保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
移民嘅話仲keep唔keep 香港買嘅保險e.g. 危疾?
依家各行各業,經濟咁差,保險業會唔會都有影響?,冇咩聽過保險炒人咁
跑數行業跑唔到自己會quit㗎啦
但仲咁多人買保險咩
我相信收入有返咁上下嘅人都會買,況且香港嘅plan算叫做幾好 英美加個d plan好貴
危疾應該global coverage掛不過應該要香港簽
同埋香港仲有2x萬食政府人工嘅人公務員加HA都差唔多30萬
但唔係全部都需要買,同埋有好多應該一早都買咗都唔需要再買㗎啦
人會死會退休會生仔
咁又係,唔怪之得咁多人入
其實同醫療一樣,都係有個stable demand,自然要呢個數量嘅從業員
其實成個Market係食唔到10萬個sales

如果得返一萬個甚至幾千個,成個生態會正常好多
兩睇如果提高門檻去減人數可能可以減咗部份劣質sales

問題係如果supply of manpower少咗,姐係人均service received都係少咗會少咗人做陪診員

我唔敢想像李家個間得番1500個sales嘅境況
同埋自由市場,d人要揾唔到食未比佢哋入有咩所謂之後兩年先係真正考驗
岩岩完成的話,過5年以上先入先會比較可能買到

李澤楷個間核保比較嚴格,就未必適合你嘅狀況,基本上你係要預咗狂試公司,由最高可能性個幾間起手先得,c記而家難咗好多

藍十字 加拿大太陽 bu仔 呢幾間應該最大機會
2老啱啱50頭 冇仼何保險嘅話 醫保建議幫佢哋買邊份好🙇🏻‍♀️
唔知有冇人做宏利,佢啲基金買得過?
冇一份係買得過

所有公司既基金單都係,股票行同銀行歡迎你
四大公司入面係最平

但如果會考慮其他公司的話咁樣係比較貴的,你可以參考我哋個post入面出現過嘅醫療公司,然後再配搭危疾嘅公司,咁呢個配搭長遠就會平好多
咁供夠兩年唔玩算,有冇其他收息嘅推介
你要留意個icp 同埋個每年手續費

就算你唔郁都好每年都收緊,呢個位係蠶食緊你個本金,所以就算停都好都要放喺一個識得增長嘅上面

至於其他,我就會建議而家你可以不斷用同一筆資金去做唔同銀行嘅新資金定期,個利息都好高下,又或者唔想煩嘅可以做超級短期嗰啲一至三年就完結嘅短期儲蓄,呢啲應該都適合
唔該巴打,其實下年先供完兩年,到時再睇下定期點先
呢間核保好嚴有一個family history就直接不保
想請教下 唔見點講FT富通

我20尾 無吸煙

最近想買佢份168危疾加強版 同FWD or Sunlife比 係咪都較可取?
另外佢份60萬全包自願醫保又好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞