[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
老實講 特朗普來來去去都係個幾招
由2016年以來 佢都係咁嘅款 基本上無變
所以留意開佢 就唔覺得好驚訝
雖然佢個格衰 但佢又真係有道理
佢只係成功搵位入 你奈佢唔何
侵侵真係親俄? 如果佢上到, 我唔覺得會, 只係借勢敲打歐洲.
因為歐美既經貿往來係好多, 而且無一個獨裁國家擋住海路.
呢種背靠背既關係同中俄相似, 地緣+經貿因素, 你無得唔撐.
撐烏, 佢會, 有幾用力, 視乎歐洲付出幾多.
以侵侵既作風, 如果佢覺得歐洲付出唔夠,
烏克蘭部份領土俾俄佬侵食, 呢啲亦係佢容許既範圍.
借烏克蘭, 逼歐洲返戰時狀態, 呢單deal做得過.
所以烏克蘭打唔打得贏, 要睇下歐洲點同美國DEAL.

正如連登之前屌China Joe一樣, 上到位就另一個世界.
國策係唔會變, 只係手段會變. 選舉前, 講咩都係慳氣,
因為在野黨反對援烏, 成為一種經濟不穩下煽動民粹既手段,
咁做實有票. 上到位之後, 就要根據返實際形勢去調整對外關係.
未選到, 講乜都得, 但上到位之後, 一個總統係無辦法逆轉集體意志.
Biden呢啲古惑政客識得引導民意, 擊落氣球令美國人出現反中情緒,
但相反侵侵呢方面係好弱.

當然上面係我既個人睇法, 你可以唔同意, Let's see
科技樹同實戰經驗差太多啦.
美國佬強, 係因為成日打仗, 不斷Try and Error.
歐洲要雄起, 殺入烏克蘭戰場死返幾十萬人先講啦.
串撚到
咪似嗰啲有料到既仆街上司囉....一撚樣.
口臭口賤係問題
私底下講都算
有啲野真係唔應該公開咁講

但係倒返轉講
選舉果陣講嘅野係咪要全部當晒真
大家都記得4年前民主黨借blm問題過橋
結果選到之後有冇理過blm班友
好多野最後都係要睇主流價值觀點揀
暫時唔覺得maga班癲佬可以hijack到成個國家
佢越口賤 佢先鞏固同強化佢班"BASE"既支持度
覺得佢係反ESTABLISHMENT 嘅偉大戰士
佢班BASE 就係想睇佢講D痴線野 岩晒佢口味
極右又或者極左來來去去都個D 政治技倆 無咩新意
反正撐佢個班 只會更加撐佢
反佢個班就無論點都反
中間選民只係當花生咁食 既不支持佢又唔會點認真理佢

事實上你上fivethirtyeight.com 睇D民調
佢支持度大約維持係四成 反對佢就五成 基本上同拜登不相比仲
即係撐佢嘅有可觀數量 但反侵者更加多
而拜登都係差唔多 支持者係有 但唔鐘意拜登亦唔少
鬼叫人地有料 吹佢唔脹
佢基本上點石成金都得
指鹿為馬都仲得
侵侵班BASE當晒佢救世主
點都撐佢架啦 個下勁呀嘛
所以歐盟要自己要決定番,喺防務上對美國的依賴程度了。

我個人意見的話:就真如提督所言,既然歐盟冇足夠的實戰經驗,咪趁俄烏戰爭的機會落場實戰一下攞。

美國的實戰經驗亦唔係第一日build up出來,如果歐盟真係下定決心一步步地擺脫美國呢個變得唔可靠的防務外判,咁始終要踏出第一步的。

講軍事科技樹的話,提督似乎唔知美國的強項係“系統整合” = 建立快速工業化,量產的流程,但流程中的關鍵組件,其實好多都係來自歐洲軍工企業。如果冇歐洲軍工企業提供的高質素零件,美國軍工的質素肯定會大受影響。

歐洲的軍工問題就掉轉:個別精密組件質素與CP值上美國比唔上,但缺乏effective 的系統整合能力,仲有同一舊屎冇分別的project management
>>暫時唔覺得maga班癲佬可以hijack到成個國家
要睇侵侵用咩人做副總統同國務卿.
俄羅斯只想食(吞併)成個烏克蘭包括Lviv
乜柒北約東擴同北擴只係fuckputin藉口而已,吞併晒烏克蘭土地先係俄羅斯目的

fuckputin知道俄羅斯冇能力侵略+冇能力吞併北約會員國立陶宛、拉脫維亞、愛沙尼亞同芬蘭

拉脫維亞、愛沙尼亞同芬蘭遠比烏克蘭對俄羅斯嘅 "威脅" 更大(北約歐盟雙會員國愛沙同芬蘭更近俄羅斯經濟命脈大城聖彼得堡),因為fuckputin覺得波羅的海三國包括拉脫維亞俄裔同芬蘭唔係俄羅斯 "東斯拉夫兄弟",俄羅斯又當睇唔到
https://twitter.com/new27brigade/status/1757069653019676987?t=rmd146Z8Rephpj4UbDaq4g&s=19

喺做戰鬥機器人之前,麻煩先解決濃霧下視野問題

無論人定無人載具,低能見度非常影響作戰視野,為進攻一方提供非常良好的掩護。
又要由頭黎過
巴打們, 我少左上黎, 你地就唔記得左?
要貼source啊.

https://www.washingtonpost.com/politics/2024/02/12/house-ukraine-johnson-senate/
俄羅斯配合匈牙利右膠orban左右開弓
提督, 又係要清理一下d propaganda agenda的時間:
https://youtu.be/X3XH5ZXBnoI

US Senate過佐Ukraine, Taiwan and Israel Aid package. 樓上俾我Block 9佐的某位巴打做乜一聲都唔出?

報道資訊, 除佐要可靠的sources外, 仲有唔好有意無意地選擇性貼某D傾向自己opinion 或者agenda的PO.
呢單我有睇。house嗰邊反對,
senate過左都無用
再觀察一下. 睇有冇傳統保守派republican倒戈.

House簡單多數決就夠. 而Sensate會過呢條bill, 係因為上一個決議 = 拿走必須2/3先可以過關於預算的限制, 只需要簡單多數就得. 解除議案限制係共和黨Senate倒戈的結果.

所以House有傳統保守派議員倒戈支持Ukraine, Taiwan, Israel bill, 一D都唔出奇.
BTW, 再拖落去, 最終會導致歐盟真係把心一橫, 乾淨自己重整番武備, 慢慢減少對美國的依賴.

再一次強調, 歐洲唔係冇能力自己in-house做番哂, 一直都只係"歐洲自己懶做", 未有咁大決心同需要時間去調整心態, 再次Ramp up武裝生產與自身的戰備.

鬼叫美國呢個防務外判商, 喺最緊要, 危急的關頭搞唔掂自己的內鬼咩, 睇下歐盟搞掂奧爾班效率有幾高, 要佢不得不跪?
幾年或十年後, 歐洲漸漸與美國疏遠的話, 就係今日美國自己內鬥, 令美國無法維持"民主自由世界燈塔"Leadership應做的事所種下的因.

未來歷史走向, 真係變成咁(高達00化)的話, 今日Donald Trump同班極右絕對難辭其責. Donald Trump喺後世歷史評價, 將會由上總統山, 變成Make America Shxt again的千古罪人, 仲衰過胡佛. 佢係唔係想自己喺歷史上留下呢個污點?
【烏軍高層變動簡評】

【總司令團隊】

解職:
• 扎布羅茨基中將,副總司令:很受歡迎,因2014年大突襲而聞名(當年率領部隊展開470公里長征,深入敵區170公里,摧毀敵軍3個哨站,解救圍困在邊境地區的烏軍部隊,最終3,000名被圍困的烏軍士兵成功撤離)++
• 莫伊修克中將,副總司令,扎盧日內的副手,負責與各個戰略前線方向進行協調:很受歡迎 ++

任職:
• 蘇哈列夫斯基上校,副總司令,負責無人系統的部署:極受歡迎,在之前的部隊(第59摩托化旅)及其他部隊中擁有很高的威望;因2014年打響俄烏戰爭而聞名(當年未有跟從司令部的命令,在偽軍發動攻擊時,成為首位下令向偽軍開火的指揮官);另外在2022年冬季的南部攻勢,第59旅開局失利,損失慘重,他事後基本上重建整個第59旅,因而備受尊敬 ++
• 列別堅科上校,副總司令,負責創新及技術方面(可能是指電子戰及通訊系統):霍爾蒂恰島行動戰略單位的前任通訊負責人,頗受歡迎,也是通訊系統的專家 +

【總參謀部團隊】

解職:
• 沙普塔拉中將,總參謀長(負責烏軍所有行政事務):頗受歡迎,在之前的部隊(第128山地旅)獲譽為「父親」++
• 科里蘭科中將,副總參謀長(負責後勤事務):後勤問題依然嚴重,撤換決定很合理 -
• 博基中將,副總參謀長:很受歡迎,也很有能力 ++
• 科瓦爾少將,副總參謀長:沒什麽正面或負面的評價 +/-

任職:
• 巴希利維奇少將,總參謀長:瑟爾斯基的副手(霍爾蒂恰島行動戰略單位的參謀長),擔任國土防衛軍司令,但沒什麽出色表現,評價有爭議 -
• 舍甫琴科準將,副總參謀長(負責後勤事務):一直呆在大後方地區,主要是在軍校,缺乏後勤經驗 -
• 霍巴秋克準將,副總參謀長(負責管理和控制):長時間在美國留學,無人及數碼系統的專家,曾在伊萬基夫前線地區作戰,很受歡迎 ++
• 德拉帕特準將,副總參謀長(負責部隊訓練和準備工作):赫爾松行動戰略單位的前任負責人,在士兵之間的威望和人氣很高,因2014年在馬里烏波爾駕駛BMP衝破路障,加上2014年以極小損失在被圍困的Chervonopartisansk成功突圍而聞名 ++

【其他指揮層職位】

解職:
• 納耶夫中將,聯合部隊司令部負責人:聯合部隊司令部實際上已經失效(但並非因為納耶夫),在士兵之間充滿質疑 -
• 帕拉尼克少將,陸軍參謀長:瑟爾斯基團隊,可能會調到其他指揮職位 +/-
• 庫切倫科少將,參謀部作戰總局負責人(負責人事工作(如人事任命)):沒什麽正面或負面的評價 +/-
• 盧奇尼科夫少將,參謀部總局負責人:沒什麽正面或負面的評價 +/-
• 祖巴尼奇準將,第10軍團指揮官:未有取得好戰績,比如負責防守北頓涅茨克和利斯坎斯科,喜歡進行微觀管理(直接向排部單位給予命令),名聲不好 --
• 赫納托夫中將,海軍陸戰部隊指揮官(負責海軍陸戰隊的行政工作):可能會取得新職位(海軍陸戰隊司令部負責人)+/-
• 米爾霍羅德斯基少將,空降突擊部隊指揮官:不受歡迎,擔任營長時表現不錯,但作為整個空降突擊部隊的指揮官時,經常進行微觀管理,也時常撤換有能力的營長 -
• 塔爾納夫斯基準將,Taverna行動戰略單位的指揮官:評價整體正面 +
• 利特維諾夫少將,南部某個行動單位的指揮官:非常不受歡迎 --
• 邁羅紐克少將,後備役部隊的指揮官:撤換決定合理,後備役部隊的狀況不太好 -

任職:
• 帕夫柳克中將,陸軍司令:很受歡迎(雖然擔任國防部副部長時有爭議,但作為指揮官非常稱職),可能會令陸軍變得更好 ++
• 索多利中將,聯合部隊司令部負責人(實際上已經失效,可能會取得另一個行動戰略單位的職位):在戰爭初期負責防守伏爾諾華卡和馬里烏波爾,曾被解除頓涅茨克行動單位的職位;另一方面,在海軍陸戰隊時,推動良好的輪換機制,建立良好的後備部隊,也負責看管無人機 +/-
• 斯基比克準將,空降突擊部隊的負責人:第80空降突擊旅的前任指揮官,最表現優秀的部隊之一,但不知道是否能對整個空降突擊部隊帶來重大改變 +
• 普拉克胡塔少將,國土防衛軍負責人:在2014年廣場起義期間擔任内務部隊的地區負責人,之後在霍爾蒂恰島行動戰略單位負責後備部隊的事務,充滿爭議 +/-
• 博霍莫洛夫準將,第10軍團指揮官:蘇勒答爾行動單位的前任負責人,極度不受歡迎,是唯一被一位旅長書面控訴的行動單位負責人 --
• 德利亞茨基少將,海軍陸戰部隊負責人:信息不多 +/-
• 胡巴上校,後備部隊負責人:信息不多 +/-

Source:譯自Discord上嘅烏克蘭網友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞