[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
掉返轉諗
因為烏克蘭攻勢唔多主要打防守
俄狗剩係派到咁多炮灰出黎
或者個killzone剩係擺到咁多人

如果彈藥充足d
可能都會多返margin但唔似係會成倍咁多
其實一個正常民主社會
應該係責任自負
歐洲國防自己搞返掂先係正常想法
而家呢種豬隊友狀態唔係盟友而係負累
到真係三戰時唔可能靠晒美國
美國人有咩理由出錢出命幫歐洲人打仗
呢d都係美國人既貼身利益
至於美國軍火商有無錢賺真係關人撚事
上面有人解釋過
美元霸權本身就係靠美國全球駐軍維持
而美國因為美元霸權得益肯定大於駐軍成本
以前只有強國粉紅鬧美國做世界警察
而家班極右愛侵力鬧埋一份就知咩事
唔係交保護費咁點解asml 要限制出口光刻機?
係,如果美國決定唔再做“世界警察”(最少喺歐洲方面美國影響力不如以往),最終會連帶美元本身都會受影響。

Trump同班極右今日的親俄立場,最終令到歐洲再次掘起,我個人樂觀其成架。不過長遠而言美國根本利益與全球領導地位受嚴重損害咁解。

咁Trump到底係想made America great again定Made America shxt again?

如果講其他商業領域的話,坦白講歐洲其實唔係好鍾意美國佬果種做嘢風格,亦唔係好妥美國d 屎忽IT巨頭。
簡單睇吓蘋果最新業績
歐洲係好多美國公司一個極重要市場
幫手維持歐洲穩定佢自然會課返金
好可惜,不得不承認俄特工喺歐洲確實神通廣大
https://x.com/front_ukrainian/status/1759609021655351360?s=46
當歐洲肯承擔軍費, 美國亦唔會放棄賣武器既機會.
都係嗰句, 生意佬既野, 一定先開天撤價, 睇下對方點落地還錢.

除非俄軍真係入侵歐洲, 否則未來20年內都無可能出現防務自主,
東歐同西歐對防務既不同需要已經綁死左歐盟,
想防務自主, 歐盟呢個傾向商業既組織必須進一步軍事化,
取代北約功能, 咁係需要改變歐盟架構, 並且加大歐盟主席既權力.
以歐盟既現況, 睇唔到有改變既傾向.
如果無美國, 世上有邊個國家打陸戰可以穩勝俄國先?
Navalny死可以另佢諗到後面堆bullshit野
神之邏輯
嗯, IT領域, 歐洲的確係落後於美國的巨頭. 最少係一般消費者市場係咁.

但去到higher grade的商用市場, 前IT狗的小弟可以講俾巴打聽: 唔係美國公司獨大,

商用level, 有好多唔同的公司競爭. 基本上係戰國7國咁亂, 搶到爛哂市. 呢D商用IT服務公司, 唔做一般消費者/散客的生意 (散客冇肉食).
就算係美國, 都唔可以輕言穩勝"戰爭機器化", 同美國打"總力戰"的俄羅斯

提督你自己睇番俄羅斯"唔要命"的打法. 假設俄國 = 戰錘40K的人類帝國, 俄國人將民族主義如同戰錘"信仰之力"一樣, 將每一寸土地都打成斯大林格勒, 巴赫穆特, 阿夫迪夫卡咁, 就算有美國有絕對的空優, 到地面戰掃蕩階段地面部隊都好頭痛.

到地面掃蕩時, 對面人人上哂腦, 高喊為了帝皇!"為了俄羅斯", 不停堆屍進攻或死守, 美軍都會頭痛.

不過, 美軍如果遇到, 或者預測俄羅斯玩類似日本1億玉碎的玩意, 佢哋應該會亳不猶疑地用滅絕令丟個小型核武就算. 唔會同班狂信者一樣的守軍磨血.
但出佐呢單嘢, Eventually歐洲應該會縮減俄使館規模. 甚至radical D趕哂歐洲D俄國人走都唔出奇.

俾俄國特工咁, 繼續喺人哋國家隨便冧友仲得了?
美國真係有絕對空軍優勢+海量集束彈.
集結已經開始炸你. 人海? 食得架?
點解小弟會將俄羅斯同戰錘40K的"人類帝國"比較:

因為俄羅斯的打法與背後的思維, 愈來愈與"人類帝國"同化 = 都係高壓管治的社會, 俄羅斯民族主義漸漸"信仰化", 我哋漸漸變成"俄羅斯之敵" = 同必需要消滅的異端, 異形的"帝國之敵"冇分別.

而喺戰場上的打法, 俄羅斯同人類帝國一樣, 都係不計代價與人命, 裝備犠牲去達成目標. 俄羅斯宜家, 係願意以森森白骨, 無數人命犠牲為代價, 填出所謂"俄羅斯的榮光".

所以宜家計消滅俄匪幾多, 已經意義不大, 除非有本事將所有俄匪, 一個不留地殺光, 否則計殲敵數只係反映效率咁解.
野戰可能會咁.

如果進攻城鎮的話, 就要炸光的每座建築物, 如同俄羅斯做的一樣. 有戰意的俄羅斯, 會一個個block, 一間間房咁同敵人打.
https://x.com/new27brigade/status/1759618955466219846?s=20

另外, 烏克籣有同FSB一樣的能力, 去克里米亞冧人友.

黑暗世界鬥秘密地去對家地盤冧人/執行家法的痴線嘢, 會愈演愈烈

歡迎來到國際秩序崩潰, 誰大誰惡誰正確, 鍾意冧人友就冧人友的痴撚線多極世界時代
https://x.com/Terror_Alarm/status/1759471308805419335?s=20

待証實, 哈馬斯指揮官疑似喺加薩被捉住.
好遺憾, 國家安全唔係Business, 有D嘢最後都唔可以"假手於人". Trump開天殺價, 對方唔係落地還錢, 而係直接唔搵你合作.

例如軍火市場, 美國佔好大比例, 但唔係獨一無二, 提督要了解多D世界各地的軍火商, 唔好剩係識得美國的幾個軍火巨頭: 德國的箂恩金屬, 瑞典的SAAB, 法國的泰利斯, 意大利的Leonardo, 各自都有其獨特的競爭力 (英國脫佐歐, 所以我冇提BAE System).

侵唔理解一件事: 世上唔係所有嘢, 都可以用Business的手法去玩的. 商業世界係商業世界, 國家, 區域安全唔止商業咁簡單

不過我知Trump就算理解, 都唔會認同.
提督提出歐盟要"軍事化"的思路, 非常正確

特別係今年俄烏戰局的危急關頭, 提督呢個想法, 好大機會同幾年前法籣西"歐洲軍隊"的構想整合埋一齊, 提上歐盟的議程.

將來現實版的AEU, 唔好成日出埋模擬戰2000勝的搞笑柒頭就好
因為美國揸住critical patent (關於光學部分)
SKY news有報導過, Yahya Sinwar既一個朋友同SKY news講過,
哈馬斯並唔期望會演變成全面戰爭.
https://news.sky.com/story/yahya-sinwar-hamas-leader-in-gaza-didnt-expect-consequences-of-7-october-attack-to-be-this-dangerous-says-friend-13071788

我之前估計過, 哈馬斯無預計過10月7號既行動會咁成功,
以為拉一班業餘恐佈份子去做肉盾做炮灰, 核心份子就捉人質,
用黎做釋放囚犯既談判籌碼, 點知以軍陣地一攻就破,
炮灰同肉盾無死, 反而流竄去附近搞大屠殺, 結果搞出個大頭佛.
但呢啲真話哈馬斯唔講得, 恐佈份子係只能煽動人民,
但無辦法約束人民對外既攻擊行動. 睇完呢篇報導,
愈睇愈似係咁.
呢啲係同歐盟既結合程度有關. 結合度唔夠, 就無法防務自主.
你要統一歐盟, 由經貿聯盟變成戰略同盟, 係要花好大力量,
同埋好大既外力威脅先做到, 否則就要花好長時間.
而家既外力威脅唔夠逼切, 短期內睇唔到個政制會有咩改變.
所以我認為係要花好長時間.
精確D講, 係光學"軟件"操作的部分, 硬體部分是賽司鏡頭.
所以我前面就講佐: 如果幾年內普京冇揮軍入侵歐洲, 歐盟變革成AEU的過程大概要十幾廿年的時間.

相反的話, 同俄羅斯的戰爭幾年內殺到埋來, 歐盟可以好快(唔超過1年內)就變成AEU.

提督到底有冇睇到我預計唔同情況下的Time schedule?

BTW, 美國黨爭, 孤立主義等影響對盟友援助的唔穩定因素一日未除, 歐洲始終會, 而且係必需要向著獨立自主的防務方案走.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞