保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
唔好啦
2個agent雖然唔算好熟 但都算朋友
但真係好想知點解可以唔同
我都係驚比人呃先問多幾個人
點知真係唔同價錢
用唔同歲數?

一個有date back 一個冇

應該係咁

邊有得mark up,有得咁做大陸就發達
巴打 搵唔到你話有推薦嘅公司同plan
可唔可以quote返?
睇你人工高唔高
識唔識儲錢
平時剩低啲錢有無投資習慣
願唔願意比高幾倍價錢去買供斷+保終身
你仲後生依家買供斷都仲算平(大約2萬零-2萬幾/年)我諗
但任何時候都係比term CI貴幾倍

普通醫療住半私家會好貴
可以諗直接一份低自付費($16k-25k)既高端醫療plan
不同病徵,可以的

上一次冇做得清? 正常影相會有講做咗幾多個喎
Medical可以,危疾太貴,槓桿唔得
依家啲whole life CI愈出愈多唔等洗feature
然後羊毛出自羊身上
我見到有公司d term CI係淨係保癌症心臟病中風,平到癲

呢d先係保險嘅真諦

成日聽到咩皇牌乜plan,難聽過粗口
要睇埋有無人壽成份,有同無又可以差一半,不過識分開買又會再平。

依家啲whole life CI,玩埋包父母、包子女、每個月比生活費你,供既年數仲長左,保費又唔覺有平到。
根本成件事就係玩緊normal distribution同probi 但係明明越extra嘅嘢,expected cost就唔應該佔多咁多
上次係用佢refer 嘅皮膚科醫生,用藥水幫我點啲疣,但點完都無乜用,唔覺有少到。上次treatment前後都無影過相ar, 亦都無講點咗幾多粒。
而家基本上點都影相㗎喎

因為證明真係有做嘢同埋前後分別 我就會有啲擔心佢會challenge你點解短時間內做幾次,而你又提交唔到證明
如果係啱啱考到牌,就成績有2年有效

已經過咗兩年但就掛緊既,就兩年之內要搵到一間同上cpd,唔係都係需要重新考過
你最後成功搵到原因未? 係咪我講嗰個歲數問題
push
而家睇到

第一個會好啲嘅,基本上點都係買靈活計劃唔會買標準,點都係要有個Smm喺入面係會安心好多,唔使驚突然之間某個位爆咗

同埋若果你本身係買到煲呔嘅話,第二份配搭又未必需要用c記先,可以揀另外兩間公司李澤楷同埋加拿大太陽壓縮個保費,個配搭上會係咁
巴打有冇見過大房全球/全球除美國
個cap係大過50萬(最好100+)加埋有墊底費選項
見到出面d plan包全球都係至少半私家
如果普通靈活計劃嘅話,先會有大房全球呢啲

如果去到有自付費呢d,如果係呢個保額嘅話剩係得大中華或者亞洲揀,不過若果全球嘅話特別係有美國,幾十萬其實真係唔夠用
你唔講有折 我就當係普通街客咁去諗

如果係有終身八五折嘅話,咁就即係等同返李澤楷價錢,咁就可以諗諗嘅

加拿大最大間間嘢黃色嘅,130幾年歷史
點樣可以用盡公司醫保?
我見除咗smm陪一半,基本coverage好似無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞