[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
但結果只會如我所言:歐盟自此事之後,會因為對美國處理內部矛盾效率有懷疑只開始喺防務到國防工業上直接“去美國化”。

提督,記住歐洲自己都有完整的國防工業體系,例如法國泰利斯,德國的萊茵金屬等,而且呢d軍工企業與美國的軍火商一直都係既有互相合作,同時亦係軍火市場上的良性競爭對手。要重新Ramp up國防工業到可以與俄羅斯的“戰爭機器”比拼彈藥生產力,缺的只係更多的人力資源,資金的投資同時間。
最後歐洲真係喺防務上變成AEU,完全擺脫對美國的依賴的話,對自由世界燈塔的美國,美國軍火商的利益,到維持現有的國際秩序而言係唔係好事?川普及極右最好多想一下,佢哋宜家的做法係made America great again定made America shxt again。
你哋諗嘢係咪鐵板一塊,國力只係得飛機大炮,唔係整體發展

點解你又唔諗吓,咁樣咪可以令歐洲政府需要喺國防事務開支,分薄其他領域廣場經濟發展,令美國公司喺消費市場發展更有利
仲有嘅係
美國大部份時間,國際上,尤其係歐洲事務上係自我孤立,都生存咗成百幾年
係你哋班歐洲佬自己打到叫救命,美國先出嚟擺平件事,一二戰都係咁

係你呢班新世代外國人慣咗喺美國佬主持大局下嘅世界和平,但係北美洲就算無美國做世界警察時,一向都比歐洲和平
你講嘅 痴撚線人民(北越,阿富汗),有冇包括 俄羅斯 人?
所以美國人未覺得歐洲佬搵佢地笨囉
利比亞戰爭法國意大利搞到一鑊泡,最後益咗土耳其

老歐洲真係重振到?
的確係
二戰又係要靠美國佬先收到尾,依家班左翼就話人哋霸權
特朗普鼓勵俄羅斯攻擊拒分擔軍費的北約成員國
https://lih.kg/3625895

如果真係有深層政府, 特朗普好快會被無得選總統
因直接影響老美根本利益.侵侵明顯非常短視.

美國直接/間接利益,在於美國軍事霸權
無NATO就係無左影響力.
阿侵所謂"America great again!!"
根本美國一直都領導世界,只係無用盡自己權力.
如果老美好似中共咁,一味拿盡著數
其實無國家敢say No.
Donald Trump最好用多啲時間觀察。
佢一向口大鳩up。佢本身唔係極右,
但而家痴埋班右膠度,情況同拜登痴左膠一樣。
正如我上面所講,歐美之間無敵我矛盾,
當中點樣離離合合可以好多變化。
可以睇下佢搵咩人做副總統同國務卿先下判斷。
如果搵啲類似Pence呢啲傳統共和黨,咁都好啲。
如果搵極右,咁就真係要祈求God bless Ukraine
傳統共和黨仲有人敢痴埋佢度?
你又諗多左,阿侵呢啲只係鳩up當秘笈,
為左please嗰班右派無底線。

佢唔會放棄歐洲,但肯定會借機逼歐洲自行承擔,
佢一樣會撐烏撐歐,但會要求歐洲俾錢,
This is more Trump。佢唔係極右,
但借極右既勢黎做deal,佢做得出。
唔好將佢做deal既言論當係必然,開天撒價,
落地還錢,呢條友同歐盟係有得傾,
問題係你肯唔肯俾錢,當年肥婆就係唔制,鬧翻左。
而家歐洲肉隨砧板上,侵侵點會唔趁機過你一棟?
可能係賺錢,可能係令歐盟減少依賴。
佢既核心思想好簡單,要公平貿易,軍事都一樣,
無人可以搵美國著數。

之前啲人成日話,如果侵侵在位就唔會打烏克蘭,
當時我反問,侵侵會唔會賣鳩烏克蘭?
而家有人鬧侵侵出賣烏克蘭出賣歐洲,
我話佢係想同歐洲做deal,而家係開天撒價。
商人,傷人,做deal既本質就係鬥仆街,你急我唔緊。

Let's see
"佢一樣會撐烏撐歐" 點解你覺得同matt gaetz, tucker carlson, JD Vance 同台競選嘅人會撐烏?佢嗰仔日日屌Zelensky 貪污同係WEF嘅棋,Trump 有無出過聲?Trump 撐烏但點解永遠都係撐反烏嘅共和黨人primary 走撐烏嘅議員?
其實嗰班人已經唔介意俾人話親俄
唔似連登侵粉要搵千萬個藉口幫佢兜
做deal的前題,係對方有嘢係自己做唔到。

問題係有好多嘢歐洲其實可以完全自己搞番哂,唔一定要搵美國。提督你都自己講佐一點:只係歐洲自冷戰結束之後一直唔肯將更多資源投入喺防務上(覺得貴所以變相外判佐俾美國),而唔係自己冇能力做番哂。

如果歐洲因為美國的“不隱定性”,結果唔係北約軍費增加,而係因歐洲自身安全性比資源調配更重要關係,直接慢慢唔要美國呢個“外判商”,Eventually歐盟自己in-house搞番哂 = 成立AEU d FD。咁就真係恭喜Trump,本來想以進為退,開天殺價,結果deal的對象最後直接答番我自己in-house搞番哂,唔再要你呢個外判
不過科索沃同利比亞兩鋪歐洲都搞唔掂要美國執手尾
情況就同日本一樣,當初二戰後美帝順勢幫手幫日本德國去軍事化左翼化,將佢哋嘅國防責任攬晒上身,過咗咁多年,嗰啲大和魂,容克軍事精神磨滅到乾乾淨淨,依家美帝突然話掉低佢叫佢哋自己執生佢哋一定搞唔掂,等於美國突然撒出亞太叫日本自己搞掂,日本一定腳震
連蒙古前總統睇完普京鳩up後都O嘴
https://twitter.com/elbegdorj/status/1756818696700657935
蚑那啲小粉紅咪成日笑德國日本二戰後俾美國閹割咗

德國果度其實要怪埋邱吉爾,因為係佢話要徹底消滅普魯士

科索沃最初德國以為和談就可以解決,不過南斯拉夫依啲野蠻國家,無武力又點會聽你講,最後都係要美英出手

利比亞果次係法國想打,點知薩爾科齊連任唔到,奧巴馬又唔想理,搞到最後益咗土耳其
拎番元朝地圖話係正統最識玩
我記得好耐之前睇過新聞講美帝評估各北約主要成員國喺阿富汗駐軍嘅表現,結果德國國防軍最差,報告有批評過國防軍疏於訓練,軍備不足,剩係識隊啤,但我搵唔返段新聞
另一個重要問題係兵員不足,上網search德法英每一國嘅總兵力唔夠二十萬。參考俄烏戰爭,俄羅斯曾公開投入烏黑蘭總兵達六十萬,而烏黑蘭計劃緊徵兵五十萬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞