, 你話補上駕駛組員冇經驗? 乜做消耗盡敵人彈藥的肉盾, 沙包需要經驗咩?
2戰M4雪曼打虎式, 都係呢種概念嘛

俄羅斯只不過係將"以人命換取戰果"的戰略, 發揮到極致咁解.

更可悲的係: 近百年來, 俄羅斯人都好樂於用呢種非人打法, 只要唔係輪到佢哋自己做conscripts的話.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞