保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
如果加埋純危就有120萬
但唔係好明claim 個陣個操作會係點 (touchwood)
有agent未叫佢入紙
無agent就預備報告同填form?
你供儲蓄危疾,唔繼續供,你會蝕錢,咁你未焗住上
係分開兩張form claim
定一張form會claim到純危+儲蓄危疾夾到既錢
應該每個claim都要一張
不過未又係照抄
唔同公司就每張獨立case一張

如果你係agent做嘅話,多數都係同一份野去買,如果公司係可以容許寫到兩個保單號碼上去,就可以一張處理,如果唔係都係每個一張
冇問題

最主要係唔可以佔你個預算太多,同埋長遠你有錢供就得

你呢個操作咪就係預算不足嘅情況下,混合形式去做呢個係可取嘅,不過我就會建議兩個一定要係分開獨立計劃去做先得

因為如果唔係,例如當你唔想要份終身,淨係想keep份定期,同一個計劃底下嘅話你就一定係要cut晒全部,冇得部份keep,咁就冇咗個可變性

至於理財嘅話呢就完全唔關事嘅,純粹係考慮個產品特性去買就得,真係想理財嘅話股票定期債券基金歡迎你,危疾個特點唔係理財係純粹係應對患病期間返唔到工嘅生活開支

至於你話迫自己一定要比呢,基本上份份保險都有呢樣功能,因為你開咗你就唔會想停,但係若果你係講想儲錢呢,你咪一出糧即刻做零存整付呢啲先,起碼真係儲落自己個袋
你就快可以轉行喎
醫療保險同埋意外保險都適合

但係若果係交通意外出事,你可以拎車手獎(交通意外傷亡基金),人哋錯嘅話可以用對面嘅三保去處理醫藥費呢啲

但若果係自己錯,而你部車係屬於舊車,即係買唔到全保剩係得三保,咁就可以用車手獎或者係用上面兩份保險去處理

利申 我買全保,跟住上次出事都係直接搵律師claim對家
你要睇個實現率

本金就唔會虧蝕嘅,但係原本預期有$100賺,最後得返$60,都係賺緊錢,就睇你點樣定義呢個期望落差係咪蝕咗

同又要需要考慮你同時間持有其他資產換取嘅利潤會係幾多,呢個就係經濟學嘅機會成本,特別係而家呢個時勢無風險利率好高,變咗你持有儲蓄保嘅成本都高咗

所以我通常都係建議就算真係想買,都係買短plan再加唔好太大筆錢,盡可能做分散投資,同埋而家定期個息都好高可以玩吓,不斷玩新資金流入應該都多一筆唔錯嘅被動收入
買咗幾耐?同埋係索償咩類型嘅項目?

佢有冇叫你補文件之類?

一般例如其他保險公司都要一至兩個星期去處理嘅,跟住到正式批錢又要一兩個禮拜,仲要係未計中間文件要補下咁樣
純危疾

如果你唔係考慮老咗之後嘅保費超級貴呢就係佢嘅,但係若果你係考慮買老咗之後嘅保費呢,李澤楷同埋蘇黎世係可以考慮嘅,前者可以選擇20年水平式收費,後者都係可以選擇10年水平式收費,同埋死會有1.2倍賠償

長買嘅話後面兩間可取好多,至於真係鍾意前者亦都係諗住長買,咁點解唔係直接買佢隻終身危疾
唔想sell嘢不了
你private practice 個陣咪自己做埋

暫時我睇到每日放5點帶嚟嘅好處
程總裁教左一招,原來可以先唔報病歷買保險,等2年身體冇事後就可以批,第一次知道保險可以咁玩

bowtie幾狗,全香港應該得佢唔俾
粉紅色公司個平保費應該係靠個健康pool嚟維持
唔係程總裁講,先知保險公司原來過左2年就冇得踢單
(除bowtie)
不過寫明除非你詐騙問題係病歷哩個係debatable,例如唔會個個有高血壓自己都知道
咁我話唔記得咪可以
搞清楚,你真係唔記得
例如每日食緊藥嘅 點解會唔記得

要去合理情況下記唔記得先得 例如當check到高血壓嘅 但當時個情況例如係撞車又或者係一啲危急情況下check嘅 咁過咗幾年之後你真係唔記得咗原來當初係有呢個record 咁咪可以處理到的
我真係唔記得
保險公司有讀心術咩?
無讀心術,不過保險公司有得揀唔賠錢會揀唔賠
有不可異議條款?
兩年唔claim錢就冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞