[D705-] 抗俄衛國 177: 援烏法案受阻:屌你共和黨玩撚夠未?

1001 回覆
20 Like 9 Dislike
關於德國人是否支持希德拉,姑且不論
人地德國有正視歷史錯誤,有去改正。
雖然改得過火,變晒大愛包容左膠化,
但人地真係有改。

俄國無喺蘇聯解體入面吸取教訓。
依然發緊蘇聯夢
https://x.com/new27brigade/status/1756285341202555368?s=20

先講明, 有圖未必=真相係咁, 可以係改圖.

然後這是假設上述證據可靠的話: Elon Mask同美國班極右分子 (先聲明, 唔好將班極右同美國主流混為一談), 唔單止喺眾議院阻撓援烏法案, 甚至更進一步地暗助俄羅斯.

所以, 宜家我非常懷疑, 阿夫迪夫卡北面被突破, 隱形披風技術的提供者唔係其他人, 正係美國班支持普京的極右分子, 偷偷地將新技術與這戰術提供俾俄羅斯.

這也是扎盧日內被撤換的真正理由: 如果繼續貼近北約, 美式打法的話, 美國暗助俄羅斯的極右分子, 自然會"指導"俄羅斯如何針對美式戰術的弱點. 其他烏克籣政治內鬥等等

麻煩美國先清理好自家的極右內賊, 否則烏克籣戰局會難以改善, 定係美國變相迫歐盟eventually"去美國化"? 完全take over番哂自己家園的防務? 長遠來講令歐盟對美國失去信賴, 合唔合乎美國根本利益? 定係美國想一手將國際格局, 由美國一強重新塑造成類似高達00 的"美國(Union), 歐盟(AEU), 俄中(人革聯)三分天下"局面?

宜家我真係睇唔透美國班崇俄極右, 想呢個世界變成點?
k巴,中二病要適可而止。
斷估係fake news既來源。
這當然, 上述是小弟"腦洞大開"的陰謀論啦(包括我在內, 冇人想呢D痴線嘢係事實, 最近在睇戰錘40K的故事, 想事情上多少受果個瘋狂世界觀影響).

甚至Starlink這幅圖是否真實, 我也有疑問. 之前俄羅斯軍方透過Dubai取得Starlink一事, 好像已經有證實係fake news (要source的話, 我要D時間搵番出來).

總之小心, 有圖都未必係"真相". 宜家AI改圖好勁, 幾乎可以以假亂真.
俄國人深層心理甚至認為, 前蘇聯的瓦解係佢哋民族"恥辱性的失敗", 無論過幾多年, 過幾多世代都好, 總有一日要向西方世界與美國"復仇". 宜家普京所做的, 只係"為俄羅斯民族討回公道(佢哋根本價值觀認為)的第一步".

呢點對自己信仰的根本價值觀的執著, 與極端伊斯籣, 中華民族的偉大復興等, 本質上冇分別.
https://x.com/new27brigade/status/1756357723913064660?s=20

好諷刺, 亦係好瘋狂的事實: 短期內要同逐漸"戰爭機器化"俄羅斯自稱1年生產200萬152mm砲彈比拼產能, 唯有同獨裁, 舉國體制差唔多的"血汗工廠"國家, 願意為佐賺多少少錢, 996工作的印度與南韓工廠先有得"鬥量".
佢要開總動員mode,強制所有人生產軍需先可能得,但現在都無咁情況,應該係仲用緊石油換軍備或者用緊二戰存貨。
二戰後西方玩全球化咗60年, 炮彈呢D low tech cheap嘢根本唔駛歐美同俄佬拼產能, 根本係資源錯配, 只要肯畀錢, 搵印度南韓土耳其呢D二三線國家量產就得

歐美應該專心整F35/F16V/高grade無人機/隱身巡航導彈...etc就得, 唔好搞錯方向同俄佬鬥cheap鬥人海
多得共和黨同侵侵
就講佐,假如未來真係變成高達00的三分天下模式,歐洲(AEU)最後疏離美國(Union),俾俄中(人革聯)變相成功壯大的話,多撚謝今日美國支持普京,阻礙軍援種下的因啦~
本來歐洲都係右轉緊,同反對引入反西方價值觀嘅移民,依家團結晒歐洲人反佢同美國。不過都好正常,叫俄羅斯「想做咩就做咩」咁撚癲
Sorry 係美國班極右,打漏佐字。

仲有,最後阿夫迪夫卡不幸失陷的話,其中一條數一定有美國川派班極右份

另一方面歐洲真係要正視自身防務有冇過度依賴美國。
全球化弱點係“供應鏈”:當全面戰爭時,宜家全球供應鏈其實係好脆弱。如果海上運輸節點被阻礙,盟軍有冇足夠力量去守住各個關鍵地方?
睇到嬲

一開始捆綁援烏法案,共和黨真保守黨員寫好個邊境法案,有埋守邊境嘅工會支持,條友一話邊境要用嚟競選就直接棄撚咗。到投票就搵藉口,話過唔到邊境法案唔俾援烏(circular loop)

今日仲要咁仆街話俄羅斯做咩都得,應該激到歐洲人真係自己搞返防務,而美國代價係少咗對歐軟實力。
無啦,返唔到轉頭,守住就已經好好,唔好諗反攻
https://twitter.com/new27brigade/status/1756681697155064208?t=93TKL7SrMqrUKttW3Fswyg&s=19

呢個咪係銀英傳楊提督成日遇到的情況:又要馬兒好,又要馬兒唔食草

餸就係得咁多,又要戰事唔停滯,又冇足夠彈藥與預備隊支援,真係你玩埋我果份

樓上有d巴打太睇少人海喺地面戰中的重點性:到最後1個step = 佔領或防禦,喺雙方科技都係咁高咁大,而又冇決定性的失誤下,人數差距變成決定性因素。

去年巴赫穆特方向烏克蘭反攻,俄羅斯就係靠deploy 7倍兵力防禦,阻止戰線崩潰。

然後上面我也舉佐海灣戰爭例子,當時多國聯軍地面部隊投入總數並不少於伊拉克部隊。就算有科技優勢,作戰任務上的人力都唔可以少於敵方。
軍援太遲, 軍援唔夠, 軍援缺乏空軍,
呢個POST既巴打都唔知屌左幾多次啦.
北約係主打空軍, 海灣戰爭亦靠戰斧+空軍掃場
(其實仲有hacker同潛入)
但而家啲軍援全部陸軍裝備, 科技樹缺失左最重要既領域,
領先條毛咩
對於我依個大陸軍裝甲控黎講

某方面反而高興蛾螺屍摑醒咗北約方面果啲以為科技(尤其是電子)可以取代物理(裝甲/火力/數量)既性幻想
美國從來冇呢個幻想,唔好俾美國現代化戰爭觀念誤導(北約同美國係故意引導一般人或者一知半解的軍事撚向錯誤方向想)

事實係只要美國出手,無論喺“質素”,“物量”定“科技”都係全方位搌壓對方。

能夠叫做“戰勝”美國的,都係果個地方的痴撚線人民(北越,阿富汗),以瘋狂的意志力+時間,磨到美國認為持續維持成本過高,最後自己撤走。
Elon Musk
特朗普鼓勵俄羅斯攻擊拒分擔軍費的北約成員國
https://lih.kg/3625895

трамп - russian asset
極似黑社會收保護費
唔交保護費,搵其他人郁你

上年反攻嘅地都冇咗好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞