[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
現再跟本死症,丁丁唔死,點收科
死咗都唔會收到科
好多人有誤解覺得只係普京個人問題
俄羅斯個問題絕對遠超於此
7成人覺得唔應該歸還侵佔咗嘅土地
根本成個民族仲喺有帝國主義思想
呢個都冇得講, 波蘭嘅邊界「轉移」(蘇聯吞併東境, 迫使波蘭接收德國東境)完全係蘇聯造成, 根本唔係蘇聯亂咁驅逐各個民族包括波蘭人, 德波返返去1937年邊境冇話唔可能
再講落去就會講埋波蘭係咪應該收回立陶宛首都, 咁又係講唔掂
所以除非將俄羅斯瓦解(無論內亂定打三戰), 否則冇辦法喺1, 2個世代保障歐洲安全.

至於俄羅斯人的"帝國主義"思想問題, 唔好問我, 形而上的思維本身係冇根除或根絕的方法: 中華民族的偉大復興, 極端伊斯籣, 哈馬斯的"from river to the sea", 俄羅斯到宜家都仲揮之不去的大"俄羅斯帝國夢", 到西方世界的人權, 普世價值觀, 本身都係bulletproof 的"思想".

All ideas themselves are bulletproof, no matter how shxt those ideas are.
你地臭閪蚑那最鍾意講自古以來
咁關二戰美國將領咩事呢又
你地臭閪蚑那啲大學執晒歷史科未
其實個訪問非常好
普京當全球面重申2022年以來一直講既"烏克蘭, 烏克蘭語, 烏克蘭人不存在, 也不應及不會存在"
明明2022年俄方誤發既戰勝宣言已經講緊呢個point
所有親俄或停戰撚甚至西媒一直輕輕放低扮睇唔到
話咩野"北約東擴", "烏親納粹","猶太買地"之類藉口
依家全長兩個鐘無刪剪聖口親口講出黎
想洗都冇得洗
西方政界停戰撚立即音量收細
ISW出篇超長文直屌
俄毛大部分skip咗呢個訪問
少部分撕破面直接支持滅絕烏克蘭

唔知呢度D崇俄停戰撚又點睇呢?
梅德韋傑夫一句話總結普京兩個鐘:「總統盡可能詳細地告訴西方世界,為什麼'烏克蘭'過去不存在,將來也不會存在」

崇俄但停戰咁矛盾?
然後大家開始懷疑.....條友係咪曲線?
所以言論自由係有必要
就係睇到人地心底個句
睇下呢d人其實已經癲到無可救藥
佢哋會話普京歷史學家我偶像你地冇睇曬2個鐘就收皮 然後自己繼續連俄羅斯喺邊都督唔到出黎
就算唔講呢件事,佢用波蘭迫希特拉開戰做例子都證明佢史觀有嚴重偏差 不過班極右又扮緊睇唔到

我就食住花生睇今日反俄派同歷史學家ssss反cup嘅
崇俄停戰: 拎住D先, 洗一洗人口, 集氣幾年後再打過
未執你都未讀到
算吧啦
你哎呀老竇習近平咪插隊入到清華囉
我(今日起初)只係屌tucker啫, 屌tucker同屌putin/俄聯邦又兩件事
我亦都屌班中間撚人, 講咁耐都係要面對俄係侵略者呢個赤裸事實
o
柒少陣當幫忙ok?,二戰德國咪又係普遍支持希特拉,比美國秒撚左之後而家變成點呀?
tucker = 美國版黃安

提督pls tag
德國最後係俾蘇聯攻陷柏林
然後俾英美法蘇佔住再分裂成東西德40年
呢啲常識應該知道啦下話
日本同德國兩者都係俾人佔領咗一段時間先洗甩到帝國主義同激進民族主義嘅思想
你覺得如果而家普京死咗會有同樣嘅事發生喺俄羅斯度?
邊個去佔領俄羅斯呀
反而覺得班友係準備緊worst case scenario多啲
波的三國唔洗講
瑞典德國英國同最新嘅羅馬尼亞都已經警告國民黎緊隨時可能要同俄羅斯開拖
始終近年黎西方係咁裁軍同將精力資源focus喺啲環保平權之類嘅野度
突然要啲人面對返俄佬威脅接受返擺返錢去國防度要時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞