保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
貴公司上過東張btw紅藍A都會賠㗎,不過拖兩年 不過我見你哋公司d危疾好似ok
政府工or HA?有折嘅話C記先有得諗
我信唔過agent,所以唔會留tg。而家雖然無乜claim history但係早排屎忽痕畀我發現之前個agent無幫我報d家人病歷,而家準備飛起佢。暫時遇到嘅agent全部都係好hard sell,MDRT COT都係,貴公司都有兩三個,淨係識講自己公司嘅product最好乜乜乜,有咩side problem就話嘻呢d嘢唔重要嘅,問多兩句就話係咪唔信佢嘅專業,督中死穴就藍tick,咁好難搞喎

其實講真,我哋做客根本唔care你哋開單幾叻,我哋淨係care自己份保單有需要嘅時候用唔用到,claim唔claim到錢。但係d agent就永遠都係開單行先,clean case最容易做呀嘛真係做嘢就鬼死咁慢,拉親book個骨科門診都要兩三日,點做嘢㗎
藍A公司幾好,賠得好快
唔係長期病患嚟嘅,預左再買嗰份係唔包某個器官
長期病就已經唔會比你入閘搞亂個pool
琴日買咗pink 用佢雙11優惠code
每月$200有找
第一年先有折保險最緊要信得過間公司
買宏既話真係祝你好運
如果3x歲女
冇食煙
冇病歷
冇仼何公司醫療保
之後想年年body check(for保障)

想喺做body check前買份醫療保
有冇好plan介紹?

另外
所謂「零等候期」係唔係真?
如果我買完即刻body check
有咩事的話會唔會claim唔到?

想問關於高端醫保「居住地」嘅問題
如果我買一份補亞洲地區,將來有機會移民日本/拎永住權,高端保障會點?
a保障額維持不變
b保障跌返落標準自願醫保計劃
c要再核保/不能再續保
我睇過C記同F記啲條款(上圖)都講唔清楚,打去熱線啲agent又唔識答/亂答咁,想幫襯都幫唔落手
你呢個係個非常好嘅問題,如果係日本嘅話基本上所有保險公司嘅做法會係屬於A,但係若果都係同樣屬於亞洲範圍嘅澳洲同埋紐西蘭係c記既情況下就會屬於b,就唔會咁衰淨係保額跌保費照要交返之前嘅,係成個plan會跌咗落去標準計劃價錢都會減落去。

然後轉換居住地,基本上你係去返主流香港人會去嘅地方例如英國日本泰國呢啲地方,都係轉換到的,係除非你會去一啲特別嘅國家保費先至有機會加的(地區保費個factor問題,導致保費唔同咗),例如疾病率高嘅國家又或者係貧苦戰亂地區,咁樣個保費就係會轉嘅,不過都係講緊1.1 -1.5呢個Factor上嘅分別,基本上再危險嘅地方你應該都唔會去

呢個梗係就咁打上去唔會知啦,呢個係要佢背後嘅underwriter先會知,係要問佢內部先會知道,以前因為因為d客同公司嘅緣故,做晒啲功課

不過最緊要都係留返個香港戶口方便收錢
冇食煙冇病歷嘅話,基本上係任何一間都可以嘅,性價比比較高嘅你就可以考慮李澤楷同加拿大太陽,呢兩間都應該會幾適合你,我就會建議係買半私家房計劃嘅,vprime 同wehealth prestige 可以睇睇

至於零等候期係真嘅,不過呢個係講緊例如當你今日買亦都唔知點解聽日批咗,你聽日檢查到嘅所有疾病只要病徵同埋發現時間全部都係聽日先開始呢,就都係會屬於eligible for claim ,而唔會直接因為個時間問題直接decline ,只不過係咁啱若果唔係因為意外原因導致而係一啲疾病,都係屬於一個叫做early claim 嘅時間段,佢就會去唔同嘅醫院去查閱你嘅醫療記錄,睇睇你係咪帶病投保又或者係有申報上嘅隱瞞,咁呢個時間上就會係處理得比較耐,但係若果所有都係冇問題嘅話呢拎賠償只係時間上嘅問題。
岩岩已完成解答
多謝詳細解答想追問多下
我都睇到c記條款係寫明澳紐會跌落b,可能果邊醫療貴
但就睇唔到日本,打c 記熱線問就話轉居住地日本都會跌落b
打f記熱線就話轉居住地唔影響照樣係a
但學ching講,熱線啲agent佢哋自己都唔清楚
所以想問Ching 有冇呢兩間人脈問下,知道日本係點
謝謝你!
等我研究下先!
我如果上網拎報價
呢兩間公司係咪都會random refer agent跟我張單?

另外想問下有冇啲保險公司係真正為個客嘅健康著想?
例如會有每年body check優惠(真優惠而非promotion)、又或者冇claim過有回贈之類?
自願醫保洗鬼報價,你搵嗰兩個產品就可以有埋個價錢表睇,公開透明的

至於如果買嘅話,李澤楷可以上網買到,加拿大太陽就真係會隨機分配一個

至於你最後嗰個問題真係有公司有嘅,不過嗰幾個優惠就斬開晒幾間公司,如果淨係得冇索償折扣就係李澤楷,如果有齊上面兩樣嘅話就係藍色十字
你個名

呢一間我除咗佢旅遊保之外,真係都好少會諗到用佢
我個早期危疾等咗就黎兩年了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞