保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
啱啱出嚟做嘢年幾 公務員嚟
冇病歷 應該揀邊隻醫保
見上面最多人推薦Cigna同埋李澤楷
想問下,成日聽日講信託,係咪保險
公司product?唔知算唔算係保險問題定銀行rm先答到🙈🙏🏻

想搵返個大概幾年前喺fb見到既保險大師既廣告,其中一段類似係問人點解入醫院,佢就話多數人都係答:唔知點解 然後問有冇人見過人答:計過啦,係今日
你係咪講緊kargo?

佢講嗰個例子應該係若果身體有病先去買,咁應該所有保險agent係喺醫院買單之類咁樣

以前成日聽
信託係另外搵公司去處理嘅,呢個都唔算係屬於保險問題嚟嘅,係叫做少少關事,不過一般保險agent係唔會接觸到呢個部份咁解,多數係去到family Office同private banking級數先會用得着,多數都係銀行或者律師做轉介去處理

基本上信託嘅類型有好多種,有平有貴,功能都好唔同,有啲係幫一啲缺乏自理能力嘅人設置一個生活保障機制,令到佢親人過世之後都仲可以有人keep住幫手睇到佢死。亦都有傳統有錢佬嗰一種,將所有錢外判晒出去俾第三者保管,當萬一政府抄家又或者自己家族破產都好,所有已經比第三者托管嘅錢係唔可以抄到的,之後都係可以透過受益人角色/親人係受益人去用返筆錢

而家保險其實就不斷取代緊信託嘅角色,佢而家好多新出嘅功能基本上係抄咗信託嘅功能落去,其實就係將保險變咗做一個平價版信託,或者有d係你買單免費送個信託服務俾你咁樣,因為若果一般範圍內嘅信託本身嘅起動資金要求較大同埋每年嘅手續費好高,所以一般嚟講用得信託都係本身有個特定嘅需求先會用,一般人都係用唔着的
冇病冇痛嘅話

李澤楷會抵玩啲,因為佢本身核保都比較嚴格少少,你可以趁冇病冇痛入門,不過而家c記都已經嚴格咗好多,我而家都唔係好推薦一般人買佢,基本上係冇得揀個d,我要係咁試我先試埋佢咁解
你講講你嘅要求

每一間個差別都好大下,特別係儲蓄形式同埋定期形式兩個好多人已經撈亂咗,跟住仲要定期形式水平式供款同埋每年升一次好多人又已經唔知咩嚟,你大概講緊背景同埋要求,可以再講講有冇啲咩係類似你想要嘅

Btw我自己份定期係用佢
係可以

但最大問題係而家間間保險公司都將物理治療個上限調低咗好多,原本係冇cap嗰啲全部變晒有cap,但意外醫療部份若果係入院斷骨做手術嗰啲呢基本上都係包得足嘅

但係若果你話要攞嚟揼骨頭痛醫腳嗰啲,基本上就已經杜絕咗好大部份,你講嗰啲騙案呢主要就係集中喺明明你係想做gym,跟住個d gym 就唔知點解轉介人去買單然後就好快就話整親賠償,又或者係根本就冇整親跟住走去靚女揼骨個d,而家基本上就捉得好嚴格,你可以上IG搵到嗰啲唔識死仲會做嘅嗰啲買咪得
佢年年都加價

不過間間都係年年加,得煲呔叫做keep到幾年冇加過咁解啫,睇數據都係間間都會加,係個幅度問題
基本上你份危疾供過咗頭三年,就算你係保記都好,我用最平嗰間都係最多追到兩年左右嘅保費,變咗都會蝕咗一年,除非係你本身對嗰間公司係完全冇咗信心又或者係佢公司得罪你好緊要係個啖氣唔順嘅問題,如果唔係呢我都唔會建議cut嘅

因為佢嗰個保障結構上面呢,基本上近幾年嘅差別都唔太大,以前嘅話就差別大都仲會話可以為咗啲多重賠償機制又或者還原機制去轉

不過佢呢間個缺點對於佢個顧客群嚟講,根本就唔係問題,大陸人買單係唔係紅色就唔買,講兩個鐘都係買呢個,做埋比較都會話貴啲一定好啲呀嘛

香港人嘅話我就覺得係唔需要咁樣嘅

至於你想保障屋企人生活質素呢,其實我就會建議呢為一係就加多份人壽,一係就加多份定期危疾就算了,人壽就槓桿最高嘅亦都係萬一小朋友冇咗你嘅情況下都仲可以用錢去彌補下個成長,危疾就係自己返唔到工嘅情況下,生活冇咁緊張起碼夠錢大返d先
至於醫療部份嘅話呢

我就唔係好建議買bu記既,佢價錢太貴啦,你如果而家呢個病歷嘅話呢,你都仲可以試到大型嘅主流公司,加拿大太陽又或者藍色十字都係一個選擇嚟嘅,煲呔本身都係比較嚴格,你可以睇埋其他公司Offer先㗎嘛
應該唔係,印象中個廣告係個阿叔喺個講座講嘢既節錄
好多人話佢好係因為以前買落,係個理賠體驗好良好,以前核保都係比較寬鬆

佢間公司而家唔掂呢,主要係講而家核保好Q嚴格,而家成日係成隻case reject,但係其他公司係可以Standard Offer

我而家自己都唔敢入佢單,入咗一輪之後問埋一堆問題之後講reject或者出好多exclusion ,而家都係幫啲客試咗一間唔得之後順便試埋咁解,而家十隻得一兩隻係成功買到

不過so far佢個賠償體驗都係唔錯嘅,就算係最近發生嘅索償都係冇乜大問題,係買單嗰部份有問題啫,基本上只要你買單嘅時候申報清楚同埋唔係屬於早期索償,真係都冇乜問題出現過
係咪蘇文傑? 因為你講嗰啲例子好似個個都有用咁

以前好多講保險嗰啲coaching好多都死晒冇晒聲氣,真係好少仲企得住 ,但好多保險人仲想轉行做呢個coaching ,可能我悲觀睇唔到由治及興嘅好處
佢呢隻本身貴啫,同埋話分兩頭嘅

例如你而家開始第三年,佢呢個係攞嚟應付你三年生活費嘅,一球嘅話呢基本上一個月薪3 40,000嘅人嚟講就足夠應付三年左右嘅生活所需,你醫病嗰部份都係要用醫療去處理

其實你係應該要加多份醫療,危疾呢係患重病嘅時候一筆過賠償,所以個概念上係搞錯咗

咁另外呢,佢呢隻產品本身係偏貴同埋保障內容算差嘅,所以就係咁樣佢之後先出咗另外一隻平價版本出嚟,同埋佢個保證部份都係比較低,要好長時間先保證回到本
佢對上一排先融完資 大把水喎

好多時係隻case都係屬於early claim同埋本身病歷上面都要check嗰啲,好多人冇講成個story就好難判斷嘅
睇完有印象了

仆街,頭先我咁講會唔會落地獄架
明白多左,唔該晒Ching
小事啦

信託基本上除咗律師之外,冇乜人可以話識得晒所有,最多係大概知係咩嚟,去到後面點操作就全部都係交返俾律師就OK,太多唔同種類

因為就算係幾間大型嘅信託公司,一般人都係聽都未聽過個名,只不過係咁啱你係信個銀行介紹咁解,例如一講呢個係我哋大貓合作開嘅你先信咋嘛,去到處理部份咪又係交返俾嗰間公司同律師處理,都係做轉介嗰part
30中 無病無痛 本身無任何保險 想買份醫保扣稅
因為公司有BU_A醫療卡
但我唔知張卡包幾多
1.可唔可以講下通常係點計?
2.應該買份2萬至3萬墊底費既?
3.扣稅醫保同普通醫保有無咩唔同
4.扣稅醫保有無邊間推薦/極度唔推薦?
唔該巴打
乜而家C記好嚴咩諗緊hold住份李家等到55歲轉自付定係直接睇C記出咩offer再飛起佢

同埋我發現份50萬原來可以玩到抵玩過平時d靈活基本plan
可以點玩
唔可以太多人知,會玩爛況且我有買,有利益衝突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞