[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
連你都走埋入黎
你仲未封鎖佢咩
https://twitter.com/NOELreports/status/1755896474389413928?t=axy9vaind06O8FYzNMhN5Q&s=19

烏軍暫時唔夠資源正面打

就用戰略性打擊俄後防
鎖乜鳩
睇我表演啦
少少
成日覺得依家中文傳媒對於斯拉夫地名
犯哂查理曼大帝呢啲係咪叫‘重譯’啲錯誤
史迪威一走
蚑那軍敗局已定呀臭閪蚑那賤蛆
https://x.com/new27brigade/status/1755865437030756582?s=20

5個字形容普京: 希特拉再世

呢種論點, 同當年希特拉一模一樣

BTW, 目前最嚴重的問題, 係歐洲(特別係東歐)雖然清楚認識到普京=希特拉投胎轉生. 但因為過去幾廿年過度依賴美國關係, 本土軍事生產未能有效地Boost up到同"戰爭機器化"的俄羅斯喺消耗戰中鬥磨 (去年生產100萬發155mm artillary供應烏克籣的承諾, 最終只能實現30%).

假如歐盟最終能短期內自強, 重新加強本土軍備生產與相關的資源, 人力動員, 烏克籣喺戰場上的物量劣勢, 可望得到一定程度上的舒緩.

剩番的係人力資源上的損耗速度, 以"三戰/21世紀的歐洲戰爭點開局"的角度睇, 唔想被俄羅斯各個擊破的話 = 重覆二戰盟軍的地獄模式開局, 歐盟eventually係要以"保護成員國"的理由, 喺烏克籣耗盡人力資源前, 就要入場打埋一份.

但"時間係重點", 同歐盟比拼戰爭生產能力的對手唔係當年資源短缺的納綷德國, 而係坐擁大半個亞洲 + 部分歐洲天然資源 + 潛在賤民人口基數優勢的人革聯俄, 中, 北韓邪惡聯盟. 長期消耗戰鬥磨下, 單靠歐盟自己未必有優勢.
我都覺得名詞變格/性別詞尾係可以全部省略
其實而家都唔係咁差姐
俄狗出錢俾支那人做炮灰
都說明俄狗損失都好大
咪俾d絞肉機絞多陣先

我又唔係好介意睇支那人做炮灰呀

要招募去到俄羅斯訓練又要裝備武器
上到場一日半日就玩完
呢d消耗左唔係一時三刻補充得返
唯一可惜係就算交換去到5比1以上
烏克蘭方面都係會有損失
武器彈藥要等軍援
慢慢防守絞肉拖住先
唔需要急攻防守一定有優勢好多
其實我自己私底下做緊155mm artillary同其他消耗性artillary, 喺21世紀生產的相關資料.

我想研究一下, 除佐資金外, 喺現代boost up各種彈藥生產的bottle neck喺邊, 係manpower? 增加相關的生產機器與廠房? 原材料(火藥的化學原料, 鋼鐵等等)的產能? boost up產能的管理? 定各種因素俱有之?

首先我認為, 西方世界boost up彈藥產能的bottleneck一定唔會係資金: 西方自由世界錢多的是, 所以問題應該係人力同各種資源的調配上.
https://twitter.com/MsMelChen/status/1755912055964451015
今次陳小姐好刻意避開哂啲talking point, 因為真係不置可否
大意可以濃縮為, 普京唯獨(唯獨應該指22年以嚟, 呢一點都唔係太確切)肯畀carlson訪問唔係冇理由, 係因為主流傳媒(current media)當道, 而唔係傳統冇咁partisan嘅傳媒(legacy media)
主要其實係批緊democrats, 然後又掉轉話可以訪問普京而又唔係做擦鞋狗

佢應該係想持平討論, 暗示民主黨主戰之下主流傳媒冇人想, 個個都唔想, 搵個大魔頭傾計, 反而carlson做到, 而佢應該都係暗示咗要搵到個putin cocksucker嚟訪問啦...

我見有反俄同maga友都屌緊佢, 似乎呢個講法唔係太有說服力
你會唔會俾希特拉呢個魔頭有言論自由?

喺魔頭口中,言論自由只會被濫用成宣傳與普世價值水火不容的野蠻侵略主義的平台。

言論自由,係唔應該包括“否定言論自由基礎” = 違反普世價值的行徑。
言猶在耳, 我過去四年睇住Glenn Greenwald同Tulsi Gabbard兩個, 一開頭質疑2020年大選, 話主流傳媒點樣追殺共和黨全體
跟住1月6號, 佢地又話共和黨點樣被media狙擊, 跟住Gabbard話不滿民主黨然後退黨

講講下到烏俄, 兩個都質疑美國同烏軍, 烏克蘭最少列後者為親俄名單
本來民主黨確實係屈緊共和黨親俄, 但結果fox news同佢座上客, 即係包括以兩位, 慢慢就真係入咗親俄派
兩位都係所謂反戰底, 講講下變咗「反對唔准質疑援助烏戰」, 講講下就變成反對無限量/持續烏戰, 反民主黨, 反烏
本來美國政治都唔需要咁兩極, 咁非黑即白, 但係Chen噏呢堆嘢講撚完都係只會被當中間撚人

即係呢啲滑坡理論, 你會發覺喺美國人身上都時有發生, 都係保守自由派各自推自己嘅極端
喺烏戰上保守派極端就係такер карлсон, 我時不時用西里爾寫佢個名唔駛再解點解
https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1755891586582372436
即係冇人貼我都冇特登跟
呢個interview變成精神病院友討論
你唔好講番清朝少林五祖?
帝巴, 喺呢兩個人的眼中, 我哋先係"精神病"

去到"根本價值觀"的層面, 冇得用"精神病"去討論的. 只有最簡單的Rule of engagement, 然後就係一言不合戰場見

BTW, 形而上價值觀喺現實世界的Execution, 係人類檢驗相信的形而上理念誰優誰劣的唯一相對客觀標準.
俄佬仲有面提二戰波蘭
蘇聯同納粹德國有協議一齊瓜分波蘭
呢啲真係普通中學生都知嘅常識黎
俄佬喺呢壇野根本就冇任何道德高地可言

普京根本冇得唔死撐希特拉入侵波蘭嘅理由
如果唔係就傷到蘇聯嘅偉光正
完全唔明點解要講, 講返蘇聯劃分地區問題就夠
因為佢妄想波蘭會有「蘇聯成員國既榮耀」
以為波蘭人會想加入俄羅斯
實情係俄狗令波蘭雞毛鴨血直到今日都恢復唔到
多數波蘭人都勁憎俄狗同共產黨
波蘭都振作咗好多㗎啦, 但係滅國之仇始終要報
普魯士同奧匈都滅亡咗, 咁就剩低一個仇家...
差唔多兩週年, 今次真係要講句「西望王師又一年」(烏東淪陷區)
唔係呀,咁諗都得,屌鳩佢,想玩鳩波蘭,佢講德國同波蘭二戰後分地問題重好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞