保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
我同意你嘅講法,如果fg唔夠30k本身都唔應該買儲蓄危疾

25年後嘅通脹已經有分別,就算有通脹利益保障,本身都係要加錢買落去

保險agent係sales嚟,呢個係佢哋嘅本性,我唔會怪佢哋,不過如果佢哋質疑我嘅睇法or醫療意見我會飛起佢
姐係都係要加錢,咁同term有咩分別

間間港資公司都係將term CI寫到好廢,life CI就保得齊,搞到d想買life CI coverage嘅客焗住揀life CI,但係明明佢根本唔需要本身個儲蓄嘅性質

結果去到最後個sales會堅持,你買50萬都好,如果唔係唔會有多重保,你中第二次就含得傻仔嚟,大把term多重保product係街啦
做過零售,發現所有sales都有個問題,只講好唔講缺點

真係好希望香港保險業有改革,做保單諮詢要收費,不過agency或者practitioner 真係會為個客諗,會睇曬咩product真係最適合客人再比option比人揀

而唔係而家咁,咩客都話50萬全包再加份25萬自付,唔同佢講要自己嘔咗筆錢出嚟先,再唔係CI就一開始淨係建議儲蓄plan,就算佢揾萬零蚊都建議life CI,叫佢壓縮保額去滿足所謂多重保,同埋一有少少錢就叫人做醫療融資,拍心口(唔係保證)話未來可以攞嚟繳清醫保費用,但係明明都唔知成件事點運作

真心好建議大家買保險要隱蔽錄音同錄影,保單文件要email或者fax個copy,留底去保護自己保護經紀,有咩argument都唔會口同鼻拗
50萬全包 25萬自付呢個真係
我好似由第三個post開始就見識咗有呢樣嘢,呢個組合真係亂咁嚟
有咩問題
係呀真係可以全包,問題係

唔係個個銀行都有幾十萬流動現金可以比住先

50萬嗰份係冇得申請免找數㗎,姐係如果你有個病唔係cancer唔係中風呢d大鑊嘢,但係要用2x萬,你又無cash係account,真係籌定旗都得

In case你真係中cancer,零自付費,係呀都係全包,問題係你apply免找數都係要時間

同埋單計年度保費of 50萬份嘢,後生條curve係平過non vhis c記半私家50k自付,不過70歲開始就飆升,去到80歲竟然貼近一份c記non vhis私家50k自付唔好問點解未計50萬加25萬個combination,我唔係做保險,未得閒計

仲有如果你買得2份,我諗你都係想住半私家,問題係你50萬樓下都係要住ward,私院ward都係有至少3個人,要同人住同一間房就自然會有私隱問題why not比多少少砌份50k 樓上就半私家
原來係咁
聽講有間尊衛x,要買滿幾年先可以成功申請免找數申請
用緊CIGNA尊尚醫療保
每年最高$50M保障額
不設終身最高賠償額
每年交$10000

啱啱見到FWD自願醫保尊衛您醫療計劃
每年最高$10M保障額
終身最高$60M賠償額
每年交$2900

我見受保嗰啲都係差唔多 , FWD仲可以扣稅
普通市民 , 好似唔駛用到咁勁 , 轉唔轉好?

利申 : 有買人壽/危疾 , 額外再買醫保只係驚公司唔夠COVER
你有冇睇錯價錢
睇錯唔同墊底費?
點會爭咁遠
尊尚唔係vhis,你要睇埋受保地區,我都有諗過買尊尚,前提係要諗住去美國醫cancer先好去
終於搵到個保險原名 應該係萬x 既意外保百分百保費回贈計劃 係到研究緊
我有個客試過半年就OK

其實都係睇個case係咩事同埋本身個病歷申報係點,佢係本身冇病歷嗰啲同埋佢都係小事去睇,拎完之後仲要係批多咗個免找數額驚佢唔夠用
你呢個係完全正解

巴打真係有做足功課
同埋你之前問嗰個內容我已經覆咗你啦

你得閒可以聽返,btw真係唔好意思咁遲先覆你,我之前係諗住Zoom俾你嘅
個差距應該冇咁大個喎,你計咗折扣定係點?
因為佢專尚個定價係比佢自己嗰隻自願醫保貴三成,跟住Cigna係比FWD價錢又係爭兩至三成,就咁粗略計算都係1.3 x1.3 = 1.69 應該都係倍半左右嘅差距,呢個係大概三倍嘅差距喎,本身歲數偏大定係有食煙?因為C記係有smoker rate,李澤楷冇,呢個就會令到個保費差距比較大嘅

佢嗰隻係同佢嗰隻自願醫保對標嘅,呢個係好多嗰啲額外現金津貼嗰啲物體同埋妊娠相關問題入院保障,但佢點都係佢唔係自願醫保,變咗佢嘅條款可以隨時變差,自願醫保就條款只可以變好

若果你本身冇乜病歷嘅話,我都會建議你轉嘅,不過就唔一定係李澤楷,加拿大太陽又或者c記自願醫保又得,但若果有病歷嘅話咁就冇辦法盡可能都係要留守,如果唔係新買嗰一份就多數會有出現不保事項嘅,呢個就係要注意嘅地方
半年就OK,係講緊佢買咗半年都批到

唔係講緊佢玩咗半年先得

我嗰陣都驚佢會唔得,點知最後OK
本身有病歷用緊bupa公務員plan但保額太細,想買多份醫保可以有啲咩選擇?
如果本身有病歷咁計嘅話都冇乜選擇

都剩係得佢呢隻計劃可以俾到你保障,又或者係私人公司轉出去嘅時候再買個top up,不過若果公務員嘅話咁就即係流動性唔高,咁就難少少

本身係屬於大病嘅紀錄定係長期病患個d?
其實 貴公司d plan有咩特色so far我見到唔係咁突出,同埋核保好嚴 講下醫保先
bowtie pink 定 Cigna 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞