保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
有,直接去搵保監局話佢唔肯畀written reply口講口賠,唔係公平待客。
EasyCover 應該係

佢有20年去揀
但係50歲正常應該係屬於最夾心喎

好運嘅老竇老母仲未走,小朋友應該正常都仲未出到身,又或者好運嘅都仲係啱啱好讀緊大學,所以你話60減我都覺得合理

50嘅話都仲係個最需要錢嘅年紀,特別係而家呢個歲數買落去嘅頂多咪都係100左右 200封頂嘅,正常人買法,如果本身係高收入嘅冇3 400都唔夠用嘅,如果唔係佔個收入部份都唔會太多嘅。

你呢個係用個需求法去計出嚟,通常最簡單直接就係用個收入去計就會預多好過預少,不過真係好少話危疾減落去,人壽每年遞減嗰隻反而市場比較大,因為本身買個額比較大減落去減落去嘅保費就比較顯著啲,但如果你本身係買100你減落去60同埋減落去50,當真係用唔着咁多都好,到手嘅時候都係唔太夠用
唔明點解有life CI仲要買人壽,本身無病痛嘅話死咗都有得賠返個額
因為個槓桿效率爭得太遠

人壽,如果講緊Term嘅話,係可以做到1:10-20嘅效果,但係如果危疾嘅話最多都係1:3-4

爭太遠了,我買4,000,000人壽,20年一樣保費,都係講緊兩千零蚊,20年之後再續保我用我而家呢一刻去睇都係貴一倍啫
就係最擔心50-60打後中招 果時應該最要錢
但50時保費都成18000
63打後成5皮一年
10年續保話
有冇咩好見意打算買150至200萬
60打後就算喇。仲醫咁好做咩。排公立咪算囉
人在英國 公司冇醫療保
成日擔心生cancer或者係外國旅行撞車咁
想問應該揀英國定香港既保險好
如果包全球同間唔中可以俾你做身體檢查就更好
係咪最好揀冇墊底費個D

同埋想問正常老豆老母年過60係咪都唔洗買保險?
見D人話年紀大就有事先去睇
調轉曬

你係UK就買當地醫保啦,要claim錢都係去返你嗰邊個account

墊底費豐儉由人

兩老身體點先,年紀越大越多機會要睇醫生喎,跟得密d 先容易生存耐d
60歲up 公立排得嚟都應該病到就收皮
依家有能力咪買多個保障囉
我都係咁諗。啲錢谷晒去醫保度好過
有咩保險一定要買 買個陣有咩要注意
喺英國當地就梗係買返當地保險

如果你工作係需要成日出trip ,又或者係唔同地方都會停留一下咁樣去旅行,都係短期嘅話,咁你需要嘅時候買返個旅遊保險咪OK,如果長期都用得着你咪買個Annual咪得

醫療保險最主要都係你經常居住嘅地方提供到個保障就OK ,至於父母年紀嘅話若果負擔得到嘅話都會係建議買的,始終父母病咗要用錢咪都係你出錢,純粹係每年比年費將大餅嘅時候要用嘅錢轉介走,但若果本身你嘅儲蓄上面嘅錢係多過佢提供俾你嘅槓桿上嘅保障,咁咪唔需要囉

至於年紀越大就自然越容易會有問題,呢個係人嘅身體自然老化,自然規律黎
保險從來都係一個奢侈品,唔係一個必需品,哪怕係最實用嘅醫療都係咁

係解決咗基本需要之後,想有個更加好嘅醫療環境又或者係藥物先會去買,因為你唔買嘅話衰極政府都會提供醫療俾你,只不過環境同埋質素好唔好就見仁見智,但保險從來都唔係因為一個咁樣嘅原因下嘅必需品,最重要都係量力而為,覺得能力上面負擔到同埋有需要先買

同埋父母歲數嘅話,危疾就唔需要買㗎啦,以前買落嘅話就而家開始可能會發揮到用途,但若果而家先開始買嘅話醫療反而會係一個比較好嘅入門,又或者鍾意走動周街去嘅咪幫佢買多個意外
冇保險係一定要買嘅,除非係揸車又或者係開舖頭法例規定要求嘅,否則係冇話有啲咩係一定要買

至於當真係好想買保險,咁當然保險會有個優先次序你可以考慮,第一個就會係醫療,第二個係危疾,第三個就睇需要選擇人壽或者意外,原因你可以睇返我嘅Q and A,有詳細咁去講嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞