保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
咁係癌你有錢收
認真覺得保險好難揀

網上買就咩都要自己搞

跟agent買就得一間公司,仲會比人over sell,仲有部份agent為咗開單會唔報客人提及過嘅病歷or家族病史,最後害到客人以為有得claim,仲衰過唔買

跟broker就都係有人嘅問題

有冇得直接揾理賠部買,有咩claim都可以打電話插佢

最多係直接做Direct selling既客
但都係冇得直接同back office傾到計,係有隔離的,幾個部門係完全有conflict of interest ,所以係完全分隔開去的,有咩都係CS做傳聲筒
呢一隻我就冇了解過

如果係同馬雲嗰隻差唔多呢,就其實都係唔抵的,總之意外部份嘅所有都係買定期就OK

爭在係有特別需求嘅保險,就可以考慮買有儲蓄形式到期可以收返錢中間claim過都OK嗰隻
親耳聽過人講呢句,當年搞到我老豆冇咗間就上市嘅公司,之後窮到而家以後唔會信人
佢呢隻係真真正正claim過都拎得返嘅,但係意外唔抵玩的,係定期形式會合理好多

爭在係手術現金呢啲,做個手術就等於返個保費,跟住到期又可以拎返錢,純粹係叫做迫自己儲吓錢咁解啫,呢隻抵玩的,但係你要係本身對呢類型嘅保險有呢個需求先值得買

因為保險其實都係一個計算嘅遊戲,保險公司可以計算,客人其實都係可以計算,如果保險公司一定計得啱數既,年中就唔會咁多計錯數嘅事件出現,知識越多同埋計算得越多,出現正收益嘅機率都會隨之提升,都係一個投入越多時間同心力就越好嘅遊戲

明呀 其實都係佢計過個風險同有幾多人claim去計條數出黎
咁姐係搏自己會唔會出事做手術出左就抵 唔出事就攞番原本條數
所以係同儲蓄保險,又或者所謂供斷醫療嘅概念係好唔同

我自己就係buy呢一套多好多嘅,因為真真正正有數得計,冇乜uncertainty 可言,因為剩係得用得着同埋用唔着兩個情況。就唔需要計算非保證做唔做到若果做到又點做唔到又點,做到幾多個percent又點,呢啲太麻煩,同埋已經知道就算做到都好都係追唔到個醫療升幅,爭在係叫做唔做好過做咁解

我自己身邊嘅broker做得耐嘅都係有買呢一隻手術現金,割痔瘡又或者瘜肉就有賠償,平時唔太等錢使嘅話呢隻可以諗得過的,同埋AE本身個服務體驗係比較良好的,佢有專線係負責呢方面
好 我諗諗先 唔該哂 只係本身都有紅A全保好耐之前買落供緊 諗緊會唔會買得太多保險
越熟悉係會買得越多
同熟電腦嘢嘅人一樣,買下買下就會全屋都係3C產品

同埋而家呢個世界好鬼衰,有樣嘢叫做演算法,當你做得越多research做得越多功課,係會出現返更加多相關嘅廣告俾返你睇,就算平時Google都會無啦啦彈出嚟,搞到又會再放時間入去不斷循環

紅A 產品不過不失嘅,若果買咗時間比較耐嘅,其實都可以考慮照keep,因為當隨便轉左保險啦,打個比喻出年用得着嘅,你就會面對一份供10年嘅保險 vs 買咗一年都唔夠嘅保險面對賠償嘅分別了,時間越長係越有利的,因為冇乜懷疑嘅點可以用得着,同埋紅A又未去到藍A個品牌名咁差,呢個就可以睇咗個內容,然後再判斷
紅A個份25年 都供左一半啦 同埋睇ae 份terms應該冇得double claim 所以好似冇咩必要供多份住
都係正常一般醫保既加幅姐
你唔覺covid後出面啲野全部都加咗價咩
消費型危疾買邊間好?
你係咪誤會咗啲乜野
全港醫保果張保費表只係預計
當佢要加價時,隨時會有新版本保費表
果張表點會係一世唔改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞