[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
另外提督,俄羅斯宜家的確如金融時報之說,已經默默地啟動“戰爭機器”模式。如果唔係我哋唔會睇到俄羅斯地面部隊打極都仲有,殺極都仲填到線之餘,仲可以爆兵out number 烏克蘭的情況。

以上只講內陸地面戰情況,喺黑海同要打複雜兩棲作戰的高科技戰場,則是俄羅斯俾烏克蘭持續按在地上磨擦,維持海上糧食走廊安全,攞番黑海控制權objective 上,呢半年烏克蘭確實交到功課。
https://twitter.com/new27brigade/status/1758672697293484117?t=mYmGkj1IrQulPsrBQn_y3A&s=19

好遺憾,但係正確的戰略決定。

BTW,阿夫迪夫卡之失,我個人一定會入Donald Trump呢條為佐自己選舉,不顧大局的仆街的數。

經過呢幾個月的美國援烏法案鬧劇,終於理解點解d人會覺得Trump好危險:呢條友有時會將私怨或個人利益,放在族群價值觀與國家利益,大義之上。
仲有Elon mask,佢宜家真係變成UC高達的“死之商人”AE社攞:同時向交戰雙方提供自己的技術,吊佢老未,我係唔係睇緊Z高達d痴線嘢,喺現實世界發生緊?咁一d都唔好笑喎。
我呢幾個月的小結:,喺面對美國的後援因一個人搞局變得唔安定,加上俄羅斯“戰爭機器”化威脅歐洲安全時。歐洲係時候要檢討目前防務係唔係過度依靠美國?

宜家重新調整防務策略,歐盟各國加大對圃防投資,提升武器,彈藥產能,Eventually 建立AEU“歐洲軍隊” ,為時未晚。

要好似美國一樣打仗練兵?宜家烏克蘭不就是一個絕佳的練兵場所嗎,有對面俄羅斯殺極都殺唔完的人海陪你練,保證exp 3級跳
https://twitter.com/new27brigade/status/1758516629867233497?t=De9Or8GYjw-mEvL2qkqC1Q&s=19

Donald Trump同共和黨班極右,將來會為佢哋的自私自利付出政治代價。

提督你唔使再為Trump喺援烏問題,偏幫普京上再辯護了:我冇辦法原諒佢以一己之私,將阿夫迪夫卡當普京競選總統的獻禮。

呢一刻我只想情緒發洩一下:Trump我吊你老未呀!今日你同班極右企喺普京一方,背刺烏克蘭一刀,他日你一定會,而且必定要付出應有代價

另外,歐洲非自立自強,建立自己的“歐洲軍隊”不可了。由阿夫迪夫卡之失守教訓,宜家的美國已經再非像以住一般靠的住,邊個保證Trump或者其他人,下次會唔會又因為自己私利,喺危急關頭影響到對歐洲的關鍵援助?
首先, 我只係講我既睇法, 唔係我本身認同佢.

其次, 睇返本POST主題.

其三, 美國都好多年無打過大戰, 對上一次已經係伊拉克.
民主黨快快手俾軍援, 幫烏克蘭勝利, 有助壓制其他火頭.
呢一點, 顯然Trump係無視, 覺得世界和平唔關美國事,
至於佢有冇能力去阻止世界大戰? 我覺得佢比拜登有能力,
但佢既諗法都幾撚大獲, 正如BJ所講, 世界需要Donald Trump,
前題係佢支持烏克蘭.

BTW, 我覺得4年後既TRUMP, 古惑過以前好多.
覺得世界和平唔關美國事唔應該單由美國一國獨力承擔

所以佢先會主張美國唔應該無上限援烏同要求歐洲佬要付出更多。
搞返清楚trump 係叫議員反對援烏而唔係加上限。同埋依家已經2024年,連德國上年國防支出都已經過咗2%
好驚到時美國D錢批到既時候烏已經再冇左一大忽領土
侵當選之後唔知佢會做咩
唔好又篡改歷史
俄烏戰爭最開頭個陣明明拜登叫澤仔走佬組流亡政府
澤仔守得掂基輔美國佬先開始俾軍授
好明顯民主黨都又係政治投機
唔洗造神式講到民主黨有幾偉大
咁2022年2月烏克蘭啲stinger 同javelin 點嚟?
MAC address 都可以做假 雖然 Elon 有心放生
Elon Mask 想做現實版AE社嘛

交戰雙方都用本人的技術,本公司的服務,兩邊冇佐我都唔掂。AE社Starlink都唔知幾爽
我之前講過,條仆街當選就會叫布丁狗停火,然後烏克蘭割地,條友會話因為佢,烏克蘭先唔會整個國家被攻陷。

布丁狗係殺人犯既話,侵就係遞刀果個人
我只回應有冇能力阻止世界大戰:宜家情況,係無論侵定拜登做美國總統,都冇能力阻止世界大戰爆發。普京與習近平已經返唔到轉頭。除佐戰爭佢哋,仲有佢哋的國家冇其他出路了。

侵同拜登做總統唯一分別,只係跟住的世界大戰開打時,對民主陣營一方有幾多利,或者有幾差咁解。
而家希望烏可以站穩住撤退點

唔好畀俄哋佔太多有利位置

無可否認....俄軍呢一仗係贏得靚

但呢啲不計代價進攻 可以玩幾多次
From the Ruzzian military channels:

Of course, one of the factors of our success in the Avdeevsky direction were aerial bombs with universal planning and correction modules (UMPC).

Thanks to the ability to use them beyond the reach of most Ukrainian air defense systems, as well as their cheapness and mass availability, which sometimes compensated for not the best accuracy with reliability, the enemy regularly received dozens of bombs of various calibers (250, 500 and sometimes even 1500 kg). Such raids destroyed the logistics of the Ukrainian Armed Forces in the near rear, destroyed its temporary deployment points and fortified positions on the front line.

Unable to directly counter the hail of bombs and barrage of fire, the enemy relied on a variety of cheap FPV drones, minefields and targeted artillery fire. Together, this allowed him to inflict heavy losses on Russian armored vehicles, which advanced in columns across narrow terrain. Even despite the destruction of the forward positions of the Ukrainian Armed Forces by aviation and artillery fire, our attacking armor and infantry often found themselves trapped in a minefield under attacks from drones flying in from the near Ukrainian rear.

The critical depletion of the Armed Forces of Ukraine in Avdiivka, as well as, suddenly, the weather, put an end to the protracted bloody assault. Thick fog and unflying conditions for drones allowed Russian assault units, without the threat of detection and defeat even at the advance stage, to quickly get closer to the enemy in the north-east of Avdievka and break into the private sector, then only developing their success in battles with the enemy, bled dry by heavy losses. At the same time, pressure began in the south of the Ukrainian Armed Forces’ defense, which led to the almost simultaneous fall of several key strongholds.

The Avdiivka offensive operation once again demonstrates how important for success air superiority is, at least in the area of ​​offensive operations, massive high-precision weapons, as well as the tactics of small assault groups, competent use of terrain and timely consideration of weather conditions.

Military Informant

有人分析俄今次成功係邊方面

source from TG channel
歐洲當然付出更多,因為已經關係到自身的安全威脅。

但到付出更多的最後,就係美國喺歐洲影響力逐漸消退。當人哋最危急之時,美國仲因為一個人的搞局“變相”背刺一刀,盟友點會唔心寒?

要求歐洲付出更多,唔應該攞盟友最關鍵時刻停人哋軍援,咁樣做結果唔係令歐洲付出更多咁少,而係直接懷疑你美國呢位大佬,防務外判商仲可唔可靠。

記住歐洲一直有條件自立門戶,只因為冷戰後全球化,及對俄羅斯呢個最大威脅失去戒心導致歐洲自身不願投資在國防上。如今威脅再現,身為自由世界的老大卻如此表現,歐洲會有睇法的。

某程度上幾日前烏克蘭同法國,德國簽署的安全協定,就係打響歐洲防衛自主化,試圖喺冇美國支持下,自行持續援助烏克籣的“第一槍”。

我覺得而家的烏克蘭空軍,唔應該只將重心完全放喺F16,而係“分散風險”,部分空軍成員訓練駕駛歐洲雙風與端典戰機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞