保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
公道講返,人哋個plan話中cancer可以免自付ga
咁即係基本上九成普通病都係未過咗佢嗰個250,000要求,都係要走去住普通房,咁買個半私家房plan做乜鬼

正常人大部份情況都係200,000以內埋單,一年內過幾廿萬正常都有啲大鑊喎
麻9咁煩
衰過買輪盤
不過佢50萬個plan有用嘅,攞嚟做前期治療同前期診斷囉 做到2-3個月就可以轉返去私家搞

同埋好多病都可以門診搞,最多派d藥比你返屋企食,咁就好多時用唔着個半私家benefit
轉返公家
所以一定唔會係兩個都買

一係就揀一個 兩個嘅路線就係唔同

我到今日都諗唔明點解會有呢個配搭出現
其實如果有醫保例如煲呔pink咁

佢個戰癌保仲有冇需要買

睇咗陣都係知危疾保同醫保個分別明顯啲

但癌保同醫保真係差唔多咁
啲信用卡優惠收晒皮

好彩我今個月去剝智慧齒 都仲用到mm power 5.4% rebate,下個月啲食飯卡平時買嘢嘅卡收哂皮

跟住交保險嘅卡又係收晒皮,我去到最後一日消費用唔晒,一野交定晒個保險就算,冇得變相九五折了

而家都係得返八達通增值再轉數快交錢,City payall 同enminet fps都冇rebate
咁就冇必要了

佢呢個癌症保險就係比一啲買咗普通醫保,咁個醫療限額好低嘅,攞嚟補充返萬一遇上癌症嘅時候需要遇上高額嘅醫療費攞嚟應對用嘅

你買咗粉紅嘅話呢,就冇必要再買,可以慳返或者走去另外買份意外就搞掂,功能重複嘅嘢冇必要買兩次

係 我睇真啲煲呔都有寫明買咗pink就唔使買癌保

我打算pink 加 危疾cover個自負額應該就ok

自願醫療保險點買最抵?最全面?(關於非手術癌症治療
https://lih.kg/3346421

同埋睇咗呢個post同我問嘅嘢差唔多
得番mox 2%
Mox係冇得用QR code咁樣去玩

幾間主流嘅全部都係俾個code你就算
而家天氣突然咁凍

就會變咗我另外一邊生意多咗,大家都要注意老人家對天氣轉嘅影響
呢個都ok 不過我覺得買兩份醫保好似有啲亂同重覆

所以想一份過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞