保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
係成份都係會去投資

只不過佢會將個退保價值部份斬開做兩邊,一個叫做保證現金價值,另一個叫做非保證現金價值,非觀塘萬樂觀個部份主要就係講緊非保證現金價值做到幾多

基本上若果你供斷嘅話,主要係睇保證現金價值部份就得,基本上好嗰幾間公司都係做到20年供款20年保證回本,或者25年供款25年回本等等

所以就唔需要驚蝕既,同埋危疾就係買咗就放喺度,基本上都係睇個產品設計啱自己用就得,同埋個價錢OK自己負擔到
醫療$4-5k/年

危疾 1m保額
Term $4-9k/年
Life $35k-$40k/年

有關term同whole life 危疾分別
可以追post/google

可能要尊尚?
就係想知係咪要醫療必須,為咗個口型靚d有冇得箍
Tg我可以?有野想問
Pigpig168
危疾就差唔多最後入場時機
年紀再過嘅話個槓桿就好低了

醫療嘅話就冇分任何時間,基本上你覺得自己想買嘅時候就隨時都可以買,爭在係身體有病歷嘅話就麻煩d咁解啫

若果40歲嘅話呢危疾真係想問我會建議買定期為主嘅,終身當真係想買都係攞嚟做輔助就算,主要都係靠定期頂高個保額
係唔抵加個喎

自己俾錢搵醫生仲靚仔 同埋仲平過加

同埋冇得自己選定用邊種方式,佢逼你玩鋼線都死啦
嗰份醫保個value係每年送body check
羊毛出自羊身上
咪都係送cheap野 我比個平既你玩咪仲好 有剩仲可以請我飲野

都唔洗長期加呢part
5年前買左 危疾全守衛(優越版)
供廿年 保額50萬
諗諗下好似唔係好夠 仲要唔要買多份
都係嗰句,生命有價,你覺得舒服嘅amount就買
[membe搵左個AIA agent,佢唔比我親人帶病投保
我話2年後不可爭議,agent都拒絕,仆佢個臭街[/member]
揾第二個又唔係得一個agent
同埋,公道講,又唔係的士司機,無話老奉要take個offer嘅佢有錢唔賺姐
唔該想問下如果之前個醫生diagnosis錯咗 以為係牛皮癬 而cigna就話牛皮癬係唔保嘅 咁算唔算未知已有疾病
要揾返一個註冊西醫寫信證明唔係,跟住試下駁佢
D意外plan係咪翻閹
正解

要比錢睇醫生
最弊有時唔知d醫生會寫咩,皮膚呢家野好kick
Tg add左你 想私人問你啲問題
應該覆咗你 冇強姦焗賭放心
想問prude.....危疾好唔好,好貴供緊三萬
主要係比出面貴2成到 唔係比香港人買
以前買落個d 係幾乎冇好
你個份係加埋其他野落去先3萬
Bros 想問下A記加裕智3(25年)
保額1球,年供2皮幾
今年先供第3年,諗緊要唔要供落去。因為覺得真係出左事得1球好似無乜用。而份保去到第26年後先開始滾雪球,仲要非保證個part如同佢所講先得。

除咗呢份得公司醫保
買咗四年左右
係萬六危疾加護保同四千終身保醫療
其餘已cut

點解冇好?咁我係咪應該唔供,轉會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞